fbpx

Kutatás mint stratégia

A Lovebox, a Csajok és Pasik, illetve a Padaam online társkeresők kommunikációja

Ügynökségünk és a Lovebox korábbi felméréséből kiderült, hogy ma már egyáltalán nem számít cikinek online társkeresőn ismerkedni. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy ez majdnem olyan, mint fent lenni bármelyik közösségi média oldalon. Többek közt ennek is köszönhető, hogy az online társkeresők egyre népszerűbbek. Hogyan támogathatja egy PR ügynökség egy ilyen szolgáltatás kommunikációs céljait? És hogyan lehet egy olyan taktikai eszközt, mint a kutatás stratégiai szintre emelni? A Lovebox újrapozicionálásának példájából kiderül.

Egy jól működő vállalkozás esetében mindig alkalmazkodni kell a változó piachoz és az ezáltal megváltozott fogyasztói elvárásokhoz. Így volt ez a Lovebox esetében is, amit egy 2015-ös tulajdonosváltás után kellett teljesen átalakítani. Annak érdekében, hogy megismerhessük a Lovebox márkaértékét, a PR munka egyik első lépéseként a piaci helyzetelemzés és sajtófigyelés mellett lakossági felmérést végeztünk online társkeresés témakörben, amin keresztül a márkatudatot is megvizsgáltuk. Az eredmények vegyesek voltak: többen emlékeztek a nagymúltú társkeresőre, ám azok, akik még sosem hallottak a szolgáltatásról, alacsony arányban találták el, hogy mivel foglalkozik az oldal.

A kihívás nagy volt: a kommunikáció során szinte kizárólag a public relations segítségével kellett elérnünk, hogy a potenciális felhasználók között megváltozzon a márkához kapcsolódó asszociációk köre.  A hároméves PR stratégia során havonta adtunk ki infografikával kiegészített sajtóanyagot – egyszer a Loveboxot egyszer pedig a Csajok és Pasikat támogatva –, minden esetben a két társkereső saját felhasználói körében végzett kutatásokra alapozva. A célunk az volt, hogy a médiában „kisajátítsuk” a társkeresés, a párválasztás és a szerelem témaköröket, erősítve ezzel a két márka szakértő szerepét. Az eredmények önmagukért beszélnek, csak a Loveboxhoz kapcsolódóan 21 print, 510 online és 143 social media megjelenés született, összesen közel 85 millió (84 473 638) forintos AVE-értéket produkálva.

Annak érdekében, hogy a felhasználói attitűdváltozást is mérni tudjuk, a kampány végén megismételtük a lakosság körében a korábbi márkatudat felmérést. Míg korábban csupán a válaszadók körülbelül negyede hallott a szolgáltatás nevéről, a megismételt lekérdezés során minden második válaszadó ismerte a Loveboxot. Hasonló pozitív elmozdulást mértünk az asszociációk kapcsán is: ezúttal 10% alatt maradt a márka szempontjából negatív említések aránya.

Mindebből jól látszik, hogy a kommunikációs célú kutatás nemcsak taktikai eszközként alkalmazható, hanem akár startégiai szintre emelve is megállja a helyét. A Lovebox sikerén felbuzdulva ezért hasonló megoldást alkalmaztunk az egyedülálló szülőkre specializálódott online társkereső, a Padaam piaci bevezetésének kommunikációja során is.

Hogy mi a tanulság? Akár ügynökségi, akár ügyfél oldalon állunk, ne féljünk kísérletezni! Bátran próbáljuk ki, hogy milyen egy önálló eszközt magasabb szintre emelve megalkotni egy márka teljes kommunikációs stratégiáját a bevezetéstől a fenntartó kommunikáción át egészen az újrapozicionálásig!

A szerző

Bujtár Johanna

Vezető tanácsadó