fbpx

4+1 jógás hely a világ körül

Június 21.: Nemzetközi Jóga Nap

4+1 jógás hely a világ körül

Szeretsz jógázni, és kipróbálnád valami új helyszínen vagy szívesen tanulnál a világ legjobb jógatanáraitól? A jóga világnapja (június 21.) alkalmából a Kiwi.com olyan központokba repít, amelyekben a komfortzónádból kilépve merülhetsz el az ászanák gyakorlásában csodás helyszíneken.

A jóga amennyire magányos annyira lehet csoportos foglalkozás is. Egy-egy jógapózzal is feszegetheted a határaidat, de tetézheted ezt pl. teljes digitális detoxszal, rengeteg úszással, rönkházban alvással vagy akár a cowgirl jóga kipróbálásával, ami egy montanai jógaközpont specialitása.

Az ENSZ június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította. A jógának nemcsak világnapja van, hanem az UNESCO szellemi világörökségeinek listájára is felkerült. Az ősi indiai filozófiát szerte a világon ismerik és gyakorolják.

A határaink átlépése rendkívül felszabadító lehet. Ha utazásról van szó, akkor a magyarok egyébként inkább vágynak a tengerparton pihenésre, úszkálásra, mint az aktív kikapcsolódásra, de azért a nők 47, a férfiak 57%-át kimondottan boldoggá teszi, ha túrázhat nyaralás közben – mutatják a Kiwi.com felmérésének adatai*.

Kb. minden 2. magyar tehát nyitott az aktív kikapcsolódásra. A jóga különleges tevékenység, hiszen az elménk mellett a testünket is trenírozhatjuk általa. Egy-egy jógaközpontban eltöltött idővel lelkileg és testileg is feltöltődhetünk. Ha eddig még nem tettük, itt az idő, hogy a jógát összekössük akár a nyaralással is.

A komfortzónánkból való kilépésre buzdít minket Mráz Kata**, pszichológus, a CGP Europe klinika vezetője, aki a Kiwi.com boldogságról szóló felmérésének eredményei kommentálta. „Ha a komfortzónánknak túl merevek a határai, akkor egy idő után olyan lehetőségektől is elzárhat bennünket, ami új tapasztalásokkal, fejlődéssel járhatna. Érdemes tehát időnként tudatosan kilépni a komfortzónánkból, keresni az új lehetőségeket, tapasztalásokat. Hiszen amellett, hogy új élményekkel gazdagodunk, a sikeresen vett akadályok, a megtapasztalt új helyzetek az önbizalmunkat is erősítik” – javasolja Mráz Kata. „A komfortzónából való kilépés egyik jó módszere lehet az is, ha a korábban megszokott, bejáratott pihenési módunkon változtatunk. Például a tengerparton heverészős, napozós nyaralás helyett aktívabb pihenést is lehetővé tevő úti célt választunk” – teszi hozzá a pszichológus.

A nyári szabadság tökéletes lehet egy aktív időtöltéssel egybekötött elvonulásra is! A vezető cseh utazási technológia vállalat, a Kiwi.com ajánlásában olyan jógaközpontok szerepelnek, amelyeket a jóga szerelmeseiként semmiképp se hagyjunk ki, ha a közelükben nyaralunk. Sőt, akár az utazásunk célja is lehet egy teljes hét vagy hosszabb időszak eltöltése egy-egy ilyen különleges központban.

 

  1. Quinta da Calma, Portugália

Ma már a világ legjobbjai közé tartozik Európa egyik első jógaközpontja, a Quinta Da Calma. A hely lehetőséget ad arra, hogy teljesen kiszakadjunk a mindennapokból – a szobákban nincs wifi és TV sem. A Quinta Da Calma teljes heti programot kínál vendégeinek magánórákkal és csoportos tevékenységekkel. Portugália legdélebb tartományának strandjai gyorsan elérhetőek innen kocsival.

  1. Big Sky, USA

A montanai hegycsúcsok között található Big Sky Yoga csak nőknek szóló workshopokat tart. A vidéki tájon kipróbálhatjuk a lovaglással egybekötött „cowgirl jógát”, este pedig hangulatos, autentikus rönkházakban hajthatjuk álomra a fejünket. A hegyvidéki téma mentén a Big Sky Yoga francia Alpokban és Patagóniában is szervez elvonulásokat. Ha a hegyvidéki klíma a kedvenced, és felszabadítanád a benned rejlő hegyi istennőt, akkor ezt biztosan szeretni fogod!

  1. Ulpotha, Srí Lanka

Az 5000 éves múltra visszatekintő Ulpothánál aligha akad tökéletesebb hely a jógázáshoz, hiszen világ legjobb jógás üdülőhelyének hírében áll. A Srí Lanka-i hegyekben, Kandy és Anuradhapura között található elvonulóhely rendkívül környezetbarát, számos ayurvédikus programot kínál, a világ legjobb jógatanárai tartanak itt órákat. Ha álmodoztál már arról, hogy Sivananda jógát tanulj a Kataragama templom árnyékában, akkor ez a neked való hely.

  1. Shanti Toya Ashram, Indonézia

A Denpasar közelében, de Bali vidéki részén található Shanti Toya Ashram üdülőhely menekülést kínál a városi élet nyüzsgése elől. Heti workshop-csomagjuk többféle jógastílus – például Gokul Vinyasa, Gokul Hasa és Yin jóga – óráit tartalmazza, emellett masszázst és lehetőséget biztosítanak a helyi kultúra megismerésére. És mindezt megfizethető áron, különösen a luxusüdülőhelyekkel összehasonlítva. A Shanti Toya Ashram tehát tökéletes hely a pénztárcabarát utazók számára.

        +1: Adventure Yogi

Az Adventure Yogi több mint egy jóga utazási iroda: a világ legjobb helyeire viszi a jógázókat, és különleges programokat is szervez a jóga köré. Legyen az akár úszás Szardínia tengerpartján, meditáció Montenegróban vagy túrázás egy walesi nemzeti parkban – mindig tartogat egy kalandos elemet! Az egész arról szól, hogy olyan kikapcsolódást élhessünk át, amiben még nem volt részünk előtte!

 

*A felmérést a STEM/MARK végezte a Kiwi.com megbízásából 18 és 41 év közötti cseh, szlovák, magyar, lengyel és román állampolgárok körében, akik az elmúlt 6 évben legalább kétszer utaztak külföldre nyaralni. Az adatokat 2023 márciusának első hetében gyűjtötték össze országonként 500 válaszadótól.

 

**Mráz Kata pszichológus, a CGP Europe Kft-nél Head of Clinic beosztásban dolgozik. Pszichológia mesterszakos diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte, majd kognitív viselkedésterápiás továbbképzést folytatott. Leginkább tizenévesekkel, és fiatal felnőttekkel dolgozik a tanácsadásai során, ahol szívesen alkalmaz kognitív terápiás módszereket is.

 

A CGP Europe-ról

A CGP Europe személyre szabott, magas színvonalú EAP (Employee Assistance Program) és kapcsolódó munkahelyi szolgáltatásokat nyújt a munkavállalók egészségét és termelékenységét, valamint családtagjaik jólétét befolyásoló számos probléma kezelésére.  A 2011-ben alapított, budapesti székhelyű CGP jelenleg 20 európai ország vezető vállalataival működik együtt.

 

Korábbi sajtóközlemények