fbpx

Szlovákia is csatlakozik az európai útdíjrendszerhez

Szlovákia is csatlakozik az európai útdíjrendszerhez

Március 18-tól Szlovákia is csatlakozik az egységes Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatáshoz (EETS), így immár kilenc EU-s országában válik elérhetővé az Eurowag EVA útdíj szolgáltatása, amely lehetővé teszi az országokon átívelő útdíjfizetést. A fuvarozóknak ezután csak egy fedélzeti egységre (OBU) van szükségük, amikor áthaladnak ezeken az országokon és a készüléken keresztül automatikusan megtörténik a díjköteles utak díjfizetése, ezáltal jelentősen csökken a fuvarozókra háruló adminisztrációs teher. A szolgáltatóválasztást érdemes alaposan átgondolni, hiszen az alap útdíjfizetési megoldáshoz kapcsolódó extra szolgáltatások jelentős üzleti előnyt hozhatnak – hívja fel a figyelmet az Eurowag.

Az integrált közúti szállítási megoldások vezető európai szolgáltatója az Eurowag mostantól Szlovákiában is kínál európai elektronikus útdíjszedési szolgáltatásokat (EETS). Az EVA fedélzeti egység Szlovákián kívül a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Ausztriában, Lengyelországban, Németországban, Belgiumban, Spanyolországban és Portugáliában, valamint egyes hidakon és alagutakban is lehetővé teszi a fizetést. Ha egy szlovák fuvarozónak például Žilinából a belga Oostende kikötőjébe kell árut szállítania, nem kell több fedélzetiegységet beszereznie, az összes tranzitországban egyszerre fizetheti ki a fizetős autópályák és első osztályú utak használatáért fizetendő útdíjat. “Így a vállalatnak nem kell külön-külön őriznie a tranzakciókat és követnie a számlázást minden egyes ország esetében. Előnye továbbá, hogy megszűnnek a késések a határon, mivel nem kell minden egyes országhoz regisztrálni és beszerezni egy-egy OBU egységet” – mutat rá Milan Moravský, az Eurowag szakértője az EETS egyik fő előnyére.

A fedélzeti egység beszerzése és beállítása nagyon egyszerű. A regisztrációt és a megrendelést követően a szolgáltató néhány napon belül leszállítja a fedélzeti egységet a fuvarozónak, a megrendelésnek megfelelően beállított útdíjdomainekkel együtt. További országok igény szerint könnyen megrendelhetők, és az aktiválás néhány órán belül megtörténik. A fedélzeti egységet nem kell megvásárolni, csak bérletidíjat  kell fizetni.

Extra szolgáltatások

Az EVA OBU előnyei nem csak az EETS-hez kapcsolódnak. Ingyenes integrált flottamenedzsment szolgáltatásokat is tartalmaz. A diszpécserek vagy adminisztrátorok könnyen megtervezhetik a járművek útvonalát és nyomon követhetik a helyzetüket, valamint szükség esetén automatikus figyelmeztetéseket kaphatnak. Az EVA fedélzeti egység részeként speciális FuelGuard technológia is rendelkezésre áll. Ez képes összehasonlítani a jármű helyét és az üzemanyagkártya felhasználási helyét, így hatékonyan megakadályozza az üzemanyaglopást.

 

 

Korábbi sajtóközlemények