fbpx

Megalakult az HonestFood Egyesület

Az élelmiszerek minősége forog kockán

Megalakult az HonestFood Egyesület

Tízből nyolc (82%) magyar szerint a termelők, azaz a gazdák, a növénytermesztők és az állattartók teremtik a legnagyobb társadalmi értéket az élelmiszertermelés folyamatában, és közel ennyien (79%) gondolják úgy, hogy az élelmiszeripari termelési lánc szereplői közül pont ők azok, akiket alig jutalmaznak, vagyis sokkal nagyobb a hozzáadott értékük, mint amennyi pénzt kapnak munkájukért – mutatják az HonestFood friss, reprezentatív kutatásának* eredményei. Ez csak egy a több ellentmondás közül, amire a Giacomo Pedranzini, közel 30 éve Magyarországon élő húsipari szakember kezdeményezésére a 13 rendes taggal és a MATE tiszteletbeli tagságával most megalakult non-profit HonestFood Egyesület igyekszik válaszokat találni. Az HonestFood mozgalom nem csak egy vállalat ESG és fenntarthatósági törekvéseihez járulhat hozzá, hanem az egész szektort, beleértve a beszállítókat és a kiskereskedelmi láncokat is segítheti a zöld céljaik elérésében. Az Egyesület két év múlva közhasznú szervezetté szeretne válni.

Az idén 25 éves KOMETA ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini azt vallja, hogy az a folyamat, amibe az élelmiszertermelők és -gyártók belekerültek, nem fenntartható. Ha nem változik meg a piaci szereplők magatartása, akkor az akciók fogják uralni az élelmiszerpiacot és ez ahhoz vezethet, hogy egészségtelen ételekkel lesznek tele a polcok. Az HonestFood friss, reprezentatív felmérése ráadásul azt mutatja, hogy a magyarok felénél (47%) kizárólag az ár dönt, amikor élelmiszert vesz. A rossz minőségű étel pedig számos betegséghez vezethet, és a magyarok születéskor várható átlagos élettartama már most elmarad az európai átlagtól (Európában a születéskor várható átlagos élettartam 81,5 év, Magyarországon a születéskor várható átlagos élettartam: 76,9 év). Hogy ez a folyamat megforduljon, Giacomo Pedranzini megszólított iparági szakembereket, és létrehozták a non-profit HonestFood Egyesületet, amely a fogyasztók és vállalkozók számára is fenntarthatóbb és egészségesebb környezetet ígér.

Kizsákmányoló így a rendszer – rossz úton halad az élelmiszertermelés

Az HonestFood kutatásában kíváncsi volt arra is, hogy mit gondolnak a magyarok arról, hogy az élelmiszertermelés folyamatában az egyes szereplők közül melyik teremti a legnagyobb társadalmi értéket. A válaszok alapján egyértelműen a termelők, azaz a gazdák, a növénytermesztők és az állatartók érdemelnék ki a leginkább az elismerést – a felmérésben részt vevők 82%-a jelölte meg őket. Ugyanebben a kérdésben a feldolgozóhoz, gyártóhoz 14%, a kereskedőhöz 4%-ot társítanak a magyarok. És hiába, hogy azt gondolják honfitársaink, hogy a hozzáadott értékük elenyésző, ugyanakkor a többségük gondolja úgy, hogy megfelelően, sőt, esetleg túlzottan is jutalmazzuk őket. Ezzel szemben a termelők a válaszadók 79%-a szerint nincsenek megfelelően jutalmazva, és sokkal nagyobb a hozzáadott értékük, mint amennyi pénzt kapnak érte.

A fogyasztók is látják tehát, hogy valami nincsen rendben, mégis minden 2. honfitársunk kizárólag az ár alapján dönt, és mindig az olcsóbb terméket választja. A friss felmérés alapján a válaszadók 47%-ánál kizárólag az ár a meghatározó tényező tehát az élelmiszervásárlásnál, és nem foglalkoznak azzal, hogy egy termék milyen környezetvédelmi, állatjóléti, méltányosági stb. szempontok figyelembevételével készült. Ezzel kapcsolatban is változtatást sürget az HonestFood, fel szeretné hívni arra a fogyasztók figyelmét, hogy a vásárlási döntéseikkel ők is hatással vannak az ellátási láncra. Céljai közé tartozik, hogy helyreállítsa a gazdálkodó/termelő munkájának méltóságát és szorgalmazza a méltányos díjazást.

Az Egyesület törekszik arra, hogy életre hívjon egy olyan véleményformáló mozgalmat, amely tudatosítja és bevonja a termelőket, a forgalmazókat és a fogyasztókat, hogy elősegítse az élelmiszertermelés és -elosztás logikájának, valamint a fogyasztási modelleknek a jelentős javulását és amely visszahozza az agrár-élelmiszerláncba az egyenlően elosztott gazdasági és etikai értékeket. Szeretné elérni továbbá az Egyesület, hogy az agrár-élelmiszerláncon belül a talaj termelékenysége és az egészséges környezet fenntartása mellett javuljon a termékminőség.

Az HonestFood Egyesület alapító tagjai

Az HonestFood alapítótagok között természetes személyek és gazdálkodó szervezetek is vannak:

Antal Emese (TÉT Platform), Dr. Kovács Péter, Dr. Csikai Miklós (ÁRPÁD-AGRÁR Zrt.), Szommerné Egyed Linda (Fino-Food Kft.) Giacomo Pedranzini, Hollósy Tibor, Kasza Sándor, KOMETA 99 Zrt., Nagyné Szaksz Gabriella (Lolo Snack Kft.), Nagypéter Sándor (Délalföldi Kertészek Szövetkezete), Sziráczky Zoltán (Triagro Kft.), Varga Ákos (UBM Trade Zrt.) és Varga Gábor (Fuchs Tojás Kft.).

Az Egyesület tiszteletbeli tagjai: Dr. Gyuricza Csaba, dr. Friedrich László és Vörös Péter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képviseletében.

Az Egyesület megalakulása egy fontos lépés, de csupán a hosszú út kezdete. Az alapítók várják további támogatók jelentkezését a teljes agráriumból és az élelmiszeriparból, hogy együtt dolgozhassanak a célok elérésén. Az Egyesület két év múlva közhasznú szervezetté szeretne válni.

*A felmérés 960 fő megkérdezésével készült 2024 májusában, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a KOMETA megbízásából az Opinio Institute Kft. készítette.

** https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/demo_mlexpec/default/table?lang=en

 

Korábbi sajtóközlemények