fbpx

Creaton: Közel 41,7 millió darab kerámia tetőcserép készülhet idén

2021. október 15. – Ünnepélyes keretek között átadták a Lentiben két gyáregységgel rendelkező Creaton South-East Europe Kft. új présgépét. A megduplázott kapacitás növeli az üzembiztonságot, és lehetővé teszi a teljes gyártósor, többek közt a kemence maximális kiterhelését. A magyar kormány támogatásával létrejött több mint 1,17 milliárd forint értékű összberuházás részeként új épületrész is épült, valamint ipar 4.0 beruházások is történtek.

A hazánkban 2004 óta jelenlévő Creaton South-East Europe Kft. (Creaton SEE) nettó árbevétele az elmúlt években jelentősen megnövekedett: 2020-ban közel 14,5 milliárd forint volt, amelynek közel 73%-a származott exportból. Legfőbb exportpiacai: Románia, Szlovénia, Horvátország és Szerbia. Az árbevétel növekedése a folyamatos fenntartható fejlesztéseknek és a nemzetközi piaci térnyerésnek köszönhető. Ezen az úton haladva az üzembiztonság növelése érdekében valósult meg az a közel 1170,23 millió forint értékű beruházás, amelyhez a magyar állam a Versenyképesség Növelő Támogatási Program (VNT2020-1) elnyerése révén 282,408 millió forinttal járult hozzá.

„A gyártókapacitások fejlesztése hozzájárul az üzembiztonság növeléséhez, és a termelési kapacitás évi 6%-os növekedését teszi lehetővé, ezáltal növeli a hazai feldolgozóipar versenyképességét is. A beruházás eredményeként további munkahelyeket tudtunk teremteni Zala megyében. Büszkék vagyunk arra is, hogy lehetőségünk nyílik energiaigényünk és a gyártási folyamat során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére is” – mondta el a présátadón Járomi Judit, a Creaton SEE ügyvezető igazgatója.

Eszközbeszerzés – biztonságosabb működés

A már üzemelő egy darab 4 fejes revolver présgép mellé kettő darab 2 fejes présgéppel ellátott gyártósor került. Az eredetileg beépített berendezés a csoport legnagyobb és egyben Európa egyik legnagyobb tetőcserepét állítja elő. A kapacitás megduplázásával csökkenteni lehet a préselési sebességet, ami a berendezés megbízhatóságát, kihasználtságát növeli. Így bármelyik gép komoly meghibásodása esetén a másik berendezés át tudja venni a gyártást és üzemleállás nélkül lehet javítani.

Ingatlanfejlesztés – új sziget üzem funkció

A kerámia tetőcserépgyártó vállalatnak Lentiben két gyáregysége van. A beruházás keretében a már meglévő 14,6 ezer m2-nyi üzemcsarnokok közé 706 m2 új épületrészt építettek. A rácsos acél tartószerkezetet úgy alakították ki, hogy az sziget üzem funkciót is betöltsön, azaz hogy párhuzamos, független gyártást is elláthasson.

IT fejlesztés – csökkenő CO2-kibocsátás

A présgép üzembe helyezésével egyidejűleg Ipar 4.0 szemléletben új folyamatfelügyeleti megoldásokat valósítottak meg azzal, hogy egy olyan energiafelügyeleti rendszert telepítettek, amely segítségével a berendezések hatékonyságát és kiterheltségét online tudják követni. Ennek a megoldásnak köszönhetően az üzem energiafelhasználását és hatékonyságát folyamatosan fejlesztik, jelzi a szükséges karbantartást, valamint a lehető legkedvezőbb termék előállítási költségének alapfeltéltelei is kimutathatóak. A fajlagos CO2-kibocsátás kb. 5%-kal csökkent abban az üzemben, ahová az új présgép került.

Évi 6%-os növekedés és a jövő

A francia tulajdonú Terreal Csoport 2021. január 1-jétől lett 100%-os tulajdonosa a Creaton csoportnak, így a magyarországi leányvállalatnak is. Az évi 6%-os növekedést lehetővé tévő beruházással idén a két üzemükben várhatón közel 41,7 millió darab cserép készül. Ezzel a cseréptermékekre vonatkozó folyamatos és újonnan érkező hazai vevői igényeket, valamint a növekvő export igényeket is ki tudják elégíteni a megszokott magas minőségben.

További fejlesztések is várhatóak. Laurent Musy, a Terreal Csoport vezérigazgatója az ünnepségen elmondta: „A Terreal-Creaton Csoportnak egyértelmű stratégiája van a jövedelmező és fenntartható növekedésért a tetőcserép piacon. A magyarországi Lentiben található üzem az egyik legjobban teljesítő a kiváló munkatársaknak köszönhetően. Délkelet-Európa, Magyarország a központja jövőbeli fejlesztéseinknek”.

Korábbi sajtóközlemények