fbpx

Ősszel is nyaralunk, szeptember első fele különösen népszerű

Ősszel is nyaralunk, szeptember első fele különösen népszerű

Szeptember elsején nemcsak becsengetnek, de ekkor száll repülőre a legtöbb magyar a Kiwi.com szeptemberre és októberre leadott foglalásai alapján. Szeptemberben Londonban, októberben Rómában  találkozhatunk a legtöbb honfitársunkkal, míg az országokat tekintve Olaszország lehet az abszolút favorit ősszel. Mindez nem csak miniszabi lehet, hanem jellemzően igazi nyaralás, hiszen az utazók harmada 4-6 napra repül, kb. ennyien pedig még ennél is hosszabb időre. Az eddigi árak alapján úgy néz ki, hogy a kontinensen belül októberben éri meg a leginkább repülni Budapestről, míg a tengerentúlra a nyári és az októberi áraknál is jelentősen olcsóbban repülhetünk szeptemberben.

Szeptemberben Londonba, Barcelonába és Rómába utaznak leginkább honfitársaink, míg októberben az örök város veszi át a vezetést, amit London, majd Párizs követnek – mutatják a Kiwi.com 2023. augusztus 8-áig leadott foglalási adatai. Ha nem a városok összesítését nézzük, hanem az országokét, akkor látható, hogy az őszi hónapokban is vágyunk a tenger mellé, hiszen Olaszország, Spanyolország és Görögország a szeptemberi favoritok, míg októberben a dobogó 3. fokán Portugália váltja Görögországot, amely így a 4. helyen szerepel a Kiwi.com foglalási listáján.

A cseh utazási technológiai vállalat foglalásai alapján a legtöbb magyar az iskola kezdetekor száll repülőre, ha a szeptemberi és az októberi adatokat nézzük. Azaz sokaknak nem becsengetnek idén szeptember 1-jén, hanem vélhetően a nyári szabadságukat kezdik meg, esetleg folytatják. Szeptember 1. (péntek) után szeptember 6-a a második legnépszerűbb indulási nap, amit egy szintén pénteki nap, szeptember 8. követ. „Azt gondolhatnánk emiatt, hogy sokan a hétvége meghosszabbításával miniszabira indulnak, de a foglalási adatok alapján a többség ilyenkor legalább 4 napos utazást tervez. Repülővel a magyarok harmada 4-6 napos útra, 31%-a pedig 1-2 hetes nyaralásra indul szeptemberben és októberben” – mondta el az adatok kapcsán Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős igazgatója.

Az átlagárak jelentősen alacsonyabbak az őszi hónapokban, mint nyáron. Míg nyáron a repülőjegyek átlagára 150 euró, addig szeptemberben átlagosan 129, októberben pedig 132 euróért repülhetünk. A hosszú, 4000 km-nél hosszabb repülőutak esetében látható a legnagyobb kiugrás: az augusztus 8-ig leadott foglalások alapján különösen jól járt az, aki szeptemberben utazik a tengerentúlra, hiszen átlagosan 365 euróért vehetett repülőjegyet, míg nyáron pl. ugyanaz a táv 489 euróba kerülhetett.

Repülőjegyek átlagára Magyarországról a Kiwi.com-on keresztül 2023. augusztus 8-ig leadott foglalások alapján

  Nyári hónapok Szeptember Október
átlagár 150 euró 129 euró 132 euró
rövid utak ára

(1499 km alatt)

117 euró 97 euró 83 euró
közepes utak ára

(1500 km-3999 km közt)

173 euró 146 euró 143 euró
hosszú utak ára

(4000 km felett)

489 euró 365 euró 468 euró

 

Korábbi sajtóközlemények