fbpx

A gulyásleves és a mákos guba a kedvencünk

A gulyásleves és a mákos guba a kedvencünk

Íme a legtutibb maradékmentő receptek

Az ételpazarlás megelőzése a modern világ nagy kihívásai közé tartozik. Nincs ez máshogy hazánkban sem. Az HonestFood korábbi reprezentatív felmérése szerint honfitársaink 59%-a dob ki élelmiszert, 23% ráadásul kifejezetten sokat. A válaszadók legnagyobb részénél (31%) a pékáru kerül leggyakrabban a szemetesbe. Vannak azonban igazán találékony honfitársaink, akik családi receptekkel vagy a fantáziájukat szabadjára engedve készítik el az ételpazarlást elkerülő fogásokat – ahogy az kiderül a Kometa játékából is, amelyben Facebook és Instagram követőiket kérdezték kedvenc maradékmentő receptjeikről. A csaknem 200 válaszadó remek ötleteket osztott meg – köztük hideg és meleg fogásokkal, ráadásul a desszertről sem kell lemondani! Nem titok, hogy a gulyásleves és a mákosguba viszi a prímet! Nézzük a többi finomságot, illetve pár további tippet a maradékok hasznosításához!

Mi a kedvenc maradékmentő ételed? Így szólt a húsfeldolgozással és húsipari termékek előállításával foglalkozó Kometa novemberi nyereményjátékának kérdése, amire csaknem 200 válasz érkezett.* Az ételmaradékok újrafelhasználása környezeti és etikai tényezők miatt is egyre fontosabb manapság, arról nem is beszélve, hogy pénzt is spórolhatunk, ha nem dobjuk ki a szavatosságukat még őrző élelmiszereket. A HonestFood korábban már említett reprezentatív kutatása (2022) szerint a magyarok 41%-a semmilyen ételt nem dob ki, ennek egyik oka a tudatos vásárlás (17,6%).** Bármennyire is törekszünk a tudatosságra (ehhez remek segítség például a bevásárlólista írása, vagy az az ősi trükk, hogy nem megyünk éhesen bevásárolni), bizony vannak olyan helyzetek, amikor nem fogyasztjuk el a megvásárolt ételt az eredeti terveink szerint. De semmi pánik! Az interneten és a közösségi médiában is számos tartalom siethet segítségünkre, hogy az egyes ételekből milyen finomságokat készíthetünk, amikor második életet lehelünk beléjük. Nem is kell messzire mennünk tehát a tippekért, trükkökért!

Pörköltből és maradék felvágottból, zöldségből készülnek az ételmentő favoritjaink

Lássuk azokat a konkrét ötleteket, amiket többen is megemlítettek a válaszukban! Abszolút kedvenc maradékmentő receptünk a gulyásleves (a válaszadók 23%-a készíti, mindenki pörköltből), a dobogó második fokán a bundáskenyér és a melegszendvics (10%) áll. Ezek régebbi kenyérből készülnek, a melegszendvicshez felhasználunk zöldség és felvágott feltéteket, de van, aki maradék pörköltet tesz rá, vagy éppen a korábban el nem fogyasztott bolognai mártást. Talán nem meglepő, hogy a pizzát is a kedvenc maradékmentő receptekhez soroljuk – jellemzően felvágottakat és zöldségeket teszünk rá, vagy csirkehúst, amiből, ha úgy tartja kedvünk, gyros is készül. Őket követi a hortobágyi húsos palacsinta, ami szintén egy remek lehetőség a pörkölt újbóli felhasználására. Akkor sem jövünk zavarba, ha nem fogyott el a vasárnapi ebédnél a főtt krumpli vagy a krumplipüré – a válaszok alapján elsősorban pogácsaként, másodsorban tócsniként kerül másnap az asztalra.

Jöhet a desszert?

Mindenképpen! Kedvenc maradékmentő desszertünk a mákos guba, ami új életet lehel az megszáradt kiflibe. Ezt követi a rizskoch, avagy a rizsfelfújt, ezt szintén több válaszadó is elkészíti. Van olyan válaszoló is, aki a maradék zsemléből máglyarakást, a piskótából pedig somlói galuskát készít.

Nem fogyott el a tegnapi étel? Kenj rá mogyoróvajat!

Vagyis, ha maradékmentésről van szó, határtalan válaszadóink kreativitása! Ha egy hosszú nap után meleg ételre fáj a fogunk, de nincs kedvünk sokat állni a konyhában, és van otthon tortilla lapunk, abba is beletölthetjük a csirkét és egyéb maradékokat. Van, aki arra esküszik, hogy csemegeuborkával és sajttal remekül fel lehet dobni a wrapet! Sokan szeretik továbbá a rakott ételeket, ha maradt még rizs, tészta, felvágott, zöldség, vagy pörkölt. A zöldségekből természetesen saláták is készülnek.  Egy válaszoló a saját bevallása szerint minden maradék ételt megeszik, ha mogyoróvajat tesz rá.

Tippek garmadája segít minket az ételmentésben

Mihez kezdhetünk még a maradék ételekkel? Például lefagyaszthatjuk! Mielőtt betennénk a mélyhűtőbe őket, érdemes ráírni a dobozokra az aznapi dátumot. A fagyasztással ugyan tudunk tartósítani, de minden ételnek lejár idővel a szavatossága – ennek meghatározásában segítségünkre lehet a dátummal ellátott címke, az interneten pedig számos oldalon olvashatunk arról, hogy egyes ételeket meddig lehet tárolni a fagyasztóban. Ha a maradékokat azonnal felhasználjuk, sokféle opció áll még előttünk, nézzünk is pár tippet! Kisebb mennyiségű maradékból remek köretek készülhetnek, amiket megbolondíthatunk különböző fűszerekkel. A zöldségeket felhasználhatjuk a későbbiekben krémként, krémlevesként, de a reggeli tojásrántottát is izgalmasabbá tehetjük velük, vagy sonkával együtt kenyérlángos is lehet belőlük! Csak hogy a desszertek se maradjanak ki: a fénykorát már megélt banánból banánkenyér és muffin is készíthető, utóbbihoz más gyümölcsöket is hozzáadhatunk. Ha rajtunk maradt és megszáradt a sütemény, akkor se ijedjünk meg! Főzzünk pudingot, majd tegyük bele egy tálba a két ételt. A pudingban a sütemény megpuhul, így teljesen megújult formájában fogyaszthatjuk (újra) az édes finomságot!

 

*A felmérés a KOMETA Facebook és Instagram oldalán készült 2023 novemberében 195 fő részvételével.

** A felmérés 994 fő megkérdezésével készült 2022 szeptemberében, amely reprezentatív a magyarországi 18-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a KOMETA megbízásából az Opinio Institute Kft. készítette.

 

Korábbi sajtóközlemények