fbpx

Elkezdődött az EOLO-KOMETA első edzőtábora

A Kometa-Xstra Cycling Team jövőre ProTeam kategóriában EOLO-KOMETA néven fog versenyezni, a 20 fős keret összeállt. A csapat kiegészült számos profi kerékpárossal (Manuel Belletti, Francesco Gavazzi, Edward Ravasi, Luca Wackermann). A szakmai stábba többek közt Sean Yates és Stefano Zanatta érkezett. Naptárjukban a Tour de Hongrie kiemelt helyet kap, bíznak a Giro d’Italia szabadkártyában is. A felkészülést már elkezdték, az edzőtárban Dina Márton és Fetter Erik is ott vannak. Elképesztően inspiráló érzés nekik, hogy a szintet lépő csapatban minden versenyzőre 2-3 profi segítő jut.

A Kometa 2018 óta szponzorálja Alberto Contador profi kerékpáros csapatát. Nyáron bejelentették, hogy új szponzor (EOLO) érkezésével együtt szintet lépnek (ProTeam). Ezzel kapcsolatban Giacomo Pedranzini, a Kometa ügyvezető igazgatója elmondta: “A szintlépéssel lehetőségünk lesz arra, hogy az embereket még inkább az aktív mindennapok felé tereljük. Hiszen az egészséges életmódnak a megfelelő táplálkozás mellett a sport is fontos része”.

Az EOLO-KOMETA elkezdte a felkészülést a következő szezonra, a 12 napos edzőtábor december 7-én elkezdődött a spanyolországi Olivában. Mivel a csapat szintet lépett, a szakmai stáb is kiegészült. „Hihetetlen élmény volt, amikor egy óriási előadóteremben ültünk mi versenyzők 20-an, és velünk szemben egy jóval népesebb tábor, kb. 50 fős személyzet, akiknek az a feladatuk, hogy a mi munkánkat segítsék. Nagyon inspiráló ez az érzés” – mondta Fetter Erik. Dina Márton és Fetter Erik szerencsésnek érzik magukat, hogy a koronavírus ellenére megvalósult az edzőtábor, amely sokáig kérdéses volt. Számos előírásnak kell megfelelni: csak negatív teszttel lehetett menni, a szobájukon kívül – az étkezéseket és a kerékpáron edzést – leszámítva folyamatosan maszkban vannak, senkivel sem érintkeznek a hotelen kívül (ahol egyébként csak ők vannak).

Fetter Erik, Atila Madrona fotója

IVAN BASSO: A JÖVŐ ÉVI VERSENYNAPTÁRUNKBAN KIEMELT HELYE VAN A TOUR DE HONGRIE-NAK

Az új versenyzők egy része és a sportigazgatók is rutint és tudást hoznak a fiatalok mellé. Ivan Basso azt vallja, hogy abból mindenki csak nyerhet, ha különböző korosztályok találkoznak egy soron belül. A csapat erősödött ugyan, de az alapfilozófiája nem változott. Továbbra is a fiatalok nevelése a cél. „A jövő évi szezont illetően bízunk abban, hogy szabad kártyát kapunk a Giro d’Italia-ra. Az biztos, hogy Spanyolországban kezdjük az évet, és hogy a Magyar Körverseny ismét kiemelt helyet kap a naptárunkban. A Kometa miatt ilyenkor ez olyan, mintha hazajönnénk” – mondta Ivan Basso, az EOLO-KOMETA sportigazgatója. A Tour de Hongrie kapcsán Basso kiemelte, hogy évről évre kiválóbb szervezést tapasztalnak a versenyen és hogy mennyire lelkesek a magyar szurkolók. Számos verseny nem lesz újdonság a csapatnak, de a magasabb kategória miatt Olaszországban és Franciaországban is bővebb versenynaptárral számolnak. Kapitányi szerep tekintetében a közös felelősséget vallják. De az biztos, hogy Dina Mártonnak, aki az idei Tour de Hongrie-n szeretett volna jobb eredményt elérni, lesz lehetősége bizonyítani.

A 2021-ES KERET, ÚJDONSÁGOK A CSAPAT HÁZA TÁJÁN

Az UCI szabályainak megfelelően 20 versenyzővel szerződtek. November végére összeállt a keret. A két magyar kerékpáros, Dina Márton és Fetter Erik mellett öten maradtak a 2020-as sorból: Alessandro Fancellu (olasz), Sergio Garcia (spanyol), Alejandro Ropero (spanyol), Diego Pablo Sevilla (spanyol) és Daniel Viegas (portugál). Hozzájuk érkezett még 13 versenyző: Vincenzo Albanese (olasz), John Archibald (brit), Davide Bais (olasz), Manuel Belletti (olasz), Mark Christian (brit), Lorenzo Fortunato (olasz), Mattia Frapporti (olasz), Francesco Gavazzi (olasz), Arturo Gravalos (spanyol), Luca Pacioni (olasz), Edward Ravasi (olasz), Samuele Rivi (olasz), Luca Wackermann (olasz).

A csapatban így a 2 magyar versenyző mellett 11 olasz, 2 brit, 4 spanyol és 1 portugál versenyző van. A szakmai stábba többek közt Sean Yates és Stefano Zanatta érkeztek.

A 2021-re Olaszországba bejegyzett csapat Contador nemrég bevezetett Aurum kerékpárját használja, bázisuk Busto Arsizio lesz az EOLO kampuszán. Az U23-as és a junior csapat az Alberto Contador Alapítvánnyal együtt Contador szülővárosában, Pintoban marad.

BETEKINTÉS A KULISSZÁK MÖGÉ: A PROFI KERÉKPÁROSOKNÁL AZ EDZÉS AZ ÜNNEPEKKOR SEM ÁLL LE

A csapatnak általában két 10-12 napos edzőtábora van, egy decemberben (ami épp zajlik) és egy januárban. Ekkor van együtt a teljes csapat, egyébként pedig főképp versenyeken találkoznak. Év közben egy online felületen kapják meg edzőiktől a feladatokat, ők pedig kerékpárjuk computeres adatait feltöltik, így lehetőség van az azonnali visszacsatolásra. Hivatalosan minden versenyzőnek egy edzője van, de az edzők egymással és a versenyzőkkel is sokat egyeztetnek, így átlátják egymás munkáját.

Dina Márton, Atila Madrona fotója

A profi kerékpárosok a hét minden napján edzenek, a kerékpározás általában 3-6 óra hosszan tart, amit erősítő edzés is kiegészít. A versenyzők az utóbbihoz is pontos, képekkel ellátott eligazítást kapnak. A helyes étkezéshez is minden információval ellátják őket. Vannak regenerálónapok, ilyenkor csak 1-2 órát tekernek. „Teljes leállás szinte sosincs, az edzőtáborok után például maximum egy napot nem ülünk nyeregbe, rákövetkező nap 1-2 órát, majd 2-3 órát, és így térünk vissza” – mondja Dina Márton, aki tavaly december 24-én például kifejezetten kérte az edzőjét, hogy délelőttre egy keményebb edzést tervezzen be neki. Egyrészt szereti ilyenkor a hangulatot kint, másrészt január végén már kezdődik a szezon, szóval ez egy fontos időszak. Azért a karácsonyt ők is maximálisan kiélvezik, mindketten édesszájúak, szóval a süteményekkel kapcsolatban nem fogják vissza magukat.

 

Korábbi sajtóközlemények