Új elnököt választott az Artisjus

Az Artisjus Németh Alajost választotta meg az egyesület új elnökének. A Bikini alapítója, dalszerzője a tizenötödik elnöke a szerzői egyesületnek és Madarász Iván zeneszerzőt váltja a poszton.

Az egyesület vezetősége ezen a héten választotta meg Németh Alajos „Lojzit” az Artisjus elnökének a következő két évre. A Bikiniből ismert dalszerző-előadó először tölti be ezt a tisztséget és Madarász Iván zeneszerzőt váltja a poszton.

„Zene nélkül biztosan szomorúbb lenne a világ. Szeretném megköszönni az alkotóművészeknek, hogy zenéikkel, dalaikkal, dalszövegeikkel, verseikkel nap mint nap feltöltik az emberek szívét pozitív tartalommal. Legfőbb célom elnökként, hogy a teljes átláthatóságot ezután is biztosítsuk az Artisjus működésével kapcsolatban és tovább erősítsük az egyesület egyre kedvezőbb megítélését” – nyilatkozta az új elnök a megválasztása kapcsán.

Németh Alajos a tizenötödik elnöke a szerzői egyesületnek, illetve jogelődjeinek. A tisztséget 1907-től sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Bródy János, Victor Máté, Madarász Iván töltötték be.

Az egyesület elnökét mindig annak vezetősége választja. Tagjai jelenleg Czutor Zoltán, Szabó Áron és Tabár István a könnyűzenei tagságból, továbbá az előző elnök, Madarász Iván mellett Bánkövi Gyula, Hollós Máté, Szkárosi Endre, Tihanyi László és Stiedl Gusztáv (Schubert Music Publishing).

Németh Alajos (azaz Lojzi) 1956-ban született, hangszeres tanulmányait 7 évesen kezdte hegedűn, 18 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakára nagybőgő szakon. Mindössze 18 éves volt, amikor a Berki Tamás vezette Interbrass együttes tagjaként zenélni kezdett. 1975-ben hívta meg Török Ádám a Minibe, majd 1979-től alapította társaival a Dinamit együttest. 1982-ben Nagy Feróval megalakította a Bikinit, ahol basszusgitáron játszott és dalszerzőként vett részt az alkotómunkában. Hamarosan a zenekar meghatározó tagjává, “főszereplőjévé” vált. 1985-től szerzőként és társszerzőként olyan nagy slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Közeli helyeken, a Ki visz haza vagy a Mielőtt elmegyek. A Bikinit egyszer feloszlatta, majd újraalapította, jelenleg is az együttesben zenél. 2015-ben Sóhajok lépcsőháza címmel készítette el első szólólemezét. Zenei pályáját eddig Máté Péter-, Artisjus-, Fonogram – és Magyar Zenei Díjjal, valamint Magyar Érdemrend lovagkereszttel ismerték el.

2022.02.04.