fbpx

Minden 20. éjjeliszekrényen van orrspray

Minden 20. éjjeliszekrényen van orrspray

Az orrspray-függőségnek akár komoly egészségügyi mellékhatásai is lehetnek

Minden 20. magyar táskájában, éjjeliszekrényén van ún. érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray, amit, ha nem használna rendszeresen, akkor nem kapna rendesen levegőt – mutatják a Sterimar reprezentatív kutatásának adatai*. A mindennapi függőségeink lehetnek egészen veszélytelenek, de kimondottan károsak is. A friss kutatás alapján a lakosság 9%-a volt már orrspray-függő, 6%-a pedig jelenleg is az. Ez pedig azon túl, hogy bosszantó lehet, komoly egészségügyi mellékhatásokat is okozhat; a felesleges pénzkidobásról nem is beszélve. Messze vagyunk még a tudatos napi orrhigiéniától: honfitársaink számottevő része azzal sincs tisztában, hogy melyik az az orrspray, aminek a használatára rá lehet szokni, és melyik az, amelyiket biztonsággal használhatna nap mint nap.

Ha az orrspray-ről beszélünk, akkor vélhetően leginkább a patikában vény nélkül vásárolható, ún. érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagokat tartalmazó orrspray-re gondolunk, és kevesebb szó esik az orvos által felírt, nazális szteroidokról vagy a fiziológiás sós oldatról és tengervizes orrspray-kről. Pedig nem mindegy, hogy melyiket hogyan, mennyi ideig alkalmazzuk.

A Sterimar kutatása szerint csak a magyarok 40%-a használja tudatosan pár napig az ún. érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray-ket, és csak minden 2. tudja, hogy 5-7 napos alkalmazás után rájuk lehet szokni. Minden 20. magyar allergiaszezonban is az ilyen orrspray-khez nyúl, és nem tart a rászokástól, holott ezeket célzottan nátha, influenza stb. esetén a bedugult orr gyors kidugítására szabad csak alkalmazni maximum egy héten át, ahogyan ez a tájékoztatójukban is szerepel. Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus azt tanácsolja, hogy hosszabban elhúzódó betegség vagy allergiás tünetek enyhítése miatt semmiképp ne nyújtsuk el a kezelést a hozzászokás veszélye miatt.

Az orrspray-kre való rászokás, más néven orrspray-függőség akkor alakul ki, amikor valaki hosszabb időn keresztül folyamatosan vagy túlzott mennyiségben használja ezeket a vény nélkül vásárolható, nyálkahártya lohasztókat tartalmazó készítményeket; ezek ugyanis megváltoztathatják az orrnyálkahártya működését és érzékenységét.

Az orrspray-függőség tünetei folyamatos lohasztó orrspray-használat mellett:

  • egyre gyakoribb orrdugulás
  • irritált, viszkető orrnyálkahártya
  • orrfolyás, esetleg orrvérzés
  • fáradtság, fejfájás, nem pihentető alvás a visszatérő orrdugulás miatt

Így és ezért lehet rászokni az érszűkítőt tartalmazó orrspray-kre; miért veszélyes ez?

A gyakori orrdugulásos panaszok hátterében állhat növekvő stressz, súlyosbodó pollenallergia, valamint gyakran ismétlődő orr- és felsőlégúti fertőzés. Ezek mind előidézhetik az orrspray-k iránti függőséget, mert ilyenkor hajlamosabbak vagyunk ezek túlzott használatára, hogy a kellemetlen tüneteket azonnal enyhítsük. Ám ez a folyamat kontraproduktív lesz, mert bár lehet, hogy azonnal kidugul az orrunk, de annál gyorsabban újra be is dugul. Ha az orvosi javaslatnál, illetve a betegtájékoztatón szereplő időtartamon túl vagy gyakrabban alkalmazzuk az ún. helyi érszűkítő orrspray-ket, akkor kialakulhat a rászokás.

„Az orrspray hosszabb távú használata irritálhatja és kiszáríthatja az orrnyálkahártyát, ami hozzájárulhat annak károsodásához és elvékonyodásához” – hívja fel a figyelmet dr. Fülöp Györgyi. A szakértő hozzáteszi továbbá, hogy sajnos a betegtájékoztatókat sokan nem tartják be, így akár egy banális nátha kezelése során is könnyen függővé válhatnak. „A problémát az okozza, hogy a lohasztó orrcseppek az erek szűkítése révén csökkentik a szövetközti nedvek mennyiségét és így gyorsan kidugítják az orrunkat, de ez a hatás viszonylag gyorsan lecseng. Utána következik az ún. rebound, azaz visszacsapás, amikor az ismét tágabb erekből a szöveti nedvek gyorsan visszaáramlanak az orrkagylókba, így azok szinte duzzadtabbak lesznek, mint előtte, és használója ismét az orrcseppért nyúl a dugulás miatt” – emeli ki dr. Fülöp Györgyi.

Az ilyen típusú orrspray-k elhúzódó használata az égő érzésen, orrvérzésen túl véres orrváladékozást és szaglásvesztést is okozhat.

Jó tudni! El kell különíteni az orrspray-ket hatóanyaguk szerint. A Sterimar kutatása alapján a magyarok 42%-a nincs tisztában azzal, hogy a tengervizes orrspray-kre nem lehet rászokni, és ezért nem alkalmazzák őket, pedig a fiziológiás sós oldatra és a tengervizes orrspray-kre nem jellemző a hozzászokás. Ezek hatékonyan segíthetnek allergiás tünetek vagy megfázásos tünetek esetén is a pollenek kimosásában, a kórokozók eltávolításában és a nyálkahártya hidratációjában, sőt, használatuk a mindennapi orrhigiénia részét képezheti.

Függőségről nyálkahártya lohasztó szerek esetében beszélhetünk, mert ezek gyorsan és erőteljesen csökkentik az orr nyálkahártyájának duzzanatát, és éppen ezért könnyen rájuk is lehet szokni.

A nazális szteroidok – olyan vényköteles gyulladáscsökkentő hatóanyagok, amelyek az orrüregbe permetezve gátolják az immunrendszer gyulladásos válaszát – kevésbé addiktívak, de ezek esetében is fontos követni az orvos által előírtakat a használat terén.

Tudtad? A gyermekeknek ajánlott lohasztó orrcseppek még felnőtteknél is tudnak függőséget okozni.

Így felejtheted el az állandó orrspray használatot 

Az orrspray-függőség leküzdése a leghatásosabb akkor lehet, ha szakértő segítséget kérünk hozzá. Maga a leszokás lépésről lépésre történhet, amihez némi türelemre és elszántságra van szükség. Fontos szem előtt tartani továbbá, hogy mindenkinek egyéni leszokási tempó válik be.

Dr. Fülöp Györgyi, fül-orr-gégész, audiológus azt tapasztalja, hogy némi elszántsággal 1-3 hónap alatt lehet leszokni az orrspray használatról. A szakértő az alábbiakat tanácsolja:

  • Száraz nyálkahártya esetén segíthet a tengervizes hidratálás.
  • Mindenképp érdemes orvosi segítséget kérni, aki a leszokás ideje alatt átmenetileg gyakran javasol vényköteles, szteroid tartalmú orrspray-t, mert ezek hatása lassabban alakul ki, de tartósabb, így kevésbé tör elő az orrdugulás és biztosabb a leszokás.
  • Mivel a szteroidos orrspray hatásának kialakulása lassabb, ezért egy ideig, csökkentebb dózisban a lohasztó orrcsepp adagolását is fenntartjuk.
  • Allergiás eredetű orrdugulás kezelésére a lohasztó orrcseppek nem jelentenek megoldást, ilyen esetben is érdemes fül-orr-gégészhez fordulni.

*A kutatásról: A felmérés 1292 fő megkérdezésével készült 2023 júliusában, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Sterimar hazai forgalmazója, a Pharmanext Kft. megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.

Korábbi sajtóközlemények