Kiwi.com: Nyári trendriport

Barcelona, Róma, Isztambul – ide repülünk leginkább nyáron

Míg Barcelona és Róma azok közé az úti célok közé tartoznak, amelyek sosem veszítenek népszerűségükből a magyarok körében, addig Isztambul a tavalyi 18. helyről a harmadikra ugrott a Kiwi.com repülőjegy-foglalási listáján a nyári hónapokra. Tavalyhoz képest számottevően több magyar repül idén Alicantéba, Bázelbe és New Yorkba, a júniusi EB miatt pedig Stuttgart is bekerült a top20-ba. Arányaiban több honfitársunk utazik idén távolabbi úti célokra is, Ázsia különösen népszerű. Míg az átlagos repülőjegyár emelkedett, idén kb. 72 ezer Ft lehet egy repülőjegy, addig a 4000 km-nél messzebbi járatokért kevesebbet kell fizetni tavalyhoz képest.

A Kiwi.com, a vezető cseh utazási technológiai vállalat foglalási adatai szerint a legtöbb magyar eddig* a nyári hónapokra Barcelonába foglalt repülőjegyet. A spanyol várost az olasz főváros, Róma követi, míg a harmadik helyen Isztambul áll, ami olyannyira újonc a top 3-ban, hogy tavaly alig fért be a top 20-ba (most a 18. helyen végzett), és ahová idén nyáron majdnem másfélszer annyi magyar repül, mint tavaly. Hogy mennyire szeretjük mi magyarok ezt a várost, azt jól mutatja, hogy a Kiwi.com nyári európai járatlistájának rangsorában a Budapest-Isztambul útvonal az 5. helyen áll. Az Alicantéba repülő magyarok száma több mint másfélszeresére nőtt, míg a Bázelbe és New Yorkba repülő magyarok száma idén megduplázódott a tavalyihoz képest. Stuttgart a júniusi EB miatt különösen népszerű úti cél, ide három és félszer több magyar repül idén, mint tavaly.

Top10 repülős úti célok idén nyáron a magyarok körében

1. Barcelona
  2. Róma
  3. Isztambul
  4. London
  5. Nápoly
  6. Athén
  7. Milánó
  8. Málta
  9. Bázel
  10. Malaga

Messzebbre olcsóbban repülhetünk, mint tavaly

„Átlagosan kb. 15%-kal emelkedtek a nyári hónapokra a repülőjegyárak tavalyhoz képest, de most is tud olcsóbb repülőjegyeket találni az, aki nem ragaszkodik pl. az indulási, érkezési dátumhoz vagy hajlandó kora reggeli, esetleg késő esti órákban utazni” – mondta el Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com ügyfélélményért felelős alelnöke. Tavaly átlagosan 62 ezer Ft-ért repülhettünk, míg idén átlagosan 72 ezer Ft-ért foglalhatunk. A rövid, azaz 1500 km-en belüli járatok és a közepes, azaz az 1500-4000 km közti járatok átlagára kb. 10%-kal magasabb, mint tavaly. A 4000 km-nél hosszabb járatok átlagára viszont csökkent tavalyhoz képest, idén nyáron átlagosan 216 ezer Ft-ért utazhatunk.

Idén nagyobb arányban nyaralunk Európán túl, mint tavaly

Népszerűbbek is a távolabbi úti célok, mint tavaly. Ugyan továbbra is az európai desztinációk a legnépszerűbbek repülővel, de csökkent az arányuk tavalyhoz képest. Míg tavaly a vizsgált időszakban az összes nyárra leadott foglalás 85%-a szólt a kontinensen belülre, addig idén ez az arány 79% lehet, az ázsiai célállomások pedig 14%-ot szakíthatnak ki a foglalási tortából.

* 2024. január 1. és május 15. között a Kiwi.com-on keresztül leadott foglalások a 2024. június 1. és 2024. augusztus 31. közti időszakra.