fbpx

A digitális szolgáltatások időt és pénzt takarítanak meg a fuvarozóknak

Az elmúlt néhány évben a technológia és a pénzügyi szolgáltatások egyre inkább összeolvadtak. Egy új iparág alakult ki, a fintech, amely egyesíti a két világ legjobb tulajdonságait. A minden iparágat elkerülhetetlenül érintő digitális átalakulás egyik hatása a pénzügyi szolgáltatások és a modern technológiák egyesülése. Ennek eredményeképpen a pénzügyi szolgáltatásokban már nem kizárólag a bankok és más pénzintézetek vesznek csak részt, hanem a korábban tisztán technológiai vállalatok is egyre inkább betörnek a piacra.

A fintech erős technológiai háttere lehetővé teszi e vállalatok számára a gyorsabb innovációt, és azt, hogy jobban ki tudják használni a más digitális szolgáltatásokkal való integráció lehetőségét. További előny, hogy egyetlen szolgáltatótól származó integrált megoldásba több szolgáltatást is be lehet vonni. A fintech vállalatok, mint például az Eurowag, gyakran egy adott szegmensre összpontosítanak, ahol átfogó megoldásokat és szolgáltatásokat kínálnak. A közúti fuvarozásban ilyenek például a telematikai szolgáltatások, az üzemanyagkártyák, az európai útdíjszámlázás, az üzemeltetési tevékenységek finanszírozása, a biztosítás és a valutaváltás. Mindezt egyetlen szolgáltató egyetlen ajánlatába lehet egyesíteni, amely mind a technológiát, mind a kapcsolódó pénzügyi szolgáltatásokat biztosítja.

Közúti szállítás a digitalizáció útján

A közúti szállítás számos lehetőséget kínál a digitalizáció és a fintech szolgáltatások számára. A technológiák kulcsszerepet játszanak például a teherautók útvonalának optimalizálásában a költségek minimalizálása érdekében vagy a valós idejű telematikai adatgyűjtésben és azok továbbításában a fuvarozó irányítóközpontjába. A pénzügyi szolgáltatások megjelennek a töltőállomásokon. A járművezető a navigációs kijelzőn láthatja a különböző töltőállomások üzemanyagárait. A fizetés történhet üzemanyagkártyával vagy automatikusan egy fedélzeti fizetési rendszer segítségével. A készpénz nélküli fizetés nem csak gyorsabb, hanem biztonságosabb is, és kevesebb teret enged az esetleges csalásoknak. A fintech cégek feladata ilyen esetekben az, hogy Európa-szerte összekapcsolják a fizetési megoldást az üzemanyag-értékesítő rendszerekkel, hogy a fuvarozó egyetlen számlát kapjon az összes teherautójáról. A fizetési szolgáltató által végzett komplex integráció előnyei jelentős hozzáadott értéket jelentenek a fuvarozó számára a szokásos üzemanyagkártya-rendszerekhez képest.

Egy pénzügyi szolgáltatási képességekkel rendelkező technológiai megoldásszolgáltató azonban ennél még sokkal többet tud tenni a fuvarozókért. Tipikusan ilyen az útdíjelszámolás. Európa-szerte több tucat útdíjrendszer létezik, amelyek a helyi szabályozásokban (azaz az útdíjfizetésre kötelezett járművek és utak típusai), a rendszerekben és technológiákban (leggyakrabban mikrohullámú vagy műholdas), valamint a különböző útdíjszámítási és fizetési módszerekben is különböznek. A 2004/52/EK irányelvnek köszönhetően azonban új megoldások jelentek meg, amelyek létrehozzák az európai elektronikus útdíjszedési szolgáltatást (EETS), és ennek köszönhetően az úthasználóknak csak egyetlen fedélzeti berendezésre és egy szolgáltatóval kötött szerződésre lesz szükségük ahhoz, hogy több európai országban is fizethessenek útdíjat. Az EETS-szolgáltató gondoskodik a fizetés elszámolásáról az összes érintett útdíjrendszer-üzemeltetőnél, a fuvarozó pedig a tényleges útvonaltól függetlenül egyetlen számlát kap a teljes útvonalra vonatkozóan.

A technológián túl

A technológiai szolgáltatók még egy lépéssel tovább mehetnek, és olyan szolgáltatásokat kínálhatnak, amelyeket a fuvarozók általában a bankoktól vennének igénybe. Ezek közé tartozhat a működési tevékenységek finanszírozása és a pénzforgalom kezelése egy faktoring szolgáltatással, amelyben a rövid lejáratú követelések – jellemzően számlák – megvásárlásával nyújtanak rövid lejáratú kölcsönöket. Ezen szolgáltatások digitális ökoszisztémába való integrálásával a kis fuvarozók is ugyanolyan kényelmet és feltételeket élvezhetnek a rövid távú finanszírozás terén, mint a piac legnagyobb szereplői.

Egy egyedi biztosítási kötvénnyel kiiktatható a minden egyes járműhöz és árufuvarozási szerződéshez kapcsolódó adminisztratív teher. A fuvarozó információs rendszerében lévő, a járművekre és szerződésekre vonatkozó adatok felhasználásával automatizálható a gépjármű-felelősségbiztosítás kiszámítása és kifizetése az egyes országokban az adott rakománytípusra vonatkozó feltételek szerint. A fintech-szolgáltató a rendelkezésre álló adatok alapján mindig az optimális biztosítást köti meg a fuvarozó számára.

A fuvarozók egyetlen pénzügyi szolgáltatási és üzemeltetési rendszeren belül a nemzetközi fuvarozás számláinak kifizetéséhez szükséges valutaváltás kellemetlen problémáját is megoldhatják. Egy naprakész árfolyam-táblázatban könnyedén kiválaszthatják a kívánt pénznemet, és fizetés előtt átválthatják a szükséges összeget. Így felszámolható az árfolyamkülönbségekből adódó bizonytalanság, valamint a több pénznem átváltásából fakadó bonyodalom.

A technológia és a pénzügyek közös jövője a teherszállításban

A banki szolgáltatások jóval előrébb járnak a digitalizációban, mint a teherszállítás. Azonban míg a bankok aligha fognak arra törekedni, hogy a telematikai és egyéb szállítással kapcsolatos funkciókat integrálják a rendszereikbe, addig a teherszállítás-irányítási és -optimalizálási megoldások szolgáltatói kétségtelenül a pénzügyi szolgáltatások integrálására fognak összpontosítani a saját rendszereiknél. A telematika, az üzemanyag-fizetés, az útdíj, a finanszírozás, a biztosítás és más pénzügyi szolgáltatások egyetlen portálba történő integrálása havonta több tucatnyi munkaórától kímélheti meg a fuvarozókat. A kiterjedt ökoszisztémának köszönhetően a mindössze néhány teherautóval rendelkező kis fuvarozók is ugyanolyan szintű szolgáltatásokat élvezhetnek, mint a legnagyobb logisztikai vállalatok. A szállítási megoldások ökoszisztémája pedig minden bizonnyal tovább bővül majd, ahogy az útdíjrendszerek, a töltőállomás-üzemeltetők és más szolgáltatók felismerik az együttműködés és az integráció szükségességét.

Szerző: Jakub Malý, alelnök, fizetések és pénzügyi szolgáltatások, Eurowag

Korábbi sajtóközlemények