fbpx

Sikeresen pályára állt az EchoStar 105/SES-11 műhold

Sikeresen pályára állt az EchoStar 105/SES-11 műhold a SpaceX Falcon 9-es rakétájával

A kettős küldetésű műhold C-sávos kapacitásával segíti a SES-t HD-, illetve UHD-csatornák továbbításában az Egyesült Államokban, a Ku-sávos hasznos teher pedig az EchoStar vállalatának média- és közvetítési igényeit elégíti ki

Luxembourg/Cape Canaveral, 2017. október 12. – A SES bejelentette, hogy az EchoStar 105/SES-11 műhold sikeresen pályára állt a SpaceX Falcon 9-es hordozórakétájának segítségével a floridai Kennedy Űrközpontból helyi idő (CEST) szerint 00:53-kor. Ez a második alkalom, hogy a SES az újrahasznosítható Falcon 9 rakétával küldte fel műholdját, szám szerint pedig a negyedik közös küldetése a SpaceX-szel. 2013-ban a SES volt a SpaceX első kereskedelmi partnere, aki a Falcon 9 rakétát használta a pályára állításhoz.

Az Airbus által épített és a SES tulajdonát képező, a vállalat által SES-11 néven üzemeltetett kettős küldetésű EchoStar 105/SES-11 műhold a SES számára 24 db 36 Mhz-es transzponderrel felszerelve C-sávos hasznos terhet szállít, az EchoStar részére pedig 24 db 36 MHz-es Ku-sávos transzpondert visz EchoStar 105 néven piacra bocsájtva. A nagyteljesítményű kommunikációs műhold az AMC-18 C-sávos kapacitását, valamint az AMC-15 Ku-sávos kapacitását váltja majd ki a nyugati 105 fokos orbitális pozícióban.

A SES-11 célja, hogy felgyorsítsa az Amerikai Egyesült Államok élvonalbeli videós piacának fejlődését, valamint a HD- és UHD-csatornák továbbítását. A műhold versenyképes lefedettséget biztosít Észak-Amerika felett, beleértve Hawaii-t, Mexikót és a Karib-térséget is. C-sávos kapacitása optimális a digitális televíziós jelek továbbításához, ráadásul csatlakozik a SES észak-amerikai orbitális ívének központjában lévő SES-1, valamint SES-3 műholdakhoz, melyek már most is 100%-os lefedettséggel több mint 100 millió tévés háztartást érnek el az USÁ-ban.
A SES-11 a SES észak-amerikai Ultra HD platformjának növekedését szolgálja majd, ami a világ legnagyobb, 10 UHD csatornából álló Ultra HD választékát kínálja, és több mint 10 millió előfizetővel rendelkezik.
A műhold emellett üzleti és kormányzati ügyfeleket is segít új lehetőségek kiaknázásában és régiós lefedettségük növelésében.
Martin Halliwell, a SES technológiai igazgatója elmondta: „A SES-11 sikeres pályára állítása tovább erősíti a SES észak-amerikai orbitális ívének központját, és lehetővé teszi számunkra, hogy prémium C-sávos szolgáltatásokat nyújtsunk az Egyesült Államok vezető kábelszolgáltatóinak. Büszkék vagyunk arra, hogy még egy műholdat küldhettünk fel a SpaceX újrahasznosítható Falcon 9-es rakétájával, és hogy folyamatosan részesei vagyunk a műholdipar innovatív technológiai fejlesztéseinek.”

Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és operatív igazgatója hozzátette: „Örülünk, hogy folytathatjuk a közös munkát a SES-sel, mivel a SES olyan vállalat, ami kifejezetten támogatja az innovációs megoldásokat és a SpaceX újrahasznosítható kilövési törekvéseit, valamint képességeit.”

További információk a SES-11-ről az alábbi oldalon találhatók.

Korábbi sajtóközlemények