fbpx

Eldobhatós palack helyett trendi kulacsok: ökotudatosságot népszerűsít a Viasat Nature csatorna

Tudtad-e, hogy a valaha létezett összes műanyag fele az elmúlt 13 évben készült? És azt tudtad-e, hogy a műanyaggyártás mértéke egyre jobban növekszik, de csak 9%-át hasznosítják újra? A Humusz Szövetség adatai szerint 385 kilogrammnyi szemetet termel egy átlag magyar évente, és a megvásárolt ételek 25%-a landol a kukában. A Föld Napja alkalmából a Viasat Nature csatorna problémafókuszú kampányt hirdet Budapesten, a Batthyány téren, illetve sokszínű műsorkínálattal kedveskedik nézőinek.

Környezetünk megóvása mindennapos feladatunk, de április 22-ét világszerte is ennek a missziónak dedikálták.  A Nemzetközi Föld Napja Hálózat idén a téma legégetőbb feladatai közül a műanyagmentesség ügyének kiemelt hirdetését tűzte zászlajára. A globális mozgalomhoz csatlakozott a magyarországi Viasat Nature csatorna; „Palackcsere” névre keresztelt akciójuk keretében pedig 2018. április 13-án Budapesten, a Batthyány téren többször használható kulacsokat osztogatnak majd a PET palackkal sétálók közt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az eldobhatós műanyag flakonok túlzott használatára, ezzel párhuzamosan pedig alternatív megoldást is nyújtanak.

A Viasat Nature saját kiemelt témái ezen a napon a már említett műanyagszennyezés, a biodiverzitás és a kihalófélben lévő fajok, illetve az extrém időjárás. Ennek tükrében ezen napon folyamatosan a témák legizgalmasabb sorozati lesznek elérhetők a természetcsatornán. Láthatjuk például a Vulkánok világában című műsort, melyben Thomas Pfeiffer vulkanológus és csapata izgalmas világ körüli utazásra viszi a nézőket a legaktívabban működő vulkánokhoz, és bepillantást enged a félreértett látnivalók csodálatos világába. Szintén az előbbi témát érinti A tűzhányók ereje című széria, melyben kiderül, hogy egyre több ember él tűzhányók közelében, vagy épp azokon és míg ezek az óriások alszanak, közelükben nagy városok nőnek ki látszólagos biztonságban. De a látszat olykor csal…A Csavargó Föld a bolygónk klímájában történt változások szélsőséges időjárási eseményeit mutatja be: hurrikánokat, tornádókat, hőhullámokat és áradásokat, melyek egyre gyakoribbak és kiszámíthatatlanabbak. A nap premier műsora A változékony Föld, melyben vezető természeti katasztrófa szakértők nevezik meg azokat a legszélsőségesebb csapásokat, melyek az elmúlt százezer évben sújtották a Földet.

A Viasat Nature testvércsatornája, a Viasat Explore is kiemelten támogatja a Föld Napja eseményt. A Viasat Explore hulladékhasznosításról szóló, egész hónapban futó A hulladék királyai című műsora egy másik vonatkozásban is említésre méltó: a műsor elkészítéséért felelős kreatív csapat arany minősítést szerzett a közelmúltban a programhoz kapcsolódó szpot elkészítéséért a Promax Bda Europe Awards-on.

Korábbi sajtóközlemények