fbpx

Íme London, Varsó és Stockholm hangulatos korcsolyapályái, ha átsiklanánk a határon

Íme London, Varsó és Stockholm hangulatos korcsolyapályái, ha átsiklanánk a határon

Télen sincs megállás, ha utazásról van szó. Tea a termoszban, meleg sapka, sál és kesztyű – és indulhat a városfelfedezés. A Kiwi.com összegyűjtött három olyan európai fővárost, ahol a belvárosi kalandozást teljesebbé tehetjük egy kis jégen siklással. Ahogy Magyarországon, úgy Európában is számos helyen képeslapokra illő körülmények között korcsolyázhatunk. Lássuk, mikre érdemes figyelni, ha London, Varsó vagy Stockholm felé vesszük az irányt, hol mennyi a belépő (ha van), és mennyibe kerül a korcsolyabérlés.

A téli utazás nemcsak síelésről, hanem városfelfedezésről is szól, ráadásul egyre népszerűbb is. A Kiwi.com foglalási adatai alapján idén november 28-ig közel másfélszer több magyar vett repülőjegyet az idei karácsonyi ünnepi időszakra (2023. december 18. és 2024. január 1. között), mint tavaly.

Hacsak nem nagyon a déli félteke felé vesszük az irányt, a téli élményeket akár egy szuper korcsolyázással is gazdagíthatjuk. És csak képzeld el azt, hogy a londoni Hyde Parkban élőzene szól, miközben siklasz a jégen, vagy Stockholmban felcsendül egy ABBA sláger, és még hatalmas fényfüzérek is körbevesznek – varázslatos, igaz? A Kiwi.com most London, Varsó, és Stockholm jégvilágába kalauzol, ami lehet romantikus vagy bulis is, attól függően, hogy épp mire vágysz.

Téli csodavilág, ahogy a romantikus filmekben látjuk – Hyde Park, London

Az éjjel-nappal pezsgő London télen is rengeteg élményt nyújt az ide látogatók számára. A város legnagyobb zöldterülete, a Hyde Park sem maradhat ki ilyenkor. Ha igazán pazar környezetben, csodálatos fénytechnika kíséretében, békebeli hangulatban siklanánk a jégen, ne hagyjuk ki a királyi parkot!  Az itt található Winter Wonderland rendkívül hangulatos pályája minden nap 10 és 21 óra között 45 perces turnusokban várja a korcsolyázókat. Felnőttek számára a belépés 11.5 fontba kerül, amely tartalmazza a korcsolyabérlést is. A szervezők azt javasolják, hogy a turnus kezdete előtt legalább 20 perccel érkezzünk meg a helyszínre, hogy biztosan jégre állhassunk, mindeközben a látvány mellett az élőzenét is élvezhetjük. Persze ha már itt járunk, sétáljunk egy nagyot a Hyde Parkban is, ahol a mókusok állandó lakók. Mivel a Hyde Park London belvárosában található, klassz kiindulópont a további felfedezésekhez. Gurítsunk le egy sört London híres (underground) pubjaiban, ha pedig visszafogottabban lazítanánk, nézzük meg a negyedórányi sétára található Big Ben-t az esti fényekben, vagy keressük fel a világhírű, és nem mellesleg ingyenesen látogatható British Múzeum lenyűgöző tárlatát. Tömegközlekedéssel kevesebb mint fél óra alatt odaérünk, és akkor már utaztunk az angol főváros ikonikus piros emeletes buszain is!

Ahol forralt sörrel lehet melegedni korcsolyázás után – Óváros piactér, Varsó

Ha nem nyugatra, hanem északabbra indulnánk télen, a lengyel főváros is pazar élménnyel várja a korcsolyázókat. Ha igazi romantikus, nosztalgikus, mesekönyvi illusztrációként is helytálló téli élményre vágyunk, mindenképpen látogassunk el Varsó óvárosi piacterére (Rynek Starego Miasta)! Nem elég, hogy a körpályát Varsó szűk, történelmi-polgári épületei övezik, egy hatalmas fényfüzér is helyet kap a jég és a város híres sellő szobra felett.  Ráadásul mindennek ingyen lehetünk részesei. A nyitvatartási idő 10 és 21 óra között van, a turnusok 2 órásak, 1 órás szünetekkel köztük – ezt számoljuk bele az útitervbe. A helyszínen bérelhetünk korcsolyát óránként 10 zlotyiért. A pálya februárig üzemel. A mozgás előtt vagy után pedig fedezzük fel az óvárost! A tél egyik kedvelt itala a forralt bor, a varsóiak azonban szívből ajánlják mellette a forralt sört, ami nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében. Kóstoljuk meg mellé a helyi nemzeti ételt, a hússal töltött finomságot, a pierogi-t is! Könnyen eljuthatunk innen olyan látnivalókhoz is, mint a Szent János Katedrális vagy a gótikus stílusú királyi palota a város főterén. Az óvároson kívül található Varsó egyik monumentális építménye a Kultúra és Tudomány Palotája, amit akkor is érdemes megnézni, ha a kulturális programokra egyébként nem látogatnánk el. Ha itt járunk, mindenképp keressünk fel egy tejbárt (bar mleczny), amelyek a szocializmus idején rendkívül népszerűek voltak, és a mai napig széleskörűen elterjedtek – és ezeken a helyeken jellemzően nem is kell annyira a pénztárcánkba nyúlni ahhoz, hogy jól lakjunk.

Fagyos élmény meleg fényekben – Kungstradgarden, Stockholm

Ha jégkorcsolyára és igazi téli hangulatra gondolunk, akkor nem maradhat ki Skandinávia sem! Svédország bővelkedik természetes vizekben, de akár Stockholm belvárosában is van lehetőségünk jégen siklani. A Kungstradgarden-ben (Királyi kertek) igazi rivaldafényben korcsolyázhatunk – a pályát kivilágított állatszobrok veszik körül, és egy hatalmas fényfüzér világítja meg. Egészen február végéig jégre léphetünk itt, és a pálya használatáért nem kell fizetni, csak akkor, ha kölcsönözzük a korcsolyát. A kölcsönzés díja 1 órára a felnőtteknek 100, 19 évnél fiatalabbaknak 50 svéd korona. Hétfőtől péntekig 9 és 20 óra, hétvégénként 10 és 20 óra között korcsolyázhatunk Stockholm szívében. Vajon ABBA számok is felcsendülnek a pályán? Ha már a városban járunk, nézzünk körül alaposan! Tény és való, hogy a skandináv államokat meglehetősen magas árak jellemzik, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek ingyenes vagy költséghatékony programlehetőségek, ha ide látogatunk. Öltözzünk fel melegen, és sétáljunk Stockholm belvárosában.  A Gamla stan teret mindenképp keressük fel az óvárosban! A város leghíresebb múzeumai közül többet is megnézhetünk ingyen. A Historiska Museet a vikingek kedvelőinek, a Moderna Museet pedig a művészet kedvelőinek különösen ajánlott. És ha ott vagyunk, akkor mindenképp kóstoljuk meg hazájában a svéd húsgolyót is.

Korábbi sajtóközlemények