fbpx

Naomi Ackie: TV-sorozatok és Star Wars után Amerika pophercegnője

Whitney Houston: I wanna dance with somebody – kulisszatitkok a főszereplőtől

Naomi Ackie: TV-sorozatok és Star Wars után Amerika pophercegnője

Hogyan lesz egy londoni színésznőből Amerika kedvenc pophercegnője? Whitney Houstonon kívül tud-e bárki Whitney Houstont énekelni? A Whitney Houston: I wanna dance with somebody, az énekesnő életét bemutató film nagy sikerrel futott a hazai mozikban, és április 21-től már az otthoni képernyőkön is látható.

Életrajzi filmek esetén mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire kitalált, szépített a történet, amit a filmvásznon látunk és mennyire követi hűen a főhős életét. Különösen nehéz helyzetben vannak a filmkészítők, ha a főszereplő még él, vagy az életére, életművére még kiválóan emlékszünk, esetleg részletesen dokumentálva megtalálható róla minden az interneten.

Whitney Houston a valaha legtöbbet díjazott női előadóművész, albumaiból több mint 200 millió fogyott világszerte (ezzel az előkelő top3-ban szerepel, csak Madonna és Rihanna előzik meg). Zsenialitása, hangi adottságai páratlanok és vitathatatlanok, ugyanakkor élete bővelkedett mélypontokban is. Igazi filmes alapanyag.

Az életét bemutató film csaknem 30 év történetét követi végig, a felfedezésétől haláláig, és nem csak gyönyörű énekhangjára, hanem személyes útjára is koncentrál, melyben a magasságok és mélységek egyaránt megtalálhatók. Az életét és karrierjét tehát ismerjük, de lássuk, milyen érdekességeket hozott a film elkészítése.

Brit akcentussal egy New Jersey-i pophercegnő bőrébe bújva?

A BAFTA-díjas londoni színésznő, Naomi Ackie alakítja Whitneyt, akinek ez volt az első amerikai moziszerepe, ahol amerikainak is kellett hangoznia. A filmre három nyelvtanárral készült, hogy kiejtését tökéletesítse. Whitney mozdulatait, gesztusait, mimikáját azzal a mozgástanárral gyakorolta, aki többek között az Elvis film és a Bohém rapszódia főhőseit is segítette.

„Nyolc hónapig készültem. Apránként, minden egyes nap csak gyakoroltam és tökéletesítettem. Így mire készen álltam a forgatásra, ezek a dolgok már a testemben voltak. Azon kaptam magam, hogy amikor a családommal beszélgettem, olyan mimikával, vagy ugyanabban a tempóban beszéltem, mint Whitney, még akkor is, ha a saját akcentusomat használtam” – mondta el a felkészüléséről Ackie.

A tökéletes külső tökéletesítése

A mozgás és a hangzás után a külsejével is foglalkoznia kellett: a forgatások alatt műfogsort viselt, hogy a saját fogai közötti rést elfedjék, valamint 30 különböző parókát, hogy megörökítse Houston természetes haját: a 80-as évek göndörségét, a 90-es évek laposabb, selymesebb és a 2000-es évek modernebb megjelenését. A parókák közül a színésznő többet is hazavitt a forgatás után.

Úgy mozog, úgy beszél, de vajon hogy énekel?

Ackie egyetlen jelenetben (a templomban) mutatja meg saját hangterjedelmét, de a film hátralévő részében Houston fantasztikus élő és rögzített előadásaira tátog. Ez egy ésszerű kreatív döntés, amit a Clive Davist alakító Stanley Tucci tökéletesen összefoglalt egy nemrég adott interjúban: „Az egyetlen ember, aki úgy tud énekelni, mint Whitney Houston, az Whitney Houston volt, lássuk be.”

A filmben hallható 22 dal az énekesnő hangján szólal meg, de hogy tökéletes legyen a képi hatás, Ackie végigénekelte a dalokat a felvételek alatt: „Nem vagyok énekes, de volt bennem annyi, hogy zeneileg tudtam, mi kell az egyes dolgokhoz, és hogyan kell mozogni” – mondja. „Szóval csak annyit tettem, hogy tényleg kiénekeltem a szívemet, és imádkoztam Istenhez, hogy senki ne legyen túl közel ahhoz, hogy meghallja”.

Whitney Houston: I wanna dance with somebody

A filmet Kasi Lemmons rendezte, az Oscar-jelölt Anthony McCarten írta (aki többek között a Bohém Rapszódia, A legsötétebb óra és A mindenség elmélete filmek forgatókönyvírója is), producere a legendás zenei menedzser Clive Davis, a főszerepben pedig a BAFTA Award-díjas Naomi Ackie látható.

A mozik után idén tavasszal az otthoni képernyőkön is látható a csodás hangú, tragikus sorsú énekesnő története. A Whitney Houston: I wanna dance with somebody április 21-től többek között a Magyar Telekom FilmPremier, a Vodafone Filmtár szolgáltatásában, valamint az Apple TV és a Google Play kínálatában érhető el.

Korábbi sajtóközlemények