A papi Közösségi ház létrejöttét támogatja a Cif Ragyogjon Magyarország! program

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Pap községben és térségében tevékenykedő közhasznú szervezet nyerte a Cif civil szervezeteknek szóló pályázatát. A nyertes projekt célja, egy önálló Közösségi- és alkotóház létrehozása és megnyitása a hátrányos helyzetű településen, aminek segítségével az ott élők számára is elérhetővé válnak olyan kulturális-, sport- és hagyományőrző foglalkozások, valamint közösségépítő programok, melyekért eddig a járási vagy megyeszékhelyig kellett utazniuk. A Közösségi ház létrehozásában a Cif professzionális tisztítással és tereprendezéssel támogatja a szervezetet.

 

A Cif Ragyogjon Magyarország! pályázatát elsősorban civil szervezetek, alapítványok és egyesületek számára hirdette meg, azzal a céllal, hogy közös összefogással tegyenek rendbe olyan elhanyagolt területeket, régi játszótereket, parkokat stb., melyek meghatározó szerepet játszanak a helyiek mindennapjaiban. A pályázat során egy-egy ilyen hazai közösségi tér megszépítésének támogatására lehetett pályázni, melyeket aztán egy független zsűri és a közönség értékelt. A három nyertes között van az a papi közösségi ház, melynek újjá varázslása az összes projekt közül elsőként valósult meg július 29-én.

A nyertes papi pályázó, a Past Present Future Game Közhasznú Nonprofit Kft. már 2017 óta tart szemléletformáló és szabadidős foglalkozásokat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több hátrányos helyzetű településén, rendszeresen bekapcsolódnak a helyi rendezvényekbe, a fiatalok kompetenciafejlesztésébe és az önkéntes programok népszerűsítésébe. A szervezet ügyvezetője, Túróczi Zsolt már 2010 óta foglalkozik a település hagyományőrző és kulturális életével. Eddig minden foglalkozás, közösségépítő rendezvény alkalmával külön helyszínt kellett bérelniük, amihez képest a saját tulajdonú közösségi ház óriási lehetőséget jelent, nemcsak a helyiek számára, de immáron a szervezet közhasznú tevékenysége, programjainak szervezése is jelentősen gördülékenyebbé válik.

A jelenleg 1805 aktív lakost számláló településen található 350 m2-es ingatlan és a hozzá tartozó 2500 m2-es park az 1990-es évekig védőnői és gyermekorvosi rendelőként üzemelt, viszont a későbbi tulajdonosok nem rendeltetésszerű használata miatt a terület jelenleg teljes felújítást igényel. „A források felkutatása jelen pillanatban is zajlik, ezért nagyon hálásak vagyunk a Cif támogatásáért, mert így megvalósulhat egy olyan nagytakarítás és tereprendezés, ami hatalmas előrelépést jelent számunkra a használatba vétel felé vezető úton.” – nyilatkozta Túróczi Zsolt.

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy a Közösségi térként és Alkotóházként üzemeltetni kívánt terület befogadóhelyként szolgál majd minden korosztálynak, a néptáncolni, kulturálódni, sportolni vágyóknak. Lesz nyugdíjas klub, filmklub, táncház, rendszeres néptánc foglalkozások, színpadi előadások és a további lehetőségekhez mérten egyéb szabadidős programok. A szervezet célja, hogy a község lakosainak ne kelljen máshova menniük hasonló szabadidős programokért, hanem itt helyben, ingyen nyújtson lehetőséget a közösségépítésre, művelődésre, tanulásra.

 

Korábbi sajtóközlemények