Szalvéta használt italos kartondobozból

Porcari, 2019. október 24. – A Lucart a körkörös papírgazdaság elvét követő modelljével már a hároméves próbaidőszaka alatt 105 tonna kartondobozt hasznosított újra. Ez a Municipal-Material-Cycle® projekt nyerte el a 2019-es európai tisztítási és higiéniai díjat.

A professzionális tisztítóipart legjobban népszerűsítő európai projekt díját érdemelte ki a Lucart: a European Cleaning Journal által szervezett 2019-es európai tisztítási és higiéniai díjat a Municipal-Material-Cycle® projekt nyerte el októberben. A Lucart célja egy olyan körkörös gazdasági rendszer létrehozása volt, amely tartós, sokszorozható és aktívan bevonja a helyi közösségeket, hogy használt italos kartonok újrahasznosításával új higiéniai és tisztasági papírtermékek készüljenek.

A használt italos kartondobozok útja

A helyi hulladékgazdálkodó és a hulladékanyagokat a saját platformjain szétválogató, osztályozó és kezelő konzorcium segítségével a Lucart begyűjti a használt italos kartonokat, és egyedi gyártási folyamatával újrahasznosítja azokat. A vállalat képes különválasztani az italos kartonok szervetlen (polietilén és alumínium) és szerves (cellulóz rostok) alkotóelemeit. Az előzőeket újrahasznosított műanyagból készített termékadagolók és raklapok készítésére, az utóbbiakat pedig a Grazie Natural és a Lucart Professional EcoNatural termékcsaládok háztartási papírtermékeinek gyártásához alkalmazzák. Ezeket a háztartási termékeket (papírtörlőket, WC-papírokat, szalvétákat, stb.) az adagolókkal együtt értékesítik a helyi forgalmazóknak, akik azon környék közhivatalainak, iskoláinak, állami vállalatainak és sportlétesítményeinek mosdóiba szállítják a termékeket, ahonnan az újrahasznosításhoz használt italos kartonok érkeztek. A teljes körforgást az illetékes önkormányzati szervek jóváhagyásával működtetik.

Elismerés a körkörös papírgazdaságnak

„Büszkék vagyunk erre a díjra, mert kézzelfogható elismerése a környezetvédelem iránti elkötelezettségünknek” – mondta Francesco Pasquini, a Lucart Away from Home termékeinek értékesítési és marketingigazgatója. „Az MMC projekt nem csak a körkörös gazdaság egy működő modellje, hanem kiváló példa a vállalatok közötti partnerségre. Helyi forgalmazó partnerünk, a Valtex már kezdetektől fogva hitt a projektben rejlő lehetőségekben, és központi szerepet játszott a helyi közösségek és közigazgatási szervek bevonásában.”

A hangsúly – a technológián túl – a helyiek bevonásán van

Az MMC® projekt próbaidőszaka 2015-ben indult a szlovén Novo Mesto és hét másik szomszédos település (körülbelül 65 000 lakos) részvételével, és az első három év alatt 105 tonna italos karton újrahasznosítását eredményezte. A projektet 2019-ben Ljubljanában is beindították, ahol a Novo Mestoban meglévő lehetőségek és fogyasztás ötszörösével lehet számolni.
Jelenleg már egy szakértőkből álló csapat nyújt tanácsot és támogatást azoknak a forgalmazóknak, akik szeretnék helyi közösségükben bevezetni a projektet, és nekik köszönhetően az MMC® nemzetközileg további országokban is terjed.

A Lucartról

A Pasquini család által 1953-ban alapított Lucart egy piacvezető európai vállalat, amely MG papírokat, háztartási termékeket (mindennapos használatra szánt termékek: WC-papír, konyhai törlő, szalvéta, papírterítő, zsebkendő, stb.) és airlaid termékeket gyárt. A vállalat három üzletágban (Business to Business, Away From Home és fogyasztói) folytat fejlesztést és termékértékesítést, olyan márkanevek alatt, mint a Tenderly, a Tutto, a Grazie Natural és Smile (fogyasztói termékek), Lucart Professional, Tenderly Professional, Fato és Velo (Away from Home termékek). A Lucart termelési kapacitása meghaladja az évi 395 000 tonna papírt, amely 12 folyamatosan működő gépen készül. Összesített bevétele meghaladja a 480 millió eurót, és több mint 1500 alkalmazottat foglalkoztat hét üzemben (öt olaszországi, egy franciaországi, egy magyarországi és három spanyolországi üzem). A Lucart 2018 óta tagja az Ellen Macarthur Alapítvány által létrehozott, versenytársi együttműködésen alapuló innovációs CE100 hálózatnak, amelyen keresztül a szervezetek új lehetőségeket dolgozhatnak ki és a lehető leggyorsabban érhetik el körkörös gazdasági céljaikat.