fbpx

Szeretünk utazni, de félünk a repüléstől?

Így birkózunk meg a szorongásainkkal

Míg sokaknak kellemes izgalmat okoz a repülés és az előtte való várakozás, addig másoknak megkeseríti az életét az aviofóbia, azaz a repülésiszony. Honfitársaink 45%-a igyekszik valamilyen módon leküzdeni a repülés okozta stresszt, pl. alvással, alkohollal vagy gyógyszerrel – mutatják a Kiwi.com reprezentatív kutatásának adatai. A nőknél jellemzőbb a repülés okozta stressz, mint a férfiaknál, és meglepő módon pont a fiatal felnőttek izgulnak leginkább egy-egy út előtt.

A magyarok többsége (55%) nem stresszel a repüléstől, de a válaszadók 45%-a kifejezetten keres olyan megoldásokat, amellyel oldhatja a repülés okozta stresszt – derül ki a Kiwi.com reprezentatív kutatásából. A válaszadók kb. negyede (26%) igyekszik szórakoztatni magát, hogy elterelje a figyelmét, minden 10. ember pedig megpróbál aludni. Közel 10% nyúl alkoholhoz vagy gyógyszerhez a szorongás leküzdésére:  6% pl. megiszik egy pohár bort, 3% pedig gyógyszert szed.

A nők kissé jobban izgulnak a repülés miatt

A nők 47, míg a férfiak 43%-a vallott úgy, hogy keres megoldásokat a repülés okozta stressz leküzdésére. Azok között, akik úgy érzik, hogy tenniük kell valamit, a legtöbben mindkét nemből a figyelemelterelés, maguk szórakoztatása (pl. filmezés, olvasás, beszélgetés, stb.) mellett teszik le a voksukat: a nők 66, a férfiak 53%-a vallott így. Vannak, akik egyszerűen át akarják aludni a repülést: a nők közül majdnem minden 5. (19%), míg a férfiak közel negyede (23%). Az alkohol és a gyógyszer bevetése a férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél a repülés elleni izgalom leküzdésére: a nők 9, a férfiak 17%-a iszik meg pl. egy pohár bort, a gyógyszerszedés pedig a nők 6, a férfiak 7%-ára jellemző.

Ahogy idősödünk, úgy okoz egyre kevesebb stresszt a repülést

A Z generáció az egyetlen, amelynek többsége (56%) kifejezetten keres megoldásokat a repülés okozta stressz leküzdésére. A kor előrehaladtával egyre nyugodtabban viszonyulunk a repüléshez – mutatják a Kiwi.com generációkra nézve is reprezentatív kutatásának adatai. Az Y generáció 53, az X generáció 60, míg a baby boomerek 73%-a egyáltalán nem izgul a repülés miatt.

Van megoldás az aviofóbia, azaz a repüléstől való félelem leküzdésére

Sokan vágyakoznak egy-egy úti cél felkeresésére, de a repüléstől tartanak. Az aviofóbia, más néven a repüléstől való félelem gyakori specifikus fóbia. Egyeseknél már a repülés gondolata is félelmet, pánikot vált ki. A legtöbb embert leginkább az ijeszti meg, hogy nem tudja kontrollálni a helyzetet, amikor a repülőgép ajtajai becsukódnak, és „nem tudok kiszabadulni a helyzetből” érzés tör rájuk. Az aviofóbia másik oka az, hogyha az utazás során szorongás, félelem vagy pánik alakul ki, akkor nagyon keveset tehetnek, hiszen a repülőgépet órákig nem lehet elhagyni.

„Ha tartunk a repüléstől, vigyünk magunkkal olyan tárgyakat, amelyek megnyugtatnak minket, ilyenek lehetnek például a szeretteinket ábrázoló fényképek vagy egy kényelmes takaró is. Vannak olyan alkalmazások, amelyek segíthetnek ellazulni, megnyugodni utazás közben, ezeket érdemes előre letölteni a telefonunkra. Aki pedig amiatt izgul, hogy lekési a járatát, annak azt javasolom, hogy nyomtassa ki előre a beszállókártyáját, és érkezzen 2-3 órával korábban a repülőtérre” – tanácsolja Mráz Kata, a Kiwi.com-mal együttműködő CGP Europe klinika vezetője az utazással kapcsolatos szorongás csökkentésével kapcsolatban.

*A kutatásról

A felmérés 1018 fő megkérdezésével készült 2021 decemberében, amely reprezentatív a magyarországi 18-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Kiwi.com megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.

**A CGP Europe-ról

A CGP Europe 2011 óta nyújt személyre szabott, magas színvonalú munkavállalói segítségnyújtási programokat (EAP) és kapcsolódó munkahelyi szolgáltatásokat a munkavállalók egészségét és termelékenységét, valamint a családtagok jólétét befolyásoló számos probléma kezelésére.

A Kiwi.com-ról 

A csehországi székhelyű Kiwi.com vezető utazási technológiai cég világszerte több mint 1000 embert foglalkoztat. A Kiwi.com innovatív Virtual Interlining algoritmusa lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen útvonalon egyesítsék a hagyományos és fapados légitársaságok közötti járatokat. A Kiwi.com napi 2 milliárd árellenőrzést végez a globális járattartalom 95%-án, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy jobb útvonalat és árakat találjanak, amelyeket más keresőmotorok nem láthatnak. Napi ötvenmillió keresést hajtanak végre a Kiwi.com weboldalán, és naponta több mint 40 000 ülőhelyet értékesítenek.

Korábbi sajtóközlemények