Ez a hét az állatokról szól!

Összefogás és adománygyűjtés a Viasat Nature-rel az Állatok Világnapja alkalmából

 

Tudtad, hogy a kutyák orrlenyomata egyszeri és megismételhetetlen? És azt tudtad-e, hogy a teheneknek is van legjobb barátja és hogy a macskák az emberek miatt nyávognak? Gondoltad volna, hogy a Noé Állatotthonban ormányos medvék, emuk és rókák is laknak? A Viasat Nature az állatvilág soksznűségére és a természeti kincseink sérülékenységére hívja fel a figyelmet az Állatok Világnapján.

 

Az Állatok Világnapját 1931 óta ünnepeljük Assisi Szent Ferenc halálának emléknapján, október 4-én, amely már nemcsak a kipusztulással fenyegetett, vadon élő állatok védelmére hívja fel a figyelmet, hanem a haszon- és a kedvtelésből tartott állatokra is. Régóta fennálló promléma, hogy sokkal több kutya és macska születik naponta, mint amennyinek felelős, egy életre szóló gondozást vállaló gazdát lehetne találni.

A Viasat Nature évek óta kiemelt ügyként kezeli az Állatok Világnapja missziót. Idén a TV-csatorna a Noé Állatotthonnal fogott össze, hogy közös erővel hívják fel a figyelmet az állatvilágra és a természeti értékeink sérülékenységére. Ezt a sokszínűséget a Noé Állatotthon lakói között is megfigyelhetjük; a rászoruló kutyák és macskák százai mellett találkozhatunk náluk lovakkal, emukkal, ormányos medvékkel, rókákkal, sőt, akár majmokkal is. Ezen a héten a Viasat Nature a menhely öt különleges lakóját mutatja be Facebook oldalán, ahol naponta találkozhatunk az állatok kedves történeteivel és elragadó fotóival, továbbá egy kattintással hozzájárulhatunk az adománygyűjtéshez.

 

A jeles nap alkalmából a Viasat Nature 5+1 érdekes tényt is összegyűjtött az állatvilágból:

1. A kutyák orrlenyomata hasonló az emberi ujjlenyomathoz – nem létezik két egyforma.
2. A macskák a nyávogást az emberrel való kommunikációra, így a sikeresebb együttélés miatt fejlesztették ki. Egymás között testbeszéddel valamint szagjelzéssel kommunikálnak.
3. A nőstények sziszegő, a hím teknősök pedig röfögő hangot adnak ki, amely alapján megkülönböztethetjük őket.
4. A mókusok több száz fát ültetnek el évente azáltal, hogy a legtöbbször elfelejtik, hová ásták el az összeszedegetett magvakat.
5. A teheneknek is van legjobb barátja, akivel az idejük legnagyobb részét eltöltik.
5+1. A kutatók szerint a kecskéknek is lehet akcentusuk attól függően, merre élnek és milyen kecskecsoportokkal találkoznak.

 

A Viasat Nature gondolatébresztő programokkal is készül a témában október 4-én. A reggeli órákban nyomon követhetjük a Föld egyik rendkívüli természeti látványosságát, A nagy migrációt. Délután egy kedves dokumentumfilm-sorozatot, a Tigrisek a házbant láthatjuk, amelyben két tigriskölyöknek segítenek átjutni első évük kihívásain, és felkészítik őket otthonuk elhagyására.  A Vad Borneó című sorozat egy mesebeli sziget nyüzsgő és egzotikus élővilága tárja fel előttünk, az Európa bolygó pedig lenyűgöző képeken keresztül mutatja be a minket körülvevő élővilág fontosságát és sérülékenységét.

Október 7-én, vasárnap egy nagyszabású rendezvényen még mindig az állatoké a főszerep: a Noé Állatotthon 10 és 16 óra között várja az érdeklődőket, ahol az állatok mellett a fókusz a környezettudatos és erőszakmentes szemlélet és életmód bemutatásán lesz. Egész nap koncertek, izgalmas szellemi és fizikai akadályversenyek várják az ide látogató kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Korábbi sajtóközlemények