fbpx

Az egyedülálló szülők fele olyan párt keres, aki cseppet sem hasonlít az exre

A külön költözések közel felét a nők kezdeményezik

Az egyedülálló szülők 90%-a állítja, mindent megtesz majd azért, hogy az új párjával ne kövesse el a korábbi hibákat, derült ki a Padaam.com legfrissebb felméréséből*. Mindenki vágyik arra, hogy új társra leljen, de csak 1% keres kifejezetten azért párt, hogy új apukát vagy anyukát találjon a családba. Az érintettek harmada el tudja képzelni, hogy a jövőben vállal még gyereket. A felmérés arra is rámutatott, hogy az egyedülálló szülők fele leginkább megbízható társat keres maga mellé, 40%-uk pedig abban bízik, hogy ezúttal megtalálja az igazit.

Párkereséskor – tudatosan vagy tudat alatt, de –  számos különböző szempontot állítunk fel magunkban másokkal kapcsolatban. A külső és belső tulajdonságok alapján szinte mindenkinek van már egy „követelményrendszere”, aminek ha valaki nem felel meg, már a randira sem kerülhet sor. Vajon milyen szempontokkal rendelkeznek azok, akik egyedülálló szülőként vágnak bele újra a párkeresés és ismerkedés világába? Milyen plusz kihívásokkal kell szembenézniük azoknak, akik szeretnének újra társra lelni? A Padaam friss felmérése többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Te jobbra, én balra

A felmérésben részt vevők kétharmada több mint három éve nem él együtt gyermekei apjával vagy anyjával. A válások és külön költözések közel felét a nők kezdeményezték, csak minden negyedik esetben tette meg a férfi a döntő lépést. Közös megegyezéssel a kapcsolatok negyede végződött, további 10% esetében pedig az egyik fél elvesztette a párját.

 

A gyerekek az esetek kétharmadában édesanyjukkal élnek tovább, a megosztott felügyelet, úgy tűnik, hazánkban egyelőre nem annyira bevett szokás: csak 10% egyezett meg ebben a felállásban korábbi párjával.

 

A Padaam felméréséből kiderült, hogy a társkeresők negyedének a szétköltözés óta eltelt időben egyáltalán nem volt párkapcsolata, 36%-uknak futó kapcsolatai, közel 40%-uknak azonban komolyabb kapcsolata is volt. Utóbbi szám a válást kezdeményezők körében még magasabb. A válaszokból emellett az tűnik ki, hogy a komoly kapcsolatok esélyét egyáltalán nem befolyásolja, hogy a gyerekek kivel élnek.

 

Itt az idő nyitni az újra

Arra a kérdésre, hogy miért keresnek új párt a nőknek és a férfiaknak is több mint fele azt válaszolta, hogy egy megbízható társ reményében. 40% az igazit szeretné megtalálni, 7% pedig csak futó kalandok után kutat. A felmérés alapján a szingliséget csak 2% tartja cikinek, és elenyésző (1%) azoknak az aránya is, akik kifejezetten azért vágnak bele újra a párkeresésbe, mert új apukát/anyukát szeretnének találni gyerekeik számára. Ugyanakkor minden második válaszadó úgy gondolja: ahhoz, hogy 100%-ig jó szülő legyen, szüksége van egy társra is.

 

 

Kihívások a társkeresésben

A többség számára egyértelműen az jelenti a legnagyobb nehézséget, hogy a korban hozzájuk illő emberek nagy része foglalt, és a gyerekek miatt rugalmatlan az időbeosztásuk. A Padaam felmérésében résztvevő nők és férfiak az ismerkedésre alkalmas helyek hiányát is megemlítették. A többség úgy véli, hogy nagyban segíti az ismerkedést, ha a másik fél számára sem ismeretlenek a gyerekneveléssel járó kötelezettségek, sajátosságok.

Kapcsolat új alapokon

Attól, hogy a gyerekek és az új pár esetleg nem fogadják majd el egymást csak minden negyedik ember tart kisebb-nagyobb mértékben. A válaszadók harmada azt is el tudja képzelni, hogy gyereket is vállal az új társsal.

Vajon az újrakezdés egyúttal azt is jelenti, hogy hátat fordítunk a múltnak? Az egyedülálló szülők fele inkább olyan párt keres, aki egyáltalán nem hasonlít az exékre, a nők kétharmada pedig nem mutatná be új párját gyermekei apjának. A férfiak fele ezzel szemben mindenképpen bemutatná új párját gyermekei anyjának is.

 

Magyarországon a házasságoknak közel fele válással végződik, és ebben az adatban az együttélések statisztikája nem is szerepel. Az nem kérdés tehát, hogy elvált szülőként párt keresni ma már teljesen természetes, ahogy az sem, hogy az újrakezdésre mindig van esély. A felmérésből kiderült: a nők és férfiak 90%-a is mindent megtesz azért, hogy az új párjukkal ne kövessék majd el korábbi hibáikat.

A Padaam 2017-ben indult online társkereső oldal kifejezetten az egyedülálló szülőket célozza meg.

*A felmérés az egyedülálló szülők társkeresője, a Padaam.com megbízásából készült 509 fő részvételével online panelen lekérdezve, 2017 novemberében. A kitöltők mindannyian egyedülálló szülők, és épp párt keresnek.

 

Korábbi sajtóközlemények