fbpx

A ChatGPT szerint Napóleon a leghíresebb

A ChatGPT szerint Napóleon a leghíresebb

Így jelennek meg a legismertebb történelmi személyek a kultúrában

Alig találunk olyan történelmi személyt, aki ne ihletett volna meg egy írót, rendezőt vagy akár zeneszerzőt. És természetesen minél több kulturális alkotás készül valakiről, annál ismertebbé válik. Bonaparte Napóleon már a legfrissebb róla készült film előtt is az egyik legismertebbek közé tartozott, és a friss mozipremier óta még többen találkoztak vele. A Sony Pictures Televison abból az apropóból, hogy a Napóleon immár az otthoni képernyőkön is nézhető, megkérdezte a ChatGPT-t, hogy kik a leghíresebb történelmi személyek és a teljesség igénye nélkül összegyűjtötte, hogy milyen kulturális alkotásokban találkozhatunk velük.

2024. január elején azt a kérdést tettük fel a ChatGPT-nek magyarul, hogy „Kik a leghíresebb történelmi személyek?”. Válaszában a mesterséges intelligencia első helyen Napóleont jelölte meg, de kitért arra, hogy a személyek listája változhat időben és hogy nagymértékben függ a kulturális és földrajzi kontextustól.

Lássuk, hogy a ChatGPT a kérdésre adott válaszában mely történelmi személyeket jelölte meg az első 5 helyen, és hogy velük milyen kulturális alkotásokban találkozhatunk. A sorrend (visszafelé haladunk, az ötödiktől az elsőig) tehát a ChatGPT válaszát tükrözi, de a hozzájuk tartozó gyűjtés már nem az AI-tól származik.

Winston Churchill (1874-1965): Brit politikus és hadvezér, aki fontos szerepet játszott az Egyesült Királyság vezetésében a második világháború idején. Számos alkotót meg is ihletett, de a kultúra a saját életéhez is közel állt. Háborús emlékiratai pl. a műfaj klasszikusának számítanak, 1953-ban irodalmi Nobel-díjat is kapott. Híres szónok volt, nem egy mondata szállóigévé vált. Churchill amatőr festő is volt, képeinek értéke A korona c. sorozatban való megjelenése miatt meredeken emelkedik. Életrajzi filmek, sorozatok, drámák készültek a politikusról, ilyenek például a Churchill c. történelmi film vagy A legsötétebb óra c. életrajzi dráma. Házasságába, életébe is betekintést nyújt a Churchill – A brit oroszlán (Gomolygó viharfelhők) c. filmdráma. Szintén megtörtént események ihlették a Churchill kémei c. filmet.

Kleopátra (Kr. e. 69-30): Egyiptomi fáraónő, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója, a Nílus királynője. Személyisége sokakat elbűvölt, nem csoda, hogy számos alkotót megihletett. Többen nagy csábítóként tüntetik fel, aki képes volt arra, hogy szövetséget kössön a kor két legjelentősebb uralkodójával, Caesarral és Antioniusszal. A legendás fáraónő személye számos filmben megjelenik. Az egyik legemlékezetesebb alakítás vélhetően Elizabeth Taylor nevéhez köthető (Kleopátra c. film). Életét jobban megismerhetjük a Róma c. sorozat révén is. Írókat, költőket, zeneszerzőket és festőket is inspirált. Így olvashatunk róla például William Shakespeare Antonius és Kleopátra c. drámájában. Samuel Barber azonos c. művének világpremierjével pedig a Metropolitan operaházat nyitották meg. A Szépművészeti Múzeumban láthatjuk Johann Rudolf Byss Kleopátra halála c. alkotását.

George Washington (1732-1799): Az Amerikai Egyesült Államok alapító atyáinak egyike, első elnöke és az amerikai függetlenségi háború vezéralakja. Róla nevezték el az ország fővárosát és egyik tagállamát is. Könyveket írtak életéről és számos filmalkotásban is feltűnik. A történelem titkai: Az igazi George Washington c. dokumentumfilm és a Washington: háború és béke c. háromrészes dokumentumfilm-sorozat is mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megismerjük a népszerű államférfit, akinek a budapesti Városligetben sétálva szobrával is találkozhatunk.

Julius Caesar (Kr. e. 100-44.): Római hadvezér, akinek fontos szerepe volt a Római Köztársaság felszámolásában és a császárság intézményének létrehozásában. Diktatórikus uralkodása, majd meggyilkolása is számos irodalmi műnek, filmnek, zenei alkotásnak adott ihletet. Utóbbi kerül előtérbe Shakespeare Julius Caesar c. drámájában, amit Joseph L. Mankiewicz azonos címmel filmvászonra is vitt. Szintén Shakespeare drámája ihlette Robert Schumann koncertnyitányát, Georg Friedrich Händel pedig háromfelvonásos operát komponált Julius Caesar Egyiptomban címmel.

Napóleon Bonaparte (1769-1821): Francia hadvezér és politikus, aki jelentős szerepet játszott az európai történelemben. Világszerte kulturális ikonná vált, aki a katonai zsenialitást és a politikai hatalmat szimbolizálja, ugyanakkor gyakran ábrázolták alacsony és kicsinyes zsarnokként, olykor komikusan. Halála óta több mint 60 000 könyvet írtak róla, és a filmművészet is újra és újra rácsodálkozik. Először a Lumière fivérek 1897-ben készített rövidfilmjében „szerepelt”, azóta pedig több mint 100 filmalkotást ihletett meg alakja. A legfrissebb, Ridley Scott által rendezett mozi, a Napóleon egy látványos akcióeposz, amely az Oscar-díjas Joaquin Phoenix által alakított francia császár felemelkedését és bukását mutatja be. A film Bonaparte könyörtelen hatalomra jutását egyetlen igaz szerelmével, Josephine-nel való függőséget okozó, illékony kapcsolatának prizmáján keresztül mutatja be, és a valaha leforgatott legdinamikusabb csatajelenetek mellett mutatja be látnoki katonai és politikai taktikáit.

A legendás francia császárról szóló filmet a 2023. november végi premier óta több mint 170 000 néző látta a hazai mozikban*. A Napóleon c. film már megvásárolható vagy kölcsönözhető az otthoni képernyőkre az Apple, a Google és a Rakuten kínálatában.

* Látogatószám: 170 277, Filmforgalmazók Egyesülete heti eredmények 2023.12.21.-2023.12.27.

Korábbi sajtóközlemények