fbpx

Beyoncé, Walt Disney és a Testről és lélekről is terítéken volt: az Artisjus Dalszerző Expóján jártunk

Egy napra Budapest a dalszerzés fővárosa” – ez a mondat betonozódott bele a fejembe úton az Artisjus Dalszerző Expójára. A rendezvényhez kapcsolt szlogen nemcsak hangzatosnak bizonyult, hanem teljesen igaznak is, amikor megérkeztem: látva a multikulti előadócsapatot és a szintén nagyon színes hallgatóságot úgy éreztem, hogy egy napra tényleg ideköltözött a világ.

„Jó zene nemcsak Londonban vagy Los Angelesben születhet, hanem Budapesten is – a városban, ami pezseg a kreativitástól, és aminek oly gazdag a zenei múltja, még akkor is, ha ezt nem mindenki tudja róla” – mondta ezt Dina Mystris, a rendezvényen előadó egyik zenei szakember. Olyan nagyágyúktól lehetett ellesni a szakma legnagyobb titkait, mint például a Beyoncéval is együtt dolgozó, Grammy-díjas Courtney Harrell, a Berlinből érkező YouTube guru, Kiki Ganzemüller, vagy a Disney-vel és Lady Gagával is együttműködő producer, Niclas Molinder.

A külföldi szakemberek mellett a hazai zenész szakma kiemelt alkotóművészei is képviselték magukat az eseményen: színpadra lépett Bródy János, az Eurovíziós Dalfesztivált duplán is megjárt Szakos Krisztián vagy Palya Bea, aki különleges világába, alkotási módszereibe engedett betekintést.

Csupa egyéniség, valódi karakterek, akiket hallgatva – sajnos csak röviden ? – laikusként is azt éreztem, hogy „ide nekem a tollat, papírt, hadd hozzak létre gyorsan valamit”!

 

 

Két terem tematikája volt számomra a legizgalmasabb: a film- és reklámzenével foglalkozó alkalmazott zenének dedikált teremben megtudhattuk, hogyan lehet a képi világot az azt támogató zenévé formálni. Itt, többek mellett az a Balázs Ádám is előadást tartott, akinek a nevéhez kapcsolódik például a Terápia című sorozat, az Oscar-díjas Mindenki és az Oscarra jelölt Testről és lélekről (hajrá!) zenéje.

A produceri teremben iamyank és Antonia Vai vállalkoztak valami nagyon merészre: nulláról kaptunk egy dalt a nap végére, miközben a teljes folyamat minden fázisába beleshettünk, a kreatív döntésektől a masterelésig. A végeredmény magáért beszél, számomra simán „DEX himnusz” ?. Itt hallhatjátok: https://www.facebook.com/events/1344693772308302/permalink/1471354196308925/?ref=1&action_history=null

Kiváló kezdeményezés az Artisjustól, remélem jövőre is együtt dolgozhatunk rajta! ?

A szerző

Vadász Viktória

Tanácsadó