fbpx

A gyógyszergyárak digitális kommunikációjának van még hová fejlődnie

A gyógyszeripari cégek a világ leginnovatívabbjai közé tartoznak, ennek ellenére a digitális kommunikáció terén gyerekcipőben járnak – derült ki a vezető független PR ügynökségeket tömörítő hálózat, a Worldcom PR Group Digital Health Monitorjából. A friss riport alapján a gyógyszeripari vállalatok nagy része nem él az online kommunikáció és a közösségi média adta lehetőségekkel. Viszonylag sok releváns online csatornát hagynak kihasználatlanul, mi több az elérhető tartalmakat nem lokalizálják hatékonyan.

A Digital Health Monitor 24 multinacionális gyógyszeripari vállalat 2020-as online és közösségi média jelenlétét vette górcső alá globálisan és helyi szinten 27 országban is. Az egyes vállalatokat a riport a szerint rangsorolja, hogy a következő csatornákon jelen vannak-e és azokat hogyan használják: alkalmazások, blogok, vállalati és helyi weboldalak, Facebook, Flickr, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Tumblr, TikTok, Twitter, YouTube.

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása az, hogy a helyi tartalom a legtöbb gyógyszergyártó esetében hiányzik. Nagy részük nem nyújt lokális információt annak ellenére, hogy a helyi tartalmak jellemzően fontosak.

„A 2020-as eredmények nagyon hasonlítanak a legelső, 2018-as riportunkhoz. Meglepő, hogy a gyógyszeripari cégek nem ragadták meg azokat a lehetőségeket, amiket az előző riportban megfogalmaztunk. Egyértelműen azt látjuk, hogy részletes információkra igény van. Reméljük, hogy a gyógyszergyárak követik ezt a tendenciát, hiszen ez segíti a helyi érdekelt felek bevonását, ami megtérüléshez vezet” – mondta Serge Beckers, a Worldcom egészségügyi munkacsoportjának vezetője. „Az egészségügyi tartalmak iránt most különösen fogékonyak vagyunk. A gyógyszeripari cégeknek tehát most van itt annak az ideje, hogy a megnövekedett érdeklődésnek eleget tegyenek, és értékes, tanító jellegű tartalommal lássanak el bennünket”.

„Ahogy a riportból kiderül, a gyógyszeripari cégeknek van még hol javítaniuk a láthatóságukon. Jelen élethelyzetben jóval nyitottabbak vagyunk a tudományos hírekre, sőt, kifejezetten szükségünk is van hiteles tájékoztatásra. Számos háziorvos indított Facebook oldalt a vírus miatt, ahol nemcsak saját páciensei, de mások is a követői lettek a közérthető, szakmai, hiteles tájékoztatása miatt. Gyerekorvosok social media platformjai pedig különösen népszerűek vírustól függetlenül. Ugyanezt a fajta nyíltságot, lokalizált, edukatív tartalmat javasoljuk a gyógyszercégeknek is” – mondta R. Nagy András, a Próbakő Kommunikáció ügyvezető igazgatója, a Worldcom PR Group EMEA igazgatósági tagja.

NÁLUNK A BOEHRINGER INGELHEIM VÉGZETT AZ ÉLEN

Az összesített rangsor első öt helyét a következő cégek foglalják el: Abbott, Pfizer, Abbvie, AstraZeneca, NovoNordisk. Magyarországon a következőmódon alakul a sorrend: Boehringer Ingelheim, Johnson and Johnson, AbbVie, Novartis, Pfizer.

A RIPORT FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSAI

Weboldal

Az összes vállalatnak van központi weboldala, de nem minden ország rendelkezik saját honlappal, így nem szolgálják ki a helyi érdeklődést. A 27 országból átlagosan 20 esetben rendelkeznek helyi weboldallal a vizsgált cégek.

Blogok

Globális blogja szinte az összes cégnek van, de helyi blogokat nehezen találunk. Átlagosan 5,8 esetben találunk helyi blogot a 27-ből, de ha van is blog, a bejegyzések száma elenyésző.

Alkalmazások

Alkalmazások használata terén állnak a legjobban a gyógyszeripari vállalatok: a legtöbbnek van hatékony, célcsoportközpontú alkalmazása.

Social media csatornák

Összességében meglepően alacsony ezen csatornák hatékonysága, amit pl. a követők, bejegyzések számával, az országspecifikus oldalak és dedikált csatornák jelenlétével és frissülésével mértek. Egy kivételével az összes vállalatnak van globális Facebookja, Twitterrel ugyancsak egy vállalat (egy másik) kivételével mindegyik rendelkezik. Nemzetközi szinten mindegyik vállalat jelen van a LinkedIn-en, de a helyi LinkedIn oldal már nagyon ritka, ahogy helyi YouTube csatornák is csak kevés országban vannak. A többi csatorna (TikTok, Pinterest, Flickr, Instagram, Tumblr) hatása elhanyagolható.

TIPPEK GYÓGYSZERIPARI CÉGEKNEK A DIGITÁLIS JELENLÉT JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

  1. Ne félj kipróbálni valami újat! Keress magadnak olyan új csatornát, ahol hitelesen meg tudsz jelenni!
  2. Élj a fokozott érdeklődéssel, építs bizalmat! Az emberek most nagyon fogékonyak a gyógyszeripari tudományos és innovációs eredmények iránt. Érdemes a miért-ekről és a hogyan-okról kommunikálni.
  3. Hangsúlyozd a termékelőnyöket! A lokalizált, személyre szabott tartalom nélkülözhetetlen a hatékony gyógyszeripari kommunikációban.
  4. Vizsgáld meg a digitális csatornáid használatát! Tedd fel magadnak a kérdést: sok csatornán lennél viszonylag láthatatlan vagy inkább lennél jelen kevesebb csatornán, de valódi hatással.
  5. Ne csak globálisan, hanem helyi szinten is jelenj meg! Utóbbi kommunikációját természetesen igazítsd az adott országhoz.
  6. A nem-szöveges tartalmak térhódítása tovább növekszik. Összpontosíts jobban a videókra, infografikákra és podcastekre, ahol a már említett miért és hogyan kérdésekre adj választ.

A jelentésben részt vevő országok (27): Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Csehország,  Dél-afrikai Köztársaság, Dominikai Köztársaság, Ecuador, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Kanada, Kenya, Kolumbiai Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Malajzia, Németország, Olaszország, Oroszország, Peru, Portugália, Spanyolország, Svédország, Thaiföld, Törökország.

A vizsgált gyógyszeripari cégek (24): Abbott, AbbVie, Amgen, Astellas Pharma, AstraZeneca, Baxter International, Bayer, Biogen Idec, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Eli Lilly, Gilead Sciences, GlaxoSmithKline, Johnson and Johnson, Merck, MSD, Mylan, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Roche, Sanofi, Takeda és Teva Pharmaceutical.

Ha szeretnéd, hogy segítsünk, hogy indítsd el egy újabb digitális csatornádat vagy fejlesztenéd a már meglévődet, vedd fel velünk a kapcsolatot az info@probako.hu címen!

A szerző

Pálffy-Bernáth Zsófia

PR tanácsadó