fbpx

Video killed the radio star

Vajon a YouTube sztárok felfalnak-e bárkit?

Izgalmas konferencián jártunk a napokban; a Sakkom a Gemiussal és a Star Networkkel közösen szervezett eseménye az influencer témakört boncolgatta. Meghallgattuk azt, amit már eddig is sejtettünk tudtunk, hogy a 10-18 évesek nem néznek tévét, nem olvasnak újságot, szinte kizárólag YouTube videókkal szórakoztatják magukat.

Igazán érdekes akkor lett a dolog, amikor már bent az ügynökségen elkezdtünk gondolkodni, hogy mit is jelent ez a márkák számára. Megkerülhetetlen lett? Muszáj? Ha nem csinálom, lemaradok, kimaradok? Tényleg építi a márkámat, tényleg hiteles?

Ugyan vannak elképesztően sikeres csatornák (Pamkutyáék a Despacito paródia óta átvették a vezetést és 700e fölé ugrott a feliratkozóik száma), de itthon még nem telt el olyan sok idő, hogy lássuk az életciklusukat ezeknek a platformoknak. Nyugat-Európában, Észak-Amerikában az a tapasztalat, hogy 4-5 év alatt kifulladnak. Megváltozik a vlogger és felnő, öregszik a rajongótábora is. Ha nem tud megújulni, elhal, kifullad, bezár, kaput.

De, aki kiöregszik mondjuk Anett és Ancsa csatornájából, az mit fog nézni a jövőben? Valószínűleg egy másik YouTube csatornát. A tévécsatornák pedig eszeveszett küzdelmet folytatnak a figyelmükért (lsd az X-faktor idei ámokfutását), de mint ahogy a szüleink sem ültek vissza a rádió mellé, a mai tiniket is nehéz lesz leültetni a kanapéra és visszavezetni a lineáris televíziózáshoz.

A szerző

Fülöp Edit

Vezető tanácsadó