fbpx

A közép-kelet-európai régió utazási trendje: különbségek és hasonlóságok

A közép-kelet-európai régió utazási trendje: különbségek és hasonlóságok

A Kiwi.com összefoglalója

 • A Kiwi.com adatai alapján az idei nyáron a magyarok és a románok repültek a legtöbbet Londonba.
 • A csehek és szlovákok szeretnek leginkább előre tervezni, ők több mint egy hónappal az utazás előtt megvették a jegyeket.
 • A magyar turisták egyre többször használják a „bárhová” opciót, a lengyelek a körutazásokat, a románok pedig a last minute városlátogatásokat szerették a legjobban a nyári szezonban.
 • A repülőjegyárak csökkennek, a kelet-közép-európai régió lakosainak utazási kedve ősszel sem enyhül, kétszer annyi az őszi foglalás, mint tavaly.
 • A hazánkból októberben induló repülőjáratokra a jegyek átlagosan több mint 20%-kal olcsóbbak, mint nyáron, míg novemberben tovább csökken az ár.

A Kiwi.com, a cseh központú utazási technológiai vállalat rendszeresen figyeli és elemzi a turisztikai trendeket. Ezúttal a vállalat a közép-kelet-európai régió, ezen belül Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia lakóinak repülőjegy vásárlási szokásait vette górcső alá. Megnézték az adataikat, hogy kiderüljön, hogyan, mikor, mennyi ideig és hova szerettünk a legjobban utazni nyáron, valamint, hogy mi várható idén ősszel.

„A járattörlések és az áremelkedések ellenére a repülés továbbra is népszerű. A Kiwi.com-on keresztül a nyár folyamán a tavalyi nyárhoz képest a régió egyes országaiban megduplázódott, Magyarországon több mint a négyszeresére nőtt a foglalások száma” –  mondta Eliška Řezníček Dočkalová, a Kiwi.com customer experience igazgatója a nyári foglalási adatokról.

„Csak azért is nyaralunk!”

Az idei nyári utazási szezon nagyon népszerű volt. Sokak számára több mint 2 éve ez volt az első alkalom, hogy repülővel utazhattak. A Kiwi.com adatai szerint a régió országai közül a magyar piacon volt tapasztalható a leglátványosabb növekedés, nálunk 2021-hez képest 4,2-szeresére nőtt a lefoglalt járatok száma. Lengyelországban és Szlovákiában háromszoros növekedést regisztráltak, Csehországban a foglalások száma nemcsak a tavalyi évhez, hanem a járvány előtti időszakhoz képest is megduplázódott, míg Romániában 150%-os volt a növekedés.

Az idei utazási trendek

A Kiwi.com repülőjegy keresőmotorja által megfigyelt legfontosabb trendek között van néhány, amely külön figyelmet érdemel:

 • Spontán magyarok: Keresés: „Bárhová”

Az összevetésből kiderül, hogy például a magyar turisták egyre inkább hajlandóak voltak a „bárhová” opcióhoz nyúlni, idén már több mint kétszer annyian, mint 2021-ben. Ez az opció lehetővé teszi, hogy olyan nyaralási célpontot találjunk, amely pénzügyi paramétereknek, időbeállításainknak megfelelő. Az utazás célpontja nem annyira fontos, mint az erre a célra elkülönített költségvetés vagy időzítés. A spontaneitásra és a választás szabadságára helyezhetjük a hangsúlyt.

 • Románia kedvence: last-minute városi kirándulás

A city-break, azaz egy hosszú hétvége egy-egy európai nagyvárosban, évek óta az egyik legnépszerűbb és legszívesebben választott utazási forma. A Kiwi.com elemzése szerint ez a tendencia a romániai turisták körében is hasonlóan vonzónak bizonyult az elmúlt nyaralás során, ahol a legtöbb utazó inkább a last minute városlátogatást választotta a több héttel előre történő foglalás helyett.

 • Előre tervező csehek és szlovákok

A csehek és szlovákok terveznek leginkább előre, ők több mint egy hónappal az utazás előtt megvették a jegyeket (átlagosan 35 nappal előbb), a lengyelek viszont úgy tűnik, jobban szeretnek rögtönözni, ők átlagosan csak 3 héttel az indulás előtt veszik meg a repülőjegyüket.

 • Körutazó lengyelek

A „multi-city”, vagy „több város” opció szintén egyre növekvő trend a régió országaiban, a lengyel utazók például a tavalyi évhez képest ebben a szezonban négyszer többen használták. A „multi-city” különösen hasznos, ha körutazást tervezünk. Tökéletes azok számára, akik nem akarnak egyhelyben ülni, és egy utazásból akarják kihozni a legtöbbet.

A legnépszerűbb úticélok

 • országok

És most jöjjenek a hasonlóságok. Bár szeretünk különlegesnek tűnni, mégis nagyjából ugyanazokat szeretjük, mint szomszédaink. Minden vizsgált ország idén nyáron is Olaszországba és Spanyolországba repült legszívesebben. A legnépszerűbb repülős úti célok első 5 helyére még Franciaország, Görögország és az Egyesült Királyság került, kivéve a szlovák utazóknál, akik szívesebben repülnek Franciaország helyett inkább Horvátországba.

 • városok

A Kiwi.com adatai azt mutatják, hogy a románok és a magyarok kedvenc városa London volt az idei nyáron, a szlovákoknál Mallorca fővárosa, a cseheknél Róma áll az első helyen, a lengyel turisták pedig Párizst szerették volna látni leginkább.

Az ősz és az csökkenő jegyárak vonzzák a turistákat!

A régió utazási kedve ősszel sem enyhül, amit a jelenlegi foglalások száma is bizonyít, hiszen több mint kétszerese a tavaly őszi számoknak. A leggyakoribb úti célok ismét Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország és Portugália.

Az őszi utazási hullámot az alacsonyabb jegyárak is támogatják, amelyek folyamatosan csökkennek. „Ősszel olcsóbb repülőjegyekre számíthatunk. Ennek nemcsak a főszezonon kívüli időszak az oka, hanem az is, hogy a légitársaságok a tél előtt növelik pénzügyi tartalékaikat, olcsóbb repülőjegyeket kínálnak, hogy minél több jegyet tudjanak eladni” – tette hozzá Eliška Dočkalová.

Az ősszel utazást tervezők tehát sokkal alacsonyabb árú repülőjegyekre számíthatnak. A hazánkból októberben induló repülőjáratokra a jegyek átlagosan több mint 20%-kal olcsóbbak (átlagár 97 EUR körül), mint nyáron, míg novemberben tovább csökken az ár, átlagosan 85 euróért kaphatunk repülőjegyet.

Korábbi sajtóközlemények