fbpx

Mit jósolnak tavaszra a medvék?

Vadmedve-mentés február 3-tól a Viasat Nature-ön

Egy népi hiedelem szerint február 2-án izgalmas következtetést lehet levonni a medvék viselkedéséből: ilyenkor jósolják meg, hogy mikor lesz vége a télnek, és mikor jön el a tavasz. A medvejóslat jelensége azonban egészen más értelmet nyer egy brit-kolumbiai család számára, akik árva medvebocsok befogadásával és a természetbe való visszatelepítésével foglalkoznak. A Viasat Nature új sorozata minden család számára vidám kikapcsolódást nyújt.

 

 

A néphagyomány szerint február 2. jeles dátum, ugyanis ekkor jósolja meg a téli álmából felébredő medve, hogy mikor jön a tavasz. A hiedelem szerint bundás barátunk ezen a napon kibújik a barlangjából, és ha a napsütés miatt meglátja az árnyékát, megijed tőle, és takarodót fúj. Ellenben ha borult idő van, kint marad, mert tudja, hogy a tél már az utolsókat rúgja, és közeleg a tavasz.

A medvejóslat jelensége bizonyára a Northern Lights Wildlife Shelter lakói számára sem ismeretlen. A brit-kolumbiai családi vállalkozás ugyanis az árván maradt fekete medvebocsoknak szentelte az életét. Angelika és Peter gyermekeik és néhány önkéntes önzetlen segítségével felkutatják, befogadják és „életre nevelik” a kis bundásokat, hogy a következő évben már felkészülten kerülhessenek vissza vadon élő társaik közé.

Munkájuknak köszönhetően mintegy 40 impozáns méretű feketéllő szőrgombóctól hangos a medveotthon, ahol elárvult mackók várnak a második esélyre és az életben maradás lehetőségére.  A megható és vidámsággal teli Vadmedve-mentés tévésorozat első epizódjai késő tavasszal játszódnak, amikor az állatmenhelyen egy szabad hely sem maradt, hiszen hőseink a medvék mellett számos egyéb segítségre szoruló vadállattal is foglalkoznak.  A bocsok mellett hiúzok, farkasok, jávorszarvasok és őzek várják, hogy ismét teljes életet élhessenek természetes közegükben. Vajon hogyan oldja meg a család a fennálló krízishelyzetet, és hogyan mentik meg a szerencsétlen sorsú kölyköket?

Az izgalmakkal teli Vadmedve-mentés tévésorozat választ ad minden kérdésre, hiszen nyomon követi az elárvult, sokszor lesérült medvebocsok útját megmenekülésüktől egészen a szabadon engedésükig.

A kalandnak mostantól mi is részesei lehetünk a Viasat Nature csatornán: kezdés február 3-án, szombaton 15:00-kor tripla epizóddal!

Íme egy kis ízelítő a sorozatból:

Vadmedve-mentés

A drámai fordulatokkal, vidámsággal és ellenállhatatlan cukisággal teli "Vadmedve-mentés" sorozat végigköveti a megkapó medvebocsok útját drámai megmentésüktől szabadon engedésükig egy évvel később. Február 3-tól a Viasat Nature műsorán.

Közzétette: Viasat Nature – 2018. január 31.