fbpx

Easter egg-ek nyáron is, avagy a Szellemirtók – A borzongás birodalma rejtett gyöngyszemei

Easter egg-ek nyáron is, avagy a Szellemirtók – A borzongás birodalma rejtett gyöngyszemei

Idén ünnepli 40. születésnapját a filmtörténet klasszisai közé bevonult Szellemirtók, amely napjainkra szériává nőtte ki magát. A sorozat legfrissebb darabja, a Szellemirtók – A borzongás birodalma (2024) robog tovább a nosztalgiavonaton, és újdonságai mellett, ha szemfülesek vagyunk, egészen meglepő és szórakoztató utalásokat találunk benne. A Sony Pictures Television csapata ezekből az easter egg-ekből válogatott. Nektek feltűntek?

1984-ben igazán szellemes akcióvígjátékkal rukkolt elő Hollywood. A Bill Murray, Dan Aykroyd és Harold Ramis által megformált parapszichológusok nem csak “szellemmentesítették” New Yorkot, de a világot is meghódították. A filmnek több folytatása is készült, ezek közül a legújabb a Szellemirtók – A borzongás birodalma (2024), amelyben egy már korábbról ismert csapat, Egon Spengler lánya, Callie (Carrie Coon) és gyermekei, Trevor Spengler (Finn Wolfhard) és Phoebe Spengler (Mckenna Grace) a fiatalos nevelőapa, Gary Grooberson (Paul Rudd) társaságában küzdenek a szellemek ellen és mentik meg a világot egy második jégkorszaktól.

A kultfilm folytatásai megannyi izgalommal és újdonsággal operálnak, de a nosztalgiafaktor is megjelenik bennük. Felbukkannak például a nagyöreg Szellemirtók is (Bill Murray, Dan Aykroyd és Ernie Hudson is). Vegyük górcső alá a ropogós Szellemirtók – A borzongás birodalma (2024) c. filmet, a széria legfrissebb alkotását, amely új életet lehel a klasszikus elődökbe, azonban nem hagyja ki az easter egg-eket, vagyis az apró, rejtett, mókás utalásokat a történetben. De nézzük, mik is ezek az easter egg-ek a filmben?

Ikonikus dal másképpen

Be kell mutatni bárkinek is a Szellemirtók híres főcímdalát?  Érdekesség, hogy a zeneszerző, Ray Parker Jr. mindössze pár nap alatt komponálta a művet, sőt, maga a produkció is villámgyors tempóban készült, hogy az 1984-es bemutatóig megvalósulhasson. A dal amellett, hogy meghódította a slágerlistákat, nagyjából 20 millió dollárral növelte a film bevételeit. A Szellemirtók – A borzongás birodalma c. filmben, a többi folytatással ellentétben, nem a klasszikus módon hangzik el a híres szám, de benne van! Prózában. A Paul Rudd által megformált karakter, Gary Grooberson idézi a dalszöveget, amikor Egon Spengler lányának, Callie-nek (Carrie Coon) tart lelkesítő beszédet, hogy minden nehézség ellenére folytassák munkájukat Szellemirtókként!

Honnan ismerősek az életre kelt oroszlánszobrok?

Emlékszünk, hol alakult meg a Szellemirtók csapata az 1984-es filmben? A New York-i Közkönyvtár előtt, bizony! Az épület híres az előtte fekvő két oroszlánfiguráról, amik immár a városképhez tartoznak, és természetesen nem maradhattak ki az eredeti alkotásból sem. Ahogy a Szellemirtók – A borzongás birodalma sem hagyhatta ki a kőszobrokat, amik egy Possessor nevű szellemnek köszönhetően életre keltek, és a frászt hozták az új csapatra.

A 40 évvel ezelőtti gonosz új pozícióban

Szinte minden akciófilmben szerepel egy élvezettel gyűlölhető gonosz, főhősöket akadályozó karakter. Ez a Szellemirtók szériában nem más, mint Walter Peck, a Környezetvédelmi Hivatal undok irodistája, aki a Szellemirtók munkáját felügyelte, és ahol csak tudott, keresztbe tett nekik. Karaktere bőrébe William Artherton bújt, aki 40 évvel később visszatért a képernyőkre, ugyanabban a szerepben, csak immár polgármesterként. 40 év ide vagy oda, semmi nem változott. Peck polgármester továbbra sem kedveli a Szellemirtókat, és nem retten meg semmitől, hogy akadályozza őket a munkájukban.

Egon Spenlger újjászületett?

Egon Spengler, a Szellemirtók professzora immár nincsen közvetlenül jelen a filmben, munkásságát lánya és annak párja folytatja tovább az unokákkal. Spengler karaktere Harold Ramis fejéből pattant ki, aki aztán a mozivásznon maga bújt a professzor bőrébe. Érdekesség, hogy Egon Spengler nevét Ramis disszidens magyar származású középiskolai osztálytársa, Egon Donbasch inspirálta. Spengler csipkelődő, ám vérbeli tudós személyisége a Szellemirtók – A borzongás birodalmában Lars mérnök úr (James Acaster) karakterében elevenedik meg. Lars ugyanolyan cinikus, ám jóindulatú ember, mint Spengler professzor, akinek figuráját így vagy úgy, de a készítők visszacsempészték a legújabb alkotásba.

Janine Melnitz, avagy titkárnő modernizált szerepben

Szintén az eredeti filmben tűnt fel a Szellemirtók szemtelen, fiatal titkárnője, Janine Melnitz (Annie Potts), aki, ha a helyzet úgy kívánta, nemcsak a hívásokat fogadta, de olykor magára öltötte a csapat egyenruháját is. A friss alkotásban Janine is visszatér – csípős nyelve 1984 óta mit sem változott, a Szellemirtók közt betöltött szerepe annál inkább; új lehetőséget kap, hogy bizonyítsa képességeit a terepmunkában.

Aki további easter egg-ek után kutatna a filmben, már a fotelből is megteheti! A Szellemirtók – A borzongás birodalma június 24-től az otthoni képernyőkön is elérhető az Apple+, a Google TV, a Rakuten TV, a Telekom Filmpremier és a Vodafone Filmtár kínálatában.

Korábbi sajtóközlemények