fbpx

TOP5 hely digitális nomádoknak: Toronto, Madrid, Auckland, Madeira, Helsinki

TOP5 hely digitális nomádoknak: Toronto, Madrid, Auckland, Madeira, Helsinki

Elgondolkoztál már azon, hogy egy kis időre áthelyezed a bázisod és kipróbálod, hogy milyen különböző helyekről, akár más országokból dolgozni? A digitális nomádok éppen ezt teszik. A Kiwi.com összeállításában olyan városok szerepelnek, ahol a legjobb élni, ha távmunkában dolgozol. Közös bennük, hogy a gyors interneten túl pezsgő a kultúrájuk, éjszakai életük és egy klassz kirándulásra is bármikor felpattanhatunk, ha épp ihletet szeretnénk nyerni. 

Köztudott, hogy az utazás inspiráló. A Kiwi.com reprezentatív kutatása* alapján a magyarok többsége (56%) úgy gondolja, hogy az utazás alatti munkavégzés pozitív hatással lehet a mentális egészségére és a munkára is. Honfitársaink 35%-a vallja, hogy az új helyek felfedezése segít oldani a stresszt és boldogabbá is tesz, ami a munkára is pozitívan hat. Kb. minden ötödik magyar új ötleteket, ihletet is vár az utazástól.

„Kutatásunkból kiderült, hogy a Z generáció tagjai gondolják leginkább (61%), hogy az utazás alatti munkavégzésnek pozitív hatása van a mentális egészségükre és a munkájukra is. Ők a legrugalmasabbak a  munkavégzés helye és ideje tekintetében, így számukra tökéletes társ a Kiwi.com app, mely algoritmusa mindig a legolcsóbb utazási lehetőségeket találja meg számukra”  – mondta Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

A digitális nomádok azok, akik munka közben különböző helyszínekre utaznak, és a legtöbbször csak laptopjukra, okostelefonjukra és persze szupergyors internetre van szükségük ahhoz, hogy dolgozzanak. Találkozhatunk velük közösségi irodákban, kávézókban, könyvtárakban, sőt akár még vonaton is. A gyors internet alap számukra, de ezen túl számos olyan tényező van még, amitől egy hely vonzóbb lehet a digitális nomádoknak. Ilyenek például az életminőség, a biztonság, a megélhetési költségek, a kultúra, a sportolási lehetőségek, a közösségi terek, az éjszakai élet és persze számít az is, hogy az ott élők mennyire befogadóak.

A remote.com közzétett egy listát a 100 legjobb helyről, ahonnan távolról lehet dolgozni. Ha minden vizsgált szempont ugyanannyira számít, akkor a lista élén Toronto áll, amelyet Madrid, Auckland, Madeira, majd Helsinki követnek. Bárhová is megyünk, a beutazás, a digitális nomád vízum megszerzésének feltételeiről előre tájékozódjunk, hogy ne a helyszínen érjen minket meglepetés. A lista élén szereplő városokban a már említett feltételek mellett közös az is, hogy támogató a kultúrájuk a digitális nomádok kapcsán, speciális ösztönzőkkel is találkozhatunk. Íme a digitális nomádok top 5 városa:

  1. Kanada, Toronto

Kanada legnagyobb városa, Toronto minden szempontból tökéletes lehet a távmunkások számára. Az itt élők mintegy fele nem Kanadában született, több mint 140 nyelven beszélnek itt, igazi multikulturális hely. Toronto ügyesen megtalálta a középutat a nagyvárosi nyüzsgés és a kisvárosi élet között. Remek kávézókban lehet dolgozni, az éttermekben pedig a „friss és helyi” a jelmondat. Egy végigdolgozott munkanap után pedig pezsgő éjszakai élet várhat ránk, hétvégén pedig a csodás természet.

  1. Spanyolország, Madrid

A spanyol fővárosban jól megfér egymás mellett a munka és a szieszta. Igazi inspiráló környezetet biztosít a középkori romantika és a modern keveredése. A mesés tájak, a rengeteg park, tér, a mediterrán konyha, az itt élők vendégszeretete mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Madridot a világ egyik legélhetőbb fővárosaként tartják számon. A spanyol főváros természetesen szívesen látja a turistákat, a szabadúszóknak és távmunkásoknak pedig kedvezményes vízumlehetőségeket biztosít.

  1. Új-Zéland, Auckland

A legélhetőbb országok listáin Új-Zéland gyakori szereplő. Legnagyobb városa Auckland egy kialudt vulkán köré épült. Egyik pillanatban nyüzsgő nagyváros, a másikban pedig már egy túraútvonalon vezet minket, akár a tengerparton. Az itt élők nagyon kedvesek, vidámak, rendszeresek a networking események. A kreatívok, startupperek, hipszterek hazája Ponsonby, ahol jól megférnek egymás mellett a galériák, specialty kávézók, stílusos butikok, független könyvesboltok, hamburgeres standok, felkapott bárok és a tengerparti bisztrók.

  1. Portugália, Madeira

A Marokkó partjainál szigetcsoportot alkotó szigetek közül Madeira a legnagyobb. A Portugáliához tartozó szigeten szubtrópusi az éghajlat, egész évben süt a nap. Az örök tavasz szigetén a startup kultúra is virágzik. A digitális nomádokat nagyon kedvező feltételekkel várják, sőt, a helyiek fesztiválokat, közös túrázásokat is szerveznek, hogy még vonzóbb legyen a szigetük.

  1. Finnország, Helsinki

Finnország idén már hatodik alkalommal érdemelte ki a legboldogabb ország címet a World Happiness Report alapján. Fővárosában, Helsinkiben minden adott, amire egy távmunkásnak szüksége lehet. A város építészete lenyűgöző, a természet közelsége pedig folyamatosan érződik, legyen az akár egy strand a város szívében vagy a nyüzsgő várostól nem messze fekvő nemzeti park. Munka után indul csak be igazán az élet, eldönthetjük, hogy sportolni vagy bulizni szeretnénk, vagy előbb az egyiket, utána a másikat.

 

*A kutatásról

A felmérés 1014 fő megkérdezésével készült 2022 októberében, amely reprezentatív azon magyarországi 18-59 évesekre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint, akik az elmúlt 6 évben legalább kétszer jártak külföldön. A kutatást a Kiwi.com megbízásából a STEM/MARK készítette Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában is.

Korábbi sajtóközlemények