Hogyan válasszunk téligumit?

A téligumik jelzéseit, méretét, minőségét és menettulajdonságát is figyelembe kell vennünk, ha az ideális abroncsot keressük. A Delticom összegyűjtötte az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

A tél közeledtével hamarosan aktuálissá válik a nyárigumik lecserélése. Ha ezzel egyidejűleg a meglévő téli szettünk helyett is újat kell beszereznünk, nem vagyunk könnyű helyzetben. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, és milyen információkra van szükségünk ahhoz, hogy az óriási kínálatból válogatva az ideális téligumit válasszuk? A Delticom összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

 

 1. Télies gumi vagy téli gumi?
 • Az M+S (Mud + Snow, azaz sár és hó) jelölésű abroncsokat főként terepjárókra, illetve olyan személyautókra szánják, amelyeknél a fokozott tapadás az elsődleges szempont.
 • Az „All Seasons”, avagy négyévszakos gumik átmenetet jelentenek a nyári és téli szettek között, így szélsőséges téli körülmények között kevésbé megbízhatók.
 • Egy hegyen lévő hópehely piktogramját keressük, ha kitűnő teljesítményű téli gumit szeretnénk!

 

 1. Számít a méret

Az elmúlt években Magyarország nagy részén szinte hómentesek a téli hónapok, így nem érdemes a nyári abroncsénál vékonyabb futófelületű téli gumit választanunk. Hogy saját autónkra mekkora abroncs illik, arról a jármű használati utasításából vagy műszaki adatlapjából tájékozódhatunk.

 

 1. Terhelési és sebességi index
 • A terhelési index (LI) a gumik maximális terhelhetőségét mutatja gyárilag előírt nyomásérték mellett. Figyeljünk arra, hogy gépkocsink négy abroncsa összesen nagyobb súlyt bírjon el, mint a jármű össztömege (az autó önsúlya, az utasok és a csomagok).
 • A sebességi index (SI) a gumiabroncs számára megengedett legnagyobb sebességet mutatja.

 

 1. Minőségi kérdés
 • A prémium márkákat nagy teljesítményű, nagy sebességű autókra javasolják, fejlesztésük során a hosszú, mindennapos használatot tartották szem előtt.
 • A kevésbé drága, de még mindig megbízható minőségű márkákat azon autósoknak ajánlják, akik kis- és középkategóriájú gépjárművekkel rendelkeznek, és téli viszonyok között is gyakorta vezetnek.
 • A budget szetteket a nyugodt, visszafogott vezetőstílussal rendelkező autósoknak találták ki, illetve azoknak, akik télen csak ritkán ülnek volán mögé.

 

 1. Gondoljunk a takarékosságra!

A téli gumiknak a gördülési ellenállása nagyobb a nyáriakénál, ez pedig az üzemanyag-fogyasztásunkra is kedvezőtlenül hat. Válasszunk üzemanyag-takarékos abroncsot, ha kímélni akarjuk a pénztárcánkat!

 

 

 

Korábbi sajtóközlemények