fbpx

Útikalauz a magyarok kedvenc keleti városába – irány Isztambul!

Útikalauz a magyarok kedvenc keleti városába – irány Isztambul!

Isztambul lüktető metropolisz, ahol az európai és az ázsiai kultúra együtt alkotják a város igazi arcát. A 10 legnépszerűbb repülős célpont listáján a magyarok körében idén nyáron először szerepelt, és ekkor London után rögtön a 2. helyet foglalta el. A Kiwi.com foglalási adatai alapján az érdeklődés ősszel sem lankad a keleti célpont felé. Az alábbi válogatásban két olyan isztambuli hely szerepel, ami biztosan nem az elsők között jut eszedbe, ha a városra gondolsz. Helyet kapott továbbá egy közeli sziget, amit érdemes most, az utószezonban felkeresni, és pár olyan ingyenes vagy pénztárcabarát program, amikkel belekóstolhatsz a helyi életérzésbe.

Isztambul minden évszakban rengeteg csodát tartogat az utazók számára. A magyarok is egyre inkább felfedezik ezt a várost, és az ősszel ide látogatók még hosszabban is maradnak, mint a nyári utazók. A hely népszerűségét bizonyítja, hogy idén nyáron a 2. legkedveltebb repülős úticélunk lett a Kiwi.com foglalási adatai alapján, megelőzve a korábbiakban népszerűbb Rómát, Párizst és Barcelonát is.*  Mindez természetesen a foglalások számában is megmutatkozik: idén szeptember 5-éig több mint kétszer annyian vettek repülőjegyet Törökországba, mint a tavalyi év egészében. Ugyan a foglalások jelentős része Isztambulba szól, de szép számmal akadnak olyanok is, akik Antalya, Izmir vagy Ankara felé veszik az irányt.

Most a vezető cseh utazási technológiai vállalat, a Kiwi.com összegyűjtötte azokat a helyszíneket és programokat, amiket semmiképpen se hagyjunk ki, ha a Bizánci Birodalom egykori fővárosába látogatunk, sőt, még utazási tippeket is ad, hogy fedezhetjük fel a várost pénztárcabarát módon.

Kirándulás az Orient Expressz utolsó állomására

Az eredeti útvonalán Párizstól Isztambulig közlekedő Orient Expressz maga volt a luxus megtestesítője, a vonatok Titanicja, fedélzetén a leggazdagabb utasokkal. Voltak köztük kémek, diplomaták, tudósok, üzletemberek, valamint a művészvilág és a korabeli show-business képviselői. Josephine Baker, Mata Hari és Agatha Christie örömmel adták át magukat a távoli utazásnak, amely soha nem volt monoton. Az Orient Expressz végállomása a legendás isztambuli Sirkeci vasútállomás volt, az oszmán építészet egykori gyöngyszeme.

Ma a legendás állomás területén, amely a 67 órás és 2880 km-es út tetőpontja volt, vasúti múzeum található. Az egykor gőzzel borított sínek mára üresek és élettelenek. Az élet ugyanis néhány emelettel lejjebb költözött, amikor az Európát és Ázsiát összekötő víz alatti alagutat használatba vették. Itt most nyüzsög az élet, bár nem olyan pompával, mint 100 évvel ezelőtt.

Cihangir negyed: a megtört szívű herceg emlékére

Akár jártunk már Isztambulban, akár nem, biztosan hallottunk már az Isztambul európai részén fekvő Cihangir negyedről. A negyedet Cihangir hercegről, I. Szulejmán és Hürrem szultána fiáról nevezték el. A fiú sorsát a Szulejmán sorozat rajongói bizonyára ismerik. Cihangir állítólag születésétől fogva betegeskedett, felnőttként pedig púpos lett. Miután apja, I. Szulejmán kivégeztette bátyját, Musztafát, Cihangir belehalt a bánatba. Állítólag Cihangir gyakran tett magányos sétákat pontosan azon a helyen Isztambulban, amely ma az ő nevét viseli. Itt található az I. Szulejmán által építtetett mecset, amit a szultán rendelt fia emlékére, és a kor neves építésze, Mimar Szinán tervezett.

Büyükada – Ha kicsit kimozdulnánk Isztambulból

Büyükada szigete Isztambul kikötőiből komppal könnyen megközelíthető (például a Kabataş, Eminönü, Kadiköy és Bostanci kikötőkből), remek hely, ha elbújnánk kicsit a város és az autók nyüzsgése elől. Egyike azoknak a szigeteknek, ahol a gépjárműforgalom abszolút tilos, sétán túl csak lovaskocsival és kerékpárral közlekedhetünk itt. Büyükada híres gyönyörű oszmán építészetéről, különösen a fából készült, történelmi villákról és kúriákról. A szigeten élt 1929 és 1933 között Lev Trockij marxista politikus is, miután száműzték a Szovjetunióból.  Ma Isztambul leggazdagabb lakosainak van itt nyaralójuk, a szezon ideje alatt a hétvégéket és a szabadságukat itt töltik. Egykor az ott inspirációt kereső isztambuli bohém művészek gyöngyszeme volt, ma már egyre több turistát vonz, ezért érdemes szezonon kívül odamenni.

Ingyenes vagy pénztárcabarát programok, ha húznánk a büdzsén

A 15 millió lakosú Isztambulban a tömegközlekedés jól kiépített és átlátható, nyugodtan ingázzunk a helyiekkel együtt egyik programunkról a másikra. A látványosságokat pedig kezdjük egy örök klasszikussal: az Hagia Sofia a bizánci építészet egyik gyöngyszeme. A templom a 15. században épült, ettől kezdve egészen az 1930-as évekig mecsetként szolgált, majd évtizedeken át múzeumként használták. 2020-tól ismét mecsetként működik, az imaidőszakokon kívül ingyenesen látogatható. Fontos megjegyezni, hogy figyeljünk a megfelelő öltözetre – ruházatunk takarja a vállunkat és a térdünket, a nőknek a fejüket is le kell fednie, ha az Hagia Sofia bazilikába látogatnak, ahol a cipő viselése sem megengedett a látogatóknak.

Ha átadnánk magunkat az igazi helyi életérzésnek, látogassuk meg a piacokat! A leghíresebb közülük a Nagy Bazár, ahol a helyi kultúra ékkövei mind terítéken vannak, vehetünk itt szőnyegeket, lámpásokat, bőrdíszműves termékeket és természetesen fűszereket. De ha vásárolni nem is szeretnénk, akkor is érdemes felkeresni, felejthetetlen élményben lehet részünk!

Budapesten is van jó pár török fürdő. Ha szívesen megyünk fürdőkbe, akkor mindenképp látogassunk meg legalább egyet Törökországban is, ahol meleg vízzel, masszázzsal és gőzfürdővel pihenhetjük ki magunkat. A Kılıç Ali Paşa Hamamı a legrégebbi fürdők közé tartozik Isztambulban, a barokk stílusú Cağaloğlu Hamam nevű híres fürdőnek pedig bizalmat szavaztak már olyan hírességek is, mint Cameron Diaz vagy Kate Moss.

A Kiwi.com 2022-es kutatása azt mutatja, hogy a magyarok többsége azért is utazik, hogy felfedezze a helyi gasztronómiát. Isztambul pezsgő utcáin kóstoljuk meg a híres helyi gránátalma italt, és ne hagyjuk ki az ikonikus török ételeket sem! A kebabot nem kell bemutatni senkinek (van belőle természetesen jónéhány verzió). Ha szeretjük a húst, kóstoljuk meg a köftét, próbáljuk ki az ovális alakú, finomságokkal töltött pide kenyeret, az édesszájúaknak pedig mi lenne csodásabb élmény, mint Isztambulban baklavát enni.

Ha pedig rápihennénk a sok impulzusra, keressük fel Isztambul csodálatos parkjait! Az egyik legnagyobb köztük a Yıldız Park, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a várost átszelő Boszporusz folyóra.

Aki most foglalna a Kiwi.com oldalán októberre, az már 14 046 Forinttól találhat jegyeket Budapestről Isztambulba.

*Kiwi.com-on keresztül a 2023. nyári hónapokra augusztus 28-ig leadott foglalások alapján

Korábbi sajtóközlemények