fbpx

A KER Toki Power már végfelhasználóknak is kínál zöld áramot Magyarországon

Zöldül az áramkereskedelem piaca

A KER Toki Power már végfelhasználóknak is kínál zöld áramot Magyarországon

A magyar vállalatoknak is egyre fontosabb a karbonsemlegesség. Éppen ezért az eddig hazánkban nagykereskedelemmel foglalkozó KER Toki Power AD már végfelhasználóknak is kínál származási garanciával rendelkező zöld áramot. Anyacége, a Renalfa Solarpro Group Délkelet-Európa vezető zöld energia befektetési társasága. A cégcsoport az áramkereskedelem mellett energiaipari befektetésekkel is jelen van Magyarországon. Galgagután 50 megawattos, Szentmártonkátán pedig 23 megawattos naperőművet működtet, és további építéséről is folynak egyeztetések.

A KER Toki Power AD 2023 januárjától villamos energia nagykereskedelmet folytat a magyar piacon, most pedig a magyarországi leányvállalata a nagyfogyasztóknak is kínál származási garanciával rendelkező zöld áramot. A KER Toki Power AD évente 2 terawattórát meghaladó volumenben ad el elektromos áramot, és összesen több mint 3 ezer ügyfelet lát el. Számos független villamos energia-termelő, nagy ipari fogyasztó, valamint kis- és középvállalkozás tartozik a társaság ügyfelei közé. Bulgária és Észak-Macedónia mellett jelen van hazánkban, Romániában és Szerbiában is, és minden termékkel kereskedik az érintett regionális energiatőzsdéken.

Gyakran esik szó arról, hogy hazánk nettó villamos energia importőr. Magyarországon az áramfogyasztás meghaladja a hazai termelés mértékét; a külföldről fedezendő hiány elég jelentős, jellemzően 25-30% körül mozog évszaktól függően. Ezzel szemben Bulgária eltérő energiagazdálkodási adottságai révén a belső fogyasztása felett termel áramot, így nettó exportőr. „Cégcsoportunk törekszik arra, hogy a Bulgáriában megtermelt, megújuló forrásból származó áramot a nemzetközi távvezetékeken keresztül – jelenleg Szerbián át – fizikailag is Magyarországra juttassa, és ezzel hozzájáruljon a karbonsemleges hazai áramfogyasztáshoz. Új szolgáltatásunk révén a magyar vállalatok számára újabb lehetőség nyílik arra, hogy származási garanciával rendelkező zöld árammal fedezzék energiaszükségletüket” – mondta Rendek Szabolcs, a KER Toki Power AD magyarországi leányvállalatának vezetője.

A KER Toki Power AD Délkelet-Európa egyik vezető vállalata a megújuló energiaforrások területén, a Renalfa Solarpro Group tagja. A bécsi székhelyű Renalfa tiszta energiával és e-mobilitással foglalkozó befektetési csoport, amely elsősorban a megújuló energiaforrások termelésére összpontosít a régióban. Jelenleg mintegy 3 gigawatt építés- és fejlesztés alatt álló erőművi kapacitással rendelkezik Bulgáriában, valamint mintegy 200 megawatt működő eszközzel Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Észak-Macedóniában.

A csoport tehát az áramkereskedelem mellett energiaipari befektetésekkel is jelen van Magyarországon. A Nógrád vármegyei Galgagután egy 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig egy 23 megawattos naperőműve található. A tervek szerint a következő években ezen a területen is tovább erősíti jelenlétét a magyar és a környező piacokon. A KER Toki Power AD hazai leányvállalata az itthon megtermelt naperőműveikből származó áramot akár hosszú távon ún. PPA (power-purchase agreement, hosszú távú áramszerződés) keretén belül is a vállalatok rendelkezésére tudja bocsátani. A vállalat révén a hazai vállalkozások nemcsak pénzt, hanem időt is spórolhatnak, hiszen a származási garanciával rendelkező zöld áramot kínáló cég az ügyfelek igényeire szabott egyedi ajánlatokat nyújt és mellette a szolgáltatóváltással járó adminisztrációs terheket is átvállalja.

A KER Toki Power-ről

A KER Toki Power MEKH-engedéllyel is rendelkező bolgár villamos energia kereskedő, a zöld energia kereskedelem egyik vezető szereplője Délkelet-Európában. A vállalat törekszik partnerkapcsolatok kialakítására a környezettudatos fogyasztókkal és termelőkkel, valamint a szél-, nap- és vízenergiából és más megújuló energiaforrásokból származó villamos energiát előállító termelőkkel való együttműködés révén a fenntartható energiafogyasztásra való áttérés előmozdítására.

A vállalat célja, hogy a gyakorlatban is bizonyítsa: a megújuló forrásokból származó energia árban versenyképes lehet a nem megújuló (fosszilis) kapacitásokból származó energiához viszonyítva, miközben hozzájárul a környezetvédelemhez és ösztönzi a megújuló energiaforrások ágazatába történő beruházásokat. A cég vállalati ügyfelei közé tartozik többek között az A1, a Kaufland, a Lidl, a Metro, a Molson Coors, a KBC Group.

Korábbi sajtóközlemények