fbpx

Instázás munkaidőben, avagy gyakornokságom története

Ültünk az asztalnál, sütiztünk, és miközben körbenéztem, mindenkiről eszembe jutott egy-egy közös történet – amikor Timi először vezetett körbe, vagy amikor Marci beavatott a tejhabosítás rejtelmeibe, amikor Brigi a MailChimp használatára tanított, Zsófi húslevesének illata, Klári sajtos roló imádata, Edit énekének kiszűrődése a másik teremből, Bandi történetei és Szabi pénteki társasjáték estje – de kezdjük az elején.

Kampányelemzés a Próbakővel

2018 őszén az egyik kurzusom teljesítésének a feltétele egy kampányelemzés elkészítése volt, amelyhez a Próbakő #mutimithallgatsz kampányát választottam. Ekkor találkoztam először Bandival. Egy kellemes beszélgetés keretében mesélt a kampány szervezői oldaláról. Szóba került a szakmai gyakorlat lehetősége a Próbakőnél, és megbeszéltük, hogy ha aktuális lesz számomra, jelentkezem.

Gyakornok lettem

Ezt követően 2019 szeptemberében már gyakornokként foglalhattam el a helyem a többiek mellett. A kedves fogadtatás megalapozta a következő másfél hónapot a PR ügynökségnél. Gyakorlatom során különböző projektek felépítésébe, kampányok szervezésébe és jelenlegi ügyfelekkel folyó munkák folyamatába láthattam bele. A feladataim közé tartozott a sajtómonitoring, sajtólista frissítés és a hozzám legközelebb álló influencer kutatás. Részt vehettem meetingeken és brainstormingokon. Betekintést nyertem az árajánlatkérés nehezségeibe, a levelezőrendszerek felépítésébe, a blogpost témák kitalálásába, brief és rebrief készítésébe, illetve az ügyfelekkel való kapcsolattartásba. Ezáltal átfogó képet kaptam egy PR ügynökség működéséről. De nem csak arról, hanem a saját képességeimet is jobban megismerhettem, illetve a már meglévőket fejleszthettem. Ahogy Szabi – a mentorom a gyakorlatom során – mondaná, amolyan “influencer guru” szerepet töltöttem be, ami által a mindennapos, órákig tartó instagramozás végre megtérült. Mielőtt elkezdtem a munkát, tartottam tőle, hogy az elméletben megszerzett tudást nem tudom alkalmazni a gyakorlatban, de a rám bízott feladatok által a kettő kiegészítette egymást.

Sok új tapasztalatot szereztem, és nagyszerű embereket ismertem meg a Próbakőnél eltöltött idő alatt. Alakult-e ki bennem bármilyen kép, gondolat vagy elvárás a gyakornokság során, amire támaszkodni fogok a továbbiakban? Igen, mégpedig az, hogy hasonlóan családias közegben szeretnék dolgozni, ahol nem csak a munkámat, de magamat is értékesnek érzem.

 

A szerző

Varga Zsanett