fbpx

Utazás készpénz nélkül?

Utazás készpénz nélkül?

Bőven vannak olyanok, akik elindulnak nyaralni készpénz nélkül, és akadnak olyanok is, akiknek akadt már kellemetlenségük amiatt, hogy nem tudtak kártyával fizetni utazásuk során – mutatják a Kiwi.com Instagram sztorijának válaszai. Egyes országok közel állnak ahhoz, hogy teljesen készpénzmentesek legyenek, de vannak olyan úticélok is, ahová kb. annyi valutával érdemes utaznunk, amennyit költeni tervezünk. Marokkó és Norvégia lehet a két véglet egy tanulmány szerint. Mielőtt elindulunk, mindenképp tájékozódjunk, mutatjuk, hogy hol, mire számíthatunk!

Behűtött innivaló, pékáru, mosdóhasználat – pár példa, amiért régen csak érmével tudtunk fizetni, éppen ezért anyáink többször is elmondták nekünk, hogy a nagy címletek mellett készüljünk apróval is, amikor útra kelünk. Vajon mi a helyzet manapság? Észak- és Nyugat-Európában a legtöbb mosdónál már valószínűleg telefonunk odaérintésével is tudunk fizetni, de azért egy eldugott piacon búcsút mondhatunk a szomjoltó gyümölcsöknek, vagy épp lemondhatunk a napágybérlésről, ha nincs nálunk készpénz.

Az, hogy pár évtized alatt nagyot fordult a világ a bankkártyák megjelenésével, nem kérdés. A Kiwi.com az Instagram oldalán kérdezte követőit arról, hogy elindulnak-e készpénz nélkül külföldre. Az összesített eredmény azt mutatja, hogy a válaszadók 35%-a nekivág külföldi útnak úgy, hogy nincs a zsebében a célország fizetőeszköze. A válaszokból pedig kiderült az is, hogy akadnak köztük olyanok, akik nem tudtak kártyával fizetni pl. Egyiptomban, Vietnámban, Balin, sőt, vannak olyanok is, akiknek Horvátországban, Spanyolországban, sőt, Németországban is kellett már visszatennie árut – mutatják a Kiwi.com Instagramján adott válaszok. Egy magyar utazó pedig arról számolt be, hogy amikor kimerülten és éhesen megérkeztek Tenerifére, beültek egy pizzériába, megettek mindent, kiderült, hogy nem tudnak kártyával fizetni. Ugye kitaláltátok, hogy nem volt náluk készpénz? Szerencséjük volt, mert automatából Tenerifén lehet pénzt felvenni, és a pincér megengedte nekik, hogy másnap készpénzzel rendezzék a cechet.

Vannak olyan országok, ahol helyi valuta nélkül alig tudunk fizetni valamiért és van, ahol nem lehetetlen a készpénzmentes-lét

A Merchant Machine 2022-ben tanulmányt* tett közzé arról, hogy melyek azok az országok, amelyek leginkább támaszkodnak készpénzre, és melyek azok, amelyek a legközelebb állnak ahhoz, hogy készpénzmentes társadalommá váljanak. Vizsgálatuk során több szempontot is figyelembe vettek. Így pl. górcső alá került, hogy mekkora az internetfelhasználók, a hitelkártyával rendelkezők aránya, mennyi a 100 000 lakosra jutó ATM-ek száma, milyen a készpénzalapú fizetések és a bankszámlával nem rendelkező lakosság aránya.

A tavalyi összesített lista alapján leginkább a Marokkóba utazóknak kell valutával készülniük. Az északnyugat-afrikai országot Egyiptom és Kenya követik, és a TOP20-as listán szerepel többek közt Mexikó, Thaiföld, Brazília, Nigéria és Görögország is. Ez utóbbi kedvelt úti cél repülővel a magyarok körében ősszel is. 2023. augusztus 8-ig a Kiwi.com-on keresztül foglalt repülőjegyek alapján szeptemberben a 3., októberben pedig a 4. legnépszerűbb lehet Görögország. „Ha útra kelünk, nem árt tájékozódni arról, hogy az úticélunkon milyen kártyákat fogadnak el fizetéskor, mennyi ATM van, hiszen sokszor már csak az adott helyen derül ki, hogy pl. a vidámparkban a dodgembe dobható zsetont bizony csak készpénzzel tudjuk kifizetni vagy a szuper, eldugott strand büféje nem fogad el kártyát” – hívja fel a figyelmet Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója. Majd hozzáteszi, hogy meglepően hangzik, de vannak olyan országok, ahová utazáskor érdemes annyi valutával készülnünk, amennyit költeni tervezünk, mert hiába van elegendő összeg a számlánkon vagy keret a hitelkártyánkon, nem tudnánk fizetni boltokban, éttermekben. Más szóval, az egész utazás alatt pénz nélkül maradnánk.

És íme a másik véglet: A Merchant Machine által közzétett tanulmány szerint Norvégia, Finnország és Új-Zéland az a három ország, amely a legközelebb áll ahhoz, hogy készpénz nélküli társadalommá váljon, szorosan követi őket Hongkong, Svédország, Dánia, Svájc, az Egyesült Királyság, Szingapúr és Hollandia.

*https://merchantmachine.co.uk/the-countries-most-reliant-on-cash-in-2022/

 

Korábbi sajtóközlemények