fbpx

Milyen podcasteket hallgatunk a Próbakőben?

A podcast műfaj továbbra is töretlen népszerűségnek örvend. Mi is sokat hallgatunk. Kíváncsi vagy, miket?

 

Fülöp Edit – Beszélgetés, kézilabda, könyv, közélet és zene

Palffy-Bernáth Zsófi – Nyolc dal, egy könyv és egy luxuscikk

Hosszú Szabolcs – Hobbinyelvészek és örök halogató nyelvtanulók

Mucsi Márton – Reklám, média, marketing

Tóth Klára Fanni – Kultúra, zene

Andris Bence – Zene, vallás, oktatás, család

R Nagy András – Nyelvtanulás, sütemények, sakk, kertészkedés

 

Egy 2021-es médiakutatás adatai szerint Magyarországon kb. 800 ezren hallgatnak heti rendszerességgel podcast műsorokat. Nem meglepő módon ezt a műfajt főleg a fiatalabb, magasabb iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkező, főként városokban élő közönség kedveli. A tapasztalatink szerint lassan a hirdetők is kezdik felfedezni ezt a kommunikációs csatornát és akár hirdetési jellegű, fizetett megjelenések, akár saját gyártott tartalmak formájában igyekeznek jelen lenni ebben a szcénában.

A téma szakmai szempontból minket is nagyon érdekel, ráadásul a beszélgetések, ötletelések során számtalanszor szó esik arról, hogy mi magunk is hallgatunk podcasteket. Gondoltunk hát egy nagyot és gyorsan összeszedtük, a Próbakő csapatában ki, mikor és milyen podcast alapú műsorokat fogyaszt. Természetesen linkeket is pakoltunk a szövegbe, így akit érdekel, azonnal ki is próbálhatja, milyen podcasteket hallgatunk a Próbakőben.

 

Fülöp Edit

Beszélgetés, kézilabda, könyv, közélet és zene. ABC sorrendben. Amikor végiggondoltam, mi mindent hallgatok és/vagy nézek rendszeresen, akkor nagyjából ezek köré csoportosul szinte minden.

A podcasthallgatás szerintem nálam is a főzés és takarítás közbeni hasznos időeltöltéssel kezdődött. És talán a Kadarkay-féle Világtalálkozóval, ami eredetileg a Klubrádión ment, majd felkerült a YouTube-ra is. Tehát nem klasszikus podcast platformon fogyasztom, alapvetően csak hallgatom és olykor rápillantok a képernyőre is, mert vannak olyan helyzetek, amikor a gesztusaik hozzáadnak a sztorihoz (de az is lehet, hogy csak nekem segít, hogy ne kalandozzon el a figyelmem).

Szeretem a beszélgetős formátumokat, Kadarkay mellett Friderikusz új műsorait is követem, eleinte a Partizán szinte minden adását megnéztem (ma már azért válogatok, annyi tartalmat gyártanak, hogy lehetetlen mindent befogadni). Olykor a WMN-en a Popfiltert, vagy Sajó Afterjét is meghallgatom. Nyári Krisztián Buksóját sokszor, a kézilabdás Kézi vezérlést és VAKSZ-ot pedig mindig. És bele-belenézek, hogy Márkó és Barna éppen mitől síkideg.

 

 

Pálffy-Bernáth Zsófi

Nyolc dal, egy könyv és egy luxuscikk: te mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre? – teszik fel a kérdést hétről hétre híres/érdekes embereknek a BBC népszerű rádióműsorában, a Desert Island Discs -ben pár év kihagyással immár 1942 óta. A vendég automatikusan kap egy Shakespeare összest és egy Bibliát, ezek mellé kell választania számára meghatározó dalokat, könyvet és luxuscikket. A választását megindokolja, ezáltal bepillantást enged élete néhány kulcsfontosságú pillanatába, megismertet minket olyan emberekkel, akik hatással voltak rá.

Pár hónapja, baráti ajánlás nyomán akadtam csak rá erre a már igazán régi rádióadásra, ami természetesen most már elérhető pl. a Spotify-on is, ahol a legtöbbször zenét és podcasteket hallgatok, de azóta, ha időm engedi, akkor tudatosan innen választok egy-egy részt.

A BBC oldalán a valaha felvett több mint 3000 epizódból elérhető 2374, így pl. az újabbak közül Kate Moss , Adele , Bono , Sophia Loren stb., régebbről pedig egy pár kiragadott példa: Emma Thompson , Colin FirthTim Robbins . De többségében egyébként általam nem ismert írók, forgatókönyvírók, rendezők, szakácsok, sportolók, színészek, tudósok, újságírók, zeneszerzők, stb. az interjúalanyok, akik egy gyors Google keresés után rettentő izgalmas embereknek tűnnek, érdekes először belehallgatni az életükbe, majd megismerkedni a munkásságukkal utólag. Szeretem a podcastben azt is, hogy új számokat is megismerhetek, többször adtam már hozzá saját műsorlistáimhoz is itt hallott dalokat.

 

 

Hosszú Szabolcs

Podcastokat két esetben szoktam hallgatni. Vagy háttérzajként, hogy lekössem a figyelmem valamilyen monoton, nem túl izgalmas tevékenység közben; vagy elalvás előtt, amikor vágynék még valamiféle tartalomfogyasztásra, de a szemem már túl fáradt ahhoz, hogy olvassak vagy a képernyőre meredjek. Sokszor kísérletezgetek, és végigböngészem a Spotify-t potenciális új kedvencek után kutatva, de van néhány olyan podcaster, akiknek hosszú idő óta visszatérő hallgatója vagyok.

Az egyik ilyen Olly Richards, aki egy brit poliglot, és akire az „I Will Teach You a Language” című podcastjének köszönhetően találtam rá. Az imént említett műsor egy ideje már nem jelentkezett új epizódokkal, de a szerző a nyelvek és a nyelvtanulás témájánál marad akkor is, ha az adott bejelentkezése nem is épp az „I Will Teach You a Language” égisze alatt történik. Ajánlom őt nem csak hobbinyelvészeknek, hanem a magamfajta örök halogatóknak is. Ha a nyelvtanulás projekted a „holnap elkezdem” stádiumba ragadt, hallgass meg tőle egy-két részt! Jobb esetben Olly lelkesedése átragad rád és cselekvésre sarkall; rosszabb esetben pedig ugyanúgy nem csinálsz utána semmit, de legalább megtornásztattad picit a listening skilledet.

 

 

Mucsi Márton

Ritkán szoktam podcastokat hallgatni, ellenben, ha egyszer elindítok egyet, akkor akár egymás után többet is meghallgatok. Tökéletes társ vezetés közben vagy a házimunkában, főzés, teregetés, vasalás közben, esetleg az otthoni barkácsolás kísérője is lehet. Ha pedig egy ismerős hang csendül fel a hanganyagban, akkor kifejezetten örömtelibb számomra hallgatni a műsort. A két kedvenc ismerős hangom, Dankó Bence és Tóth György – volt kollégáim – hangjai. Gyurit még a Ludwigos éveim alatt ismerhettem meg, míg Bencével többek között Próbakős múltunk is van, az egyik közös szerelem projektünk a Hegyalja fesztivál volt. Ó, a régi szép idők… de a nosztalgiát félretéve: érdemes őket hallgatni, mert a mai napig ontják magukból a friss, naprakész szakmai okosságokat, mégpedig a Mediátor ReBrief nevű műsorában. Tömör epizódokban számolnak be a reklám, média és marketing alakulásáról, szakértői szemmel – szakmabelieknek kötelezően ajánlott ennek a műsornak a fogyasztása!

 

 

Tóth Klára Fanni

Pár éve kezdtem podcasteket hallgatni, bármennyire is közhelyes, általában házimunka, főleg sütés-főzés mellé. Hogy rendszeresen főzni is csak pár éve kezdtem nem teljesen véletlen, óriási felismerés volt számomra, hogy ez a kényszerűen képernyő/könyv mentesen töltött 1-másfél óra, amire korábban sajnáltam az időt (mert több idő megcsinálni, mint megenni…) egy magam fajta határidőnapló-mániás idő-logisztikusnak kész aranybánya is lehet. Bár ebben a pálfordulásban a covid alatt megváltozott életmódom is szerepet játszott, én jobb szeretek bölcs megvilágosodásként tekinteni rá. Hogy hogyan lesz egy szükségesen elvégzendő időrabló feladatból, örömteli, néha kifejezetten várt időtöltés?

  • mivel podcast hallgatással együtt már nem érezem feleslegesnek, se unalmasnak a főzést, gyakrabban nekiállok, ennek köszönhetően mostanra már több ételt fejből, rutinosan, gyorsabban elkészítek – és alkalmanként hajlandó vagyok bonyolultabb recepteket is kipróbálni, ami pedig kihívást jelent, sikerélményt ad és még az étrendem is változatosabb lesz tőle;
  • a fizikai tevékenykedés + podcast hallgatás kombó teljesen leköt, kikapcsolja a mindennapi agyalásaimat, kvázi én-időt nyerek magamnak; az ételkészítésben kiélhetem a kreatív energiáimat, a hallgatott beszélgetésektől pedig nyílik a világ, feltöltődöm, új ötleteim születnek;
  • végül: ritka elégedettséggel tölt el, hogy egyszerre két dolgot is kipipálhatok a listámról, azt érzem, hogy duplán kihasználtam az időt, amiből nyomasztóan véges áll rendelkezésre

 

És hogy miket hallgatok? Elég vegyes felvágott, de főleg a személyes/életút beszélgetések, valamint a kulturális, zeneipari témakörök kötnek le, mint például:

Friderikusz podcast –  dr. Máté Gábor , Azahriah , Sodró Eliza , Kadarkai Endre Szavakon túl –  Pogány Judit 1.rész2. rész , Puzsér Róbert , Sajó Dávid After podcast –  Lábas Viki (Flower power)

 

Andris Bence

Én leginkább főzés,illetve utazás közben szoktam podcasteket hallgatni. Utóbbinál van egyfajta célzott funkciója is, mivel a város legszélén lakom és a legtöbb helyre egy órás tömegközlekedéssel kell számolnom, így kell valami, ami eltereli a figyelmem a budapesti tömegközlekedés olykor abszurd pillanatairól. Ilyenkor jól jön a The Jordan B. Peterson Podcast, ahol olyan témák segítenek a figyelemelterelésben, mint a zene, vallás, oktatás vagy család szerepe az egyén és a közösség alakulásában. Ha pedig nem komolysággal szeretném az abszurditásokat feledtetni, hanem humorral, akkor mindig jól jön a Márkó és Barna Síkideg. Ez a valljuk be elég erősen körülhatárolható célközönséggel rendelkező podcast mindig segít kiszakítani a mindennapokból köszönhetően annak, hogy egy félig strukturált, félig improvizatív beszélgetés és így sokszor úgy érzem, mintha belecsöppennék egy baráti beszélgetésbe, aminek a stílusa közel is áll hozzám.

 

R. Nagy András

A klasszikus podcast-hallgatós tevékenységek (sütés-főzés, takarítás stb.) számomra inkább meditatív jellegűek és a csönd jobban illik hozzájuk, mint hogy valaki vagy valakik folyamatosan dumáljanak közben. Éppen ezért podcastokat leginkább reggel és este az autóban és tömegközlekedésen hallgattam. A covid, illetve poszt-covid időszakban azonban az élet alaposan átrendeződött, jóval kevesebbet ingázom, így csökkent a podcastokra szánt idő is.. Megrögzött, ám rendkívül lusta permanens nyelvtanuló vagyok, így amikor rendszeresen hallgattam podcastokat, akkor leginkább az alábbiakhoz hasonló dolgok voltak a Castbox-listámon:

Coffee Break German

Coffee Break Spanish

Az utóbbi időben – igazi otthon ülő boomer módjára – inkább YouTube (Twitch – jó, ez talán javít egy kicsit javít a boomer indexemen…) csatornákra kattantam rá. Sütés, kertészkedés, nyelvtanulás, sakk, go – nagyjából ezekből a témákból áll össze az én YouTube-Twitch univerzumom. A kedvenc csatornáim egy része:

Preppy Kitchen: kiváló sütikészítős csatorna, bár az általa használt cukormennyiséget minimum kettővel érdemes elosztani

Gábor a Házi Pék: Németországban élő magyar pék srác klasszikus péksüteményei egyszerűek és a hozzám hasonló kezdők számára is érthetőek

Gotham Chess: kiváló sakkcsatorna

Sunday Go Lessons: jó lenne végre tényleg megtanulni a go játékot…

Russian With Max: sajnos az utóbbi időben az orosz nyelv és kultúra elég rossz kontextusba került, de akkor is jó lenne egyszer Ulickaja és Szorokin műveket eredetiben olvasni

Fanmascotas: korábban sok angol kertészkedős videót néztem, de rájöttem, hogy időjárásunk egyre jobban emlékeztet a spanyolra vagy az olaszra; ez egy spanyol csatorna, kiváló öntözési és árnyékolási tanácsokkal

A szerző

R. Nagy András

Ügyvezető partner