fbpx

Németh Alajos Lojzi az Artisjus újraválasztott elnöke

Újabb két évre Németh Alajos Lojzit választották a szerzői egyesület elnökének. A Bikiniből ismert dalszerző-előadó második alkalommal tölti be ezt a tisztséget, és sürgeti a jogdíjak inflációs értékkövetését.

Lojzi_by_Labancz

Január 31-én újabb kétéves ciklusra erősítették meg pozíciójában az Artisjus elnökét, Németh Alajos Lojzit az egyesület vezetőségének tagjai. Újbóli megválasztása kapcsán elmondta: „Ilyenkor képet kapunk arról, hogy elégedettek-e a tagok a vezetőség, illetve az elnök munkájával. Az elmúlt években is számos akadályt kellett meglépnünk ahhoz, hogy a jogdíjak beszedése és felosztása gördülékenyen menjen, és ez mindig sikerült. Köszönöm a bizalmat elnökké választásomhoz a következő két évre.”

Az Artisjusban 2023 decemberében tartották a választásokat, ahol az egyesület tagjai – szerzők és zeneműkiadók – megválasztották új tisztségviselőiket a következő négyéves időszakra. Az Artisjus Vezetősége is megújult, a Küldöttgyűlés január 12-én szavazta meg a tagjait. Az egyesület vezetőségének teljes névsora a 2024-28-as időszakra:

Németh Alajos „Lojzi” (könnyűzene)
Bíró Zsolt (könnyűzene)
Szabó Ágnes (könnyűzene)
Szabó Áron „Vasaló” (könnyűzene)
Bánkövi Gyula (komolyzene)
Hollós Máté (komolyzene)
Madarász Iván (komolyzene)
Tihanyi László (komolyzene)
Serfőző Simon (irodalom)
Universal Music Publishing Editio Musica Budapest Kft. (zeneműkiadó, képviseli Mózes-Szitha Tünde)

Az elnökség és az egyesület előtt álló legnagyobb feladatokkal kapcsolatban az újraválasztott elnök elmondta:

Most a legnagyobb kihívás az infláció, illetve az, hogy a jogdíjak értéke kövesse az inflációt. A jogdíjak tarifaemelése elengedhetetlen. Ha nem tartanánk lépést az inflációval, több tízezer művész létfenntartása kerülne veszélybe. Azon dolgozunk, hogy megoldjuk ezt a mindannyiunk számára nagyon fontos feladatot.”

Németh Alajos a tizenötödik elnöke a szerzői egyesületnek, illetve jogelődjeinek. A tisztséget 1907-től sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Bródy János, Victor Máté, Madarász Iván töltötték be.

Németh Alajos (azaz Lojzi)

1956-ban született, hangszeres tanulmányait 7 évesen kezdte hegedűn, 18 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakára nagybőgő szakon. Mindössze 18 éves volt, amikor a Berki Tamás vezette Interbrass együttes tagjaként zenélni kezdett. 1975-ben hívta meg Török Ádám a Minibe, majd 1979-től alapította társaival a Dinamit együttest. 1982-ben Nagy Feróval megalakította a Bikinit, ahol basszusgitáron játszott és dalszerzőként vett részt az alkotómunkában. Hamarosan a zenekar meghatározó tagjává, “főszereplőjévé” vált. 1985-től szerzőként és társszerzőként olyan nagy slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Közeli helyeken, a Ki visz haza vagy a Mielőtt elmegyek. A Bikinit egyszer feloszlatta, majd újraalapította, jelenleg is az együttesben zenél. 2015-ben Sóhajok lépcsőháza címmel készítette el első szólólemezét. Zenei pályáját eddig Máté Péter-, Artisjus-, Fonogram – és Magyar Zenei Díjjal, valamint Magyar Érdemrend lovagkereszttel ismerték el.

 

Németh Alajos Lojzi by FulopCsaba

Korábbi sajtóközlemények