fbpx

Konzolról a mozivászonra

Konzolról a mozivászonra

5+1 film és sorozat, ami videójátékon alapul

A videójátékok a huszadik század közepén indultak világhódító útjukra és milliókat ültettek és ültetnek ma is a készülékek elé. Így nem csoda, hogy számos klasszikus játékszéria megihlette a filmkészítőket is, akik gyakran az adaptációk folytatását is a mozivászonra vitték. Legyen szó roncsderbiről vagy éppen profi autóversenyről, dühtől tajtékzó madarakról, egy letűnt birodalom pompájáról vagy éppen egy világégés utáni menekülésről, a mozikban sem vetjük meg ezeket a történeteket. A Sony Pictures Television a teljesség igénye nélkül összegyűjtött 5 + 1 olyan film- és sorozatadaptációt a Gran Turismo című film televíziós premierje kapcsán, amelyek először játékként voltak közönségkedvencek.

Milyen filmet vagy sorozatot készítenek olyan videójátékokból, amelyek először az 1980-90-es években jelentek meg, itt-ott a maguk pixeles romantikájában? Mi marad az eredeti játékból, hogyan képzelik el az alkotók a karaktereket? Sok izgalmas kérdést felvet, hogyan lesz egy videójátékból adaptáció. Hollywood pedig gyakran vállalkozik erre, ahogy ez a lenti gyűjtésből is kiderül. Nézzük meg a teljesség igénye nélkül, hogy melyik játékkal mire és meddig jutottak.

1. Twisted Metal

A több szériát is megélt Twisted Metal, a roncs autós üldözéseket aligha nélkülöző Play Station játék, 1995-ben robbant be, majd 2023-ban tíz részből álló posztapokaliptikus sorozatot készített belőle a Sony Pictures Television. David Jaffe, akinek a fejéből kipattant a játék ötlete, egyszerű videójáték tesztelőként került a céghez, majd befutott tervezővé vált, karaktere a videójátékban is megjelenik. Az eredeti történet a Twisted Metal nevű, szédítő tempójú, élet-halálra menő roncsderbi versenyre épül. Csupa olyan arccal, akire nem bíznánk péntek este a gyerekünket. Michael Jonathan Smith azonos című, 2023-as élőszereplős sorozatában is ilyen figurák köszönnek vissza a képernyőn.  A groteszk elemekkel övezett fekete humorban bővelkedő történet főszereplője a tejesember, vagyis a fuvaros John Doe (Anthony Mackie alakításában), aki tolvajokkal, ügynökökkel és sok más szerzettel is találkozik a perzselő sivatagi jelenetekben, ahol a játék ikonikus és karakteres gonosz bohóca, Sweet Tooth (Joe Seanoa alakítja, Will Arnett hangján szólal meg) is feltűnik. Kritikusai szerint a videójátékhoz képest picit kevesebb a sorozatban az autó, de az emberi kapcsolatok koncentráltabban vannak jelen.

2. Angry Birds

Ahogy arról a cím is árulkodik, a főszereplők röpképtelen mérges madarak, akiket csúzlival lőnek ki a játékosok, hogy véget vessenek velük a pöffeszkedő malacok életének. A stratégiai videójáték a finn Rovio Entertainment fejlesztőinek és tervezőinek műve. 2009-ben futott elsőként az iOS rendszerein, majd más mobiltelefonos felületeken is elérhetővé vált. A mérges madarak, akiknek a malacokkal együtt nevük, karakteres személyiségük és szuperképességeik vannak, 2016-ban a moziképernyőkre költöztek az Angry Birds – A film családi animációs játékfilmben. Itt jobban megismerhetjük őket és azt is, hogy miért mérgesek. A madarak olyan híres színészek hangján szólalnak meg az eredeti verzióban, mint Jason Sudeikis, Kate McKinnon, a Trónok harcából is ismert Peter Dinklage, vagy éppen a hümmögő Sean Penn, utóbbi karakterének ugyanis nincsen dialógusa. 2019-ben elkészült a film folytatása is, az Angry Birds 2. – A film, ahol a madarak és a malacok kénytelenek egységet alkotni, hogy felvegyék a bokszkesztyűt egy váratlan fenyegetéssel szemben. Az előző szinkronhang gárda mellett feltűnik Nicki Minaj is Pinky madár hangjaként.

3. Lara Croft: Tomb Raider

A Tomb Raider nevű akció-kaland videójáték sorozat összeolvadt Lara Croft brit arisztokrata régésznő karakterével. A játék 1996-ban jelent meg, az eredeti tervek szerint főszereplője egy férfi lett volna, a tervezők azonban az intelligens, független, akrobatikus alkatú és nem utolsó sorban dögös (karakterjegyévé vált a passzentos póló és a szűk sort) Lara Croft mellett döntöttek, akinek figurája jelentősen hozzájárult a több millió példányban elkelt játék sikeréhez. Lara Croft alakja a mozivásznon is feltűnt több ízben. Első élőszereplős megformálója Angelina Jolie a 2001-ben bemutatott Lara Croft: Tomb Raider c. filmben, amelyben a főhősnek a fény háromszögét kell megkeresnie. A kincsvadászat sok kalandot tartogat Lara számára – gyilkos robotokkal és persze sok-sok fegyverforgatós akciójelenettel. A vásznon a későbbi James Bond, Daniel Craig is feltűnik Alex West kincsvadász szerepében. Bár akkoriban magas bevételeket hozott és népszerű is volt a film (Magyarországon is megnézték a mozikban csaknem 320 000-en*), a kritikusok tetszését nem igazán nyerte el az alkotás, annál inkább Jolie alakítása.

4. Prince of Persia

A videójáték Perzsiába repíti a játékosokat, ahol a Herceg bőrébe bújhatnak, hála Jordan Mechner amerikai tervezőnek. A logikai feladatokra épülő széria 1989-ben látott napvilágot, az Apple tulajdonosok már ekkor belevethették magukat a játékba, amelyből 2018-ig folyamatosan jelentek meg az újabb részek. A The Sands of Time trilógia 2003 és 2005 között vált elérhetővé – népszerűsége megihlette Hollywoodot is, 2010-ben ugyanis megjelent a Perzsia hercege: Az idő homokja c. film, amiben maga Mechner is közreműködött – annak ellenére, hogy a videójáték fejlesztéséből egy idő után kiszállt. Dastan herceget Jake Gyllenhaal alakítja, Ben Kingsley pedig a nagybátyja, Nizam szerepében tűnik fel. Miután a herceget meggyanúsítják nevelőapja, a perzsa király megölésével, menekülnie kell. A perzsák által megtámadott Alamut városának hercegnője, Tamina (Gemma Arterton) segíthet az idő visszafordításával – vagyis a homokórával, az Idő homokjával, ami a történet központi eleme. A film hűen ábrázolja a herceg egyes mozdulatait, ám a készítők sok elemet hozzáadtak a videójátékhoz.

5. The Last of Us

Posztapokaliptikus videójátékokban nem szenvedünk hiányt – ezt erősíti a 2013-ban debütáló Play Station játék, a The Last of Us, amit az amerikai Naughty Dog csapat fejlesztett. A széria a PS 3 játékok egyik legfelkapottabb darabja lett. A történet egy világégés utáni környezetben játszódik, melyben Joel Miller azt a missziót kapja, hogy szabadítsa ki a tinédzser Ellie-t egy elkerített zónából. A játékot sokan dicsérték többek közt kidolgozott vizualitása, valamint a női karakterek (nem szexualizált mivoltának) megjelenítése miatt. A videójátékból készült azonos című 9 részes sorozatot 2023-ban mutatták be (Magyarországon a HBO Max platformján fut), a főszerepekben az utóbbi időkben kiemelkedő alakítást nyújtó Pedro Pascal és Bella Ramsey láthatóak. Viszonylag sok párhuzam felfedezhető a videójáték és a sorozat szereplőgárdájában. Merle Dandridge színésznő a videójátékban például Marlene-nek adja a hangját, az adaptációban pedig ő is játssza a karakterét. A két főszereplő hangja, Troy Baker és Ashley Johnson is láthatóak az élőszereplős produkcióban kisebb szerepekben.

       +1 Gran Turismo

Végül, de nem utolsó sorban nézzük a legfrissebb adaptációt. A Sony Interactive Entertainment Gran Turismo nevű, autóversenyeket szimuláló videójátéka 1997 óta teszi lehetővé a Play Station játékosoknak, hogy nappalijukban ülve úgy érezhessék, éppen egy versenypályán száguldoznak. Ennek a hobbinak adózott az ifjú, Wales-ben élő Jann Mardenborough is, aki tehetséges gamerből valódi autóversenyzővé vált. A Nissan ugyanis elindította a Gran Turismo Academy-t, amelyet 2011-ben Mardenborough megnyert. 90 000 játékos közül ő lett a legjobb, majd valóban profi versenyzővé is vált. A Sony Pictures Television lecsapott a sztorira, és 2023-ban a mozivásznon mutatta be Jann Mardenborough inspiráló történetét a Gran Turismo c. filmben, amire 145 000 főnél is több néző volt kíváncsi a magyar mozikban**. Mardenborough-t a Fehér éjszakák c. folkhorrorban is feltűnt Archie Madekwe alakítja, nagydumás menedzserét Orlando Bloom, a Nissan csapat vezető mérnökét pedig David Harbour személyesíti meg a vásznon. Ugyan (hivatalosan) nem szerepel a történet helyszínei között, de nem is kell olyan szemfülesnek lenni, hogy észrevegyük, a film több jelenetét bizony Magyarországon, a Hungaroring pályán forgatták. Bár a jelenetek bővelkednek a videójátékhoz hasonló autóversenyzős izgalmakban, a film összességében Mardenborough történetét helyezi előtérbe, azt a narratívát erősítve, hogy mindig van esély arra, hogy egy nap valóra váltsuk az álmainkat. Az akciódús, látványos filmet már az otthoni képernyőkön is megnézhetjük, október 24-től elérhető többek között a Magyar Telekom FilmPremier, a Vodafone Filmtár szolgáltatásában, valamint az Apple TV és a Google kínálatában.

* Látogatószám: 319 733, Filmforgalmazók Egyesülete Filmenkénti összesítés kategória 2023.10.01.

**Látogatószám: 145 189, Filmforgalmazók Egyesülete heti eredmények 2023.10.12.-2023.10.18.

Korábbi sajtóközlemények