14+1 tipp tőkebevonás előtt álló, nemzetközi piacra törő vállalkozásoknak

Elismert hazai és nemzetközi kockázati tőkebefektetők javaslatai a KKE régióra

Nemzetközi és hazai befektető nagyágyúk, valamint sikeres magyar startupperek találkoztak szeptember elején Budapesten a Fogasházban, az Absolvo által szervezett VC’s in CEE elnevezésű rendezvényen. A nemzetközi cégépítési és tőkebevonási tapasztalatcsere mellett szó volt a regionális összefogás fontosságáról, a globális szoftver és technológiai piac aránytalanságáról, hogy mik azok a szempontok, amiket egy startupnak vagy scale-upnak figyelembe kell vennie tőkebevonás előtt és mik azok a tulajdonságok, amikre egy-egy befektető egyből ráharap.

Guillaume Fournier a Credo Ventures-től, Marcin Hejka az OTB Ventures alapítója, Konrad Sowa a Deutsche Telekom hub:raum finanszírozási alaptól, Michael Schuster a Speedinvesttől, Enis Hulli a 500 Startups képviseletében, valamint Maciej Balsewicz, a bValue CEO-ja – csak néhány név a nemzetközi befektetők közül, akik előadóként részt vettek az eseményen. Hazai befektetői oldalról többek közt a PortfoLion-os Molnár András, Zsembery Levente az X-Ventures és HVCA elnöke, Hradszki László a Hiventures-től valamint Károlyi Antal és Várdy Zoltán a HunBan-tól látták el tippekkel a hallgatókat. A nemzetközi babérokra törő startupok közül a CloudStorm, az Avatao és a Talk-a-bot alapítói osztották meg tapasztalataikat tőkebevonásról, illetve a nemzetközi növekedés kihívásairól.

A rendezvényen résztvevő szakemberek többsége egytértett azzal, hogy regionális összefogással nagyobb sikereket érhetnek el a hazai startupok. „Az egyik kiemelt célunk a rendezvénysorozat létrehozásával az volt, hogy profi nemzetközi befektetők és sikeres startupok osszák meg a »globális siker kulcsát«, mindezt konkrét esettanulmányokon keresztül. Emellett arra is figyeltünk, hogy olyan nemzetközi befektetőket is elhozzunk, akik még nem fektettek be magyar cégekbe, de biztosan nyitottak rá. Mi is úgy látjuk, hogy nagyobb sebességre tudna kapcsolni a régió, ha tanulnánk egymástól, és az 5-6 feltörekvő cég helyett 50-60 sikeréből és visszaforgatott tőkéjéből, tudásából építkezhetnénk” mondta el Horgos Lénárd, a főszervező Absolvo tranzakciós szakértője.

Íme, a rendezvény tanulságaként 14+1 tipp tőkebevonás előtt álló vállalkozásoknak.

 1. Ha igazán nagyra akarsz nőni, ne is gondolkozz lokális üzletben! A régióban nem a tehetség hiányzik, hanem a piac túl szűk. Így annak, aki jelentős sikereket szeretne elérni, biztosan nyitnia kell nagyobb piacok, Nyugat-Európa, de könnyen lehet, hogy az Egyesült Államok felé is.
 2. Nem elég a tehetséges fejlesztő vagy mérnök csapat, vegyél fel egy profi sales és marketing szakembert! Ha már tudod, hogy működik a terméked, megvan az a bizonyos „product-market fit”, itt az idő teljes erőből gázt adni, és bevonni a csapatba olyat, aki az értékesítésben, illetve marketingben fog segíteni! Ez költséges ugyan, de biztosan megtérül. Emellett ne feledd, hogy a vállalkozás első és legfontosabb értékesítője Te magad vagy!
 3. Az időzítés a kulcs. Gondold végig, hogy mikor érdemes és szükséges kockázati tőkebefektetőt bevonni növekedésed, sikereid érdekében! Ezt az üzleted tempója, a piac és versenytársak is befolyásolják!
 4. Légy tökéletesen felkészült, nagy a verseny! Mielőtt megkeresnél egy kockázati tőkebefektetőt, készülj fel alaposan! Legyenek jól átgondolt üzleti és növekedési terveid, prezentációd és érthető módon mutasd be a céljaidat! Ha te magad sem tudod jól eladni a stratupodat, a befektetők sem látnak majd benne lehetőséget. A verseny viszont óriási. A 500 Startups CEE befektetési alapja az indulása óta eltelt két év alatt több, mint 3000 vállalkozást vizsgált meg, de ebből csak 35-be fektetett tőkét. t.
 5. Légy transzparens! Legyen átlátható a működésed, figyelj a jogi környezetre is! A tárgyalások során is együttműködőnek, hitelesnek kell lenned. Ha felkészülsz ezekre a kérdésekre is, könnyebben tudod meggyőzni a nemzetközi befektetőket, hogy e téren nem jelentesz kockázatot.
 6. A növekedési szakaszban nem elvárás az azonnali profitabilitás. Ha már kezdetben nyereséget termelsz, valószínűleg nem növekszel elég gyorsan. Az első években nem a számviteli profit a fontos, hanem a folyamatos, dinamikus fejlődés. Guillaume Fournier azt tanácsolja törekedj a 40%-os szabály szerint építkezni: a növekedésed üteme, de közben a nettó árrésed is legyen több, mint 40%! Ne feledd, a befektetők nem a startupod múltját vagy jelenét, hanem a jövőjét „veszik meg”.
 7. Ne csak a partnereidet válogasd meg, hanem a szavaidat is! Ügyelj arra, hogy minden platformon jól kommunikálj! Külföldről érkező befektető esetében mindig tartsd tiszteletben az esetleges kulturális különbségeket!
 8. Merj nemet mondani! Nem kell elfogadd az első ajánlatot. Ha nem érzed teljesen összhangban az ajánlatot a céljaiddal, nyugodtan várhatsz egy jobb lehetőségre. A Cloudstorm csapata több, mint 10 befektetői ajánlatot utasított el, mire nemrég megállapodott a Deutsche Telekom hub:raum Fund és a Portfolion párossal.
 9. Légy fókuszált! Ne engedj a terveidből és a céljaidból! Ha olyasmit kér a befektetőd, amivel nem értesz egyet, és biztos vagy az igazadban, állj ellent! Mindig a hosszú távú terveidre koncentrálj!
 10. Figyelj a logisztikára! A nemzetközi terjeszkedés megkívánja a személyes jelenlétet. Készülj fel arra, hogy ha egy másik nemzetközi piacra szeretnél betörni, legalább időszakosan neked is ki kell utaznod. Sőt, könnyen lehet, hogy a csapat alapítóinak mind költöznie kell. A személyes jelenlét elengedhetetlen! A Credo Ventures egyik magyar befektetésének alapítója is már a célpiacra – Washingtonba – költözött.
 11. Legyen csapattagod a célpiacról! Még jobb, ha be tudsz vonni egy olyan szakembert a csapatodba, aki a célpiacról érkezik, ismeri a helyi szokásokat és óriási kapcsolatrendszere van. Az ő tudása megfizethetetlen. Emellett készülj fel arra is, hogy ha beindul a fejlődés, jelentős bővülésre kell számítanod. Az elképesztő sikereket elérő, friss régiós sikersztori, a UIPath a korábbi 5 főről néhány év alatt 2000 fős csapattá növekedett.
 12. Ne bonts pezsgőt a befektetői együttműködés aláírásakor! Ha mégis, csak szolidan ünnepelj, hiszen a munka nagy része csak ezután következik. Az Avatao CEO-ja, Félegyházi Márk kiemelte, nem kérdés, hogy az álmok eléréséért kőkeményen kell dolgozni, ez egy befektetési kör után pedig hatványozottan igaz.
 13. Légy kitartó, és tanulj folyamatosan! Dolgozz éjjel-nappal, és tanulj el mindent a partnereidtől, amit csak lehet! Biztos lehetsz benne, hogy a konkurenseid is ezt teszik.
 14. Ha több befektetőd van, még jobb eredményeket érhetsz el. Egy jó befektetői konzorcium még inkább segítheti a későbbi sikereidet. A 500 Startups elmondta, hogy az első körös befektetéseik után a cégeik 80%-a sikerrel vont be újabb befektetőket.

+ A legfontosabb: ne lőjj túl alacsonyra! Légy magabiztos és merész, ne becsüld alá a vállalkozásodban rejlő lehetőségeket! Ha túl kishitű vagy, a befektetőket sem tudod meggyőzni! Egy nemzetközi befektető érdeklődését egy 30-50 millió eurós exit céllal nem fogod felkelteni. Merj reálisan nagyot álmodni, és magasra törni! A csapat ambíciója az egyik kulcs a sikerhez!

Korábbi sajtóközlemények