fbpx

5 remek program és helyszín Spanyolországban, amire elsőre nem gondolnál

5 remek program és helyszín Spanyolországban, amire elsőre nem gondolnál

Séta 105 méterrel a folyó felett, az ibériai sonka és űrhajós freskó nyomában Salamanca városában, biciklizés a rizsföldekre Valenciában vagy egy izgis hullámlovaglás – egy spanyol utazáson mindezek részesei lehetünk. A Kiwi.com összegyűjtött 5 olyan programlehetőséget Spanyolországban, amiket nem biztos, hogy megtalálunk az útikönyvekben.

Spanyolország nemcsak nyáron, hanem egész évben népszerű repülős úti cél a magyarok körében a Kiwi.com foglalásai alapján. Nem véletlen, az ország kitűnő turisztikai célpont. Ismert napsütötte strandjairól, gasztronómiájáról, de akár építészetéről és élénk éjszakai életéről is. A vezető cseh utazási technológiai vállalat válogatása most az ország olyan helyeire kalauzol, amelyek nem elsőként jelennek meg a találatok között, amikor egy spanyol vakációt vagy miniszabit tervezünk.

El Caminito del Rey, függőhíd a kanyonban

Az andalúziai Málaga tartomány egyik gyöngyszeme a három kilométeres gyalogos sétány, az El Caminito del Rey, ami az El Chorro nevű kanyon sziklafalai mentén mintegy 105 méteres magasságban húzódik a folyó felett. A túra meglehetősen kalandos, az állvány egyes pontokon mindössze 1 méter széles. A függőhíd az 1900-as évek elején épült, és eredetileg két munkaállomást kötött össze. Az 1920-as évek elején az akkori spanyol király is végigsétált az ösvényen, de később feledésbe merült, sőt, bekerült a világ legveszélyesebb túraútvonalai közé. A helyi önkormányzatok már a 2000-es évek elején szorgalmazták, hogy az ösvényt tegyék ismét járhatóvá. 2015-ben biztonsági felújításon esett át, így ma a belépőjegy kiváltása ellenében bárki végigmehet az izgalmas szakaszon és gyönyörködhet a kanyonban.

La Palma, a zöld tájak és a csillagok szerelmeseinek

La Palma a Kanári-szigetek egyik legkevésbé ismert, ám a helyiek szerint legcsodálatosabb szigete, hiszen ők látták el a La Isla Bonita, vagyis a Csodálatos sziget jelzővel. Nem véletlen, hiszen bár a közelmúltban egy hónapokig tartó vulkánkitörés kapcsán olvashattunk róla többször, egyébként csupa zöld borítja a vidéket. Ha fekete homokkal övezett partra (Tazacorte üdülővárosban), vadregényes tavacskákra és az erdő szívében megbúvó ösvényekre vágyunk, látogassunk el a 85 ezer lakosú szigetre. La Palma az aktív pihenés kedvelőinek remek választás lehet, hiszen számos különböző nehézségű gyalogos-és kerékpáros túraútvonal övezi a szigetet. A Caldera de Taburiente Nemzeti Parkban védett fajok és zöld fenyvesek vannak a vulkanikus környezetben. Ha pezsegnénk egy kicsit, látogassunk el La Palma fővárosába, Santa Cruz de La Palmába, ahol a termelői piacon helyi különlegességeket kóstolhatunk. Amennyiben a zöld árnyalatok mellett több színre vágyunk, a tengerparton a Balcones de la Avenida Marítima tradicionális negyed házainak színes erkélyei biztosan elvarázsolnak bennünket. Ráadásul a helyiek szerint Európában sehol nem találunk még egy ilyen csillagos égboltot!

Cácerestől Salamancáig – Járjuk be a híres ibériai sonka útvonalát!

A gasztronómia rajongói biztosan hallottak már az ibériai sonkáról, amelyet a világ egyik legjobbjaként tartanak számon. A kizárólag bio makkal táplált fekete ibériai sertést Délkelet-Spanyolország rétjein, főként a két mesés középkori város, Salamanca és Cáceres között tenyésztik. A színvonalas oktatásáról ismert egyetemi város, Salamanca ékszerdobozba illő, bájos óvárosában és a Catedral Nueva nevű katedrálisában mindenképp időzzünk, ha itt járunk, és nézzük meg, hogy vajon a katedrális freskói között mi is fellelünk-e űrhajóst. Cáceres óvárosa az UNESCO világörökség listáján is megtalálható. Ha kultúrával és gasztronómiával vegyített programot tervezünk, semmiképpen ne hagyjuk ki ezt a két várost összekötő körülbelül 200 kilométeres útvonalat sem, amelyen vonattal is könnyedén végigmehetünk. Itt autentikus körülmények között kóstolhatjuk meg a spanyolok egyik nagy büszkeségét. Az ibériai sonka köré egyébként már önmagában nagy kultusz épül itt; sonkamestereket képeznek ki, ami magas presztízzsel járó foglalkozás az országban, ráadásul még sonkaszeletelő versenyeket is tartanak.

La Albufera Nemzeti Park – Ha európai rizsföldekben gyönyörködnénk

La Albufera mediterrán kitérő Valencia tartományban, mindössze 10 kilométerre a pezsgő spanyol nagyvárostól, Valenciától. A nemzeti park híres lagúnáiról, vízi élővilágáról (több mint 300 madárfaj él itt), dűnéiről, és természetesen a spanyolok egyik legismertebb finomságáról, a rizsből, húsokból, halakból, és minden egyéb nyalánkságból készülő paelláról, amely Valenciából hódította meg a világot. Az étel egyik fő hozzávalója, a rizs ugyanis La Albufera földjein terem. Itt ameddig a szem ellát rizsföldek uralják a környéket. A nemzeti parkot könnyedén megközelíthetjük Valencia városából busszal vagy autóval, de a sportos turisták kerékpárral is mehetnek, Valenciában számos lehetőség adódik a kölcsönzésre. Ha megérkeztünk, kóstoljuk meg az igazi spanyol paellát Valencia nádtetővel borított népi épületeiben, amelyek ’barracas’ névre hallgatnak, vagy hajózzunk egyet a 2100 hektáros Albufera tavon.

Plusz egy ok a hullámok szerelmeseinek

Ha Spanyolországról hallunk, valószínűleg mediterrán tájakra, vagy Andalúzia ma is csodálatos mór épületeire vagy Gaudí Sagrada Familiájára asszociálunk elsősorban. Az ország azonban rendkívül sokszínű, az északi terület pedig egészen hasonlít Írországhoz a strandjaival, ahol a nagy hullámok és a hideg víz uralkodnak. Sok ilyen partra lelhetünk Asztúriában, Galíciában, Cantabriában és Baszkföldön is, ahol egész évben kiélhetjük a szörfözés iránti szenvedélyünket. Ha szörfdeszka helyett egy romantikus tengerparti séta mellett döntünk, akkor se hagyjuk ki az igazi spanyol tengeri ételeket – itt sem!

Korábbi sajtóközlemények