fbpx

Törökország az idei őszi szünet slágere

Törökország az idei őszi szünet slágere

Miközben a Kiwi.com adatai alapján* a közelgő őszi szünetben ismét Spanyolország a legnépszerűbb ország és London a legnépszerűbb város a repülős desztinációk listáján, egyre több honfitársunk szeretne távolabbi országokat is felfedezni. A top 10 ország közé most Törökország és az Amerikai Egyesült Államok is bekerült. Ez a tendencia a városok rangsorában is megmutatkozott, ahol az örökzöldek mellett már Isztambul, Koppenhága és Malaga is megtalálható. Bár az átlagos repülőjegyárak 11 százalékkal emelkedtek, a 4000 km-nél messzebbre utazók kevesebbet fizetnek, mint tavaly. Majdnem minden ötödik utazó kihasználja a meghosszabbított őszi szünetet, és 7-10 napot tölt pihenéssel.

Törökország és Isztambul felemelkedőben

Ahogy tavaly, úgy idén is rögtön az őszi szünet első napján száll repülőre a legtöbb magyar a Kiwi.com foglalási adatai szerint. Országok között nincs változás a top 3 helyezettben. Most is Spanyolországba, Olaszországba és az Egyesült Királyságba repül a legtöbb honfitársunk a 2024. október 10-ig leadott foglalások alapján az őszi szünetben. Tavaly nem szerepelt viszont a top 10-ben Törökország, ahová másfélszerannyian utaznak idén, mint tavaly, és így a negyedik legnépszerűbb ország lehet a közelgő szünet időszakában. Felkerült továbbá a top 10-es listára az Amerikai Egyesült Államok is.

Dmytro Malytskyi, a Kiwi.com vállalati megoldásokért és légitársasági kapcsolatokért felelős igazgatója Törökország népszerűségének növekedését stratégiai elhelyezkedésének és a megnövekedett légi összeköttetéseknek tulajdonítja. „Ebben a növekedésben kulcsszerepet játszott az, hogy Isztambul jelentős légi közlekedési csomóponttá vált. Nemcsak Európa kapuja, hanem megfizethető járatokat kínál más ázsiai országokba is, amelyek egyre népszerűbb célpontok. A versenyképes repülőjegyárak és a régió kulturális és természeti kincsei a turisták számára Törökországot kiemelkedően vonzó úti céllá teszik, amit tovább fokoz a számos légitársaság által kínált csatlakozó járatok virtuális összekapcsolhatósága” – teszi hozzá Malytskyi. A Kiwi.com egyedülálló Virtual Interlining szolgáltatása, amely lehetővé teszi az utazók számára, hogy különböző légitársaságok csatlakozó járataival foglaljanak repülőjegyet a célállomásra, jelentősen hozzájárult ehhez a trendhez. Ez a szolgáltatás különösen népszerű a kisebb repülőterekről induló utazók körében, ahol a közvetlen járatválasztási lehetőségek korlátozottak.

London, Milánó, Róma

Városok közül London továbbra is viszi a prímet, de második helytől már megváltozott a helyzet tavalyhoz képest. Idén a lista második fokán a tavalyi hetedik helyezett, Milánó áll; a harmadikon pedig a tavalyi nyolcadik helyezett, Róma. Milánóba 42, Rómába pedig 36 százalékkal több magyar repül most az őszi szünetben a Kiwi.com foglalási adatai alapján. 47 százalékkal több honfitársunk utazik Isztambulba és közel 10 százalékkal több Koppenhágába. A top 10-es listára kerülő városok közül a legnagyobb népszerűségi ugrást Malaga tudhatja magáénak: ide 62 százalékkal több magyar repül idén, mint tavaly.

Top 10 repülős úti cél a magyarok körében az őszi szünetben*

  1. London
  2. Milánó
  3. Róma
  4. Barcelona
  5. Isztambul
  6. Koppenhága
  7. Malaga
  8. Málta
  9. Párizs
  10. Tenerife

Messzire repülni idén olcsóbb

A távolabbi célállomások népszerűségének növekedését a repülőjegyárak jelenlegi alakulása is alátámasztja. A repülőjegyek átlagára 11 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a vizsgált időszakban, idén átlagosan 163 euróért vehettünk repülőjegyet az őszi szünet időszakára. A rövid, azaz 1500 km-en belüli úti célok átlagosan 117 euróba kerülnek. Leginkább a közepes, azaz 1500 km és 4000 km közti járatok átlagára nőtt (közel 25 százalékkal); ezekért a járatok átlagosan 192 eurót kell fizetnünk. A hosszú, azaz 4000 km-en túli járatok viszont átlagosan mintegy 5 százalékkal kevesebbe kerülnek, mint tavaly, így idén az őszi szünetben átlagosan 528 euróért szelhetjük át repülővel az óceánt.

Kihasználjuk a meghosszabbított őszi szünetet

Az őszi szünetben repülővel utazók átlagosan 5,15 napot töltenek választott desztinációjukon, és majdnem minden ötödik kihasználja a meghosszabbított őszi szünetet, és 7-10 napot tölt pihenéssel, városfelfedezéssel. A járattörlésekkel- és késésekkel tarkított nyár után az ügyfelek igénybe vehetik a Kiwi.com továbbfejlesztett garanciáját, a Kiwi.com Guarantee-t. Ennek köszönhetően azonnal igénybe vehető kreditek állnak az utazók rendelkezésére egy esetleges járattörlés vagy fennakadás esetén. Ezen felül az utazási technológiai társaság automatikusan be is csekkolja a garanciával rendelkezőket.

*a Kiwi.com-on 2024. október 10-ig történt foglalások alapján

Korábbi sajtóközlemények