fbpx

Folytatódik a tudományos munka az Antarktiszon lévő Palmer kutatóállomáson

Műholdas és telekommunikációs adatkapcsolatot kap a National Science Foundation kutatóállomása, hogy folytathassák a tudományos küldetést

A SES Government Solutions (SES GS) és az Artel a Leidosszal közösen létfontosságú csatlakoztathatóságot biztosítottak a National Science Foundation (NSF) által működtetett antarktiszi Palmer kutatóállomás számára. A műholdalapú szolgáltatás nyújtja az adatmegosztás gerincét, hogy az egészéves kutatás eredményeit a terepről eljuttathassák a United States Antarctic Program (USAP) 12 ezer kilométerre lévő adatközpontjába, a coloradói Centennialbe.

Az Argentínától délre, az Antarktiszi-félszigeten elhelyezkedő Palmer kutatóállomás egyedi lehetőség az USAP számára, hogy vezető kutatást végezzen olyan globális kérdésekben, mint, amilyen az éghajlatváltozás és annak hatása az élővilágra és a környező ökoszisztémákra. Az adatok átvitele az elszigetelt helyszín és a globális közösség között rendkívül fontos az NSF és az USAP küldetés számára.

Az Artel tervezte azt a megoldást, ami a SES-14 műhold C-sávos lefedettségére épül a virginiai Bristowban található SES Government Solutions Teleport felhordószolgáltatás és az Artel által tervezett földi hálózatok közreműködésével. A gyors adatkapcsolat megbízható adatátvitelt kínál a tudományos közösségnek, de az állomást és a környék pingvinjeit vevő webkamera a nyilvánosság számára is élő adással ad bepillantást a messzi Antarktisz vidékére.

„Az antarktiszi szerződés keretet biztosít, hogy a világ minden pontjáról érkező tudósok nyugodtan dolgozhassanak együtt, hogy ezáltal jobban megismerjük a bolygónkat. Nagyon boldogok vagyunk, hogy ehhez mi is csatlakozhatunk és iparági partnereinkkel együtt kiemelt fontosságú és nagy teherbírású műholdas csatlakozást szolgáltathatunk a Palmer kutatóállomás számára,” jelentette be Pete Hoene, a SES Government Solutions elnök-vezérigazgatója.

„Az Artel 2002 eleje és 2008 között részt vett az NSF Palmer kutatóállomásának műholdas adatszolgáltatásában. Mi telepítettük a Palmer földi állomás jelenlegi 4,9-m C-sávját, és mi terveztük az eredeti műholdalapú csatlakozási megoldást, hogy teljes körű kommunikációt hozzunk létre a Palmer kutatóállomás és az USAP adatközpont között. Már nagyon várjuk, hogy támogathassuk a Leidos csapatot, és folyamatos, a működés szempontjából nélkülözhetetlen műholdalapú adatkapcsolatot biztosítsunk a Palmer kutatóállomásnak,” nyilatkozta Ed Spitler, az Artel SATCOM programjainak vezetője.

A három vállalat által nyújtott, hosszú távú szolgáltatás 2019 szeptemberében indult és 2027-ig támogatja majd a Palmer kutatóállomást.

Korábbi sajtóközlemények