fbpx

Mit hoz a jövő?

Lassan közeledik az év vége, ami nemcsak a szokásos november-decemberi bolondok házát (esetleg némi ünnepi készülődést), hanem a következő évre vonatkozó előrejelzések, jóslások menetrend szerű érkezését is hozza. Nincs ez másként a kommunikációs/public relations iparágban sem. Az idei év végének első üveggömbe pillantóinak egyike az USC Annenberg Center for Public Relations, amely a Worldcom Public Relations Group hathatós támogatásával készítette 2018-ra vonatkozó összeállítását.  Mivel utóbbi szervezetnek mi is büszke tagjai vagyunk, természetesen az anyag különösen közel áll a szívünkhöz ?

 

A közel 80 oldalas Relevance Report célja, hogy képet adjon az előttünk álló év iparágunkat, társadalmunkat vagy éppen személyes karrierünket meghatározó folyamatairól. Ügynökségvezetőket, különböző iparági döntéshozókat, illetve elméleti szakembereket kértek fel arra, hogy röviden vázolják az elkövetkező évre vonatkozó várakozásaikat, ha tetszik előrejelzéseiket. Az eredmény – már csak a heterogén szerzőgárdának köszönhetően is – igen sokszínű lett. Nehéz lenne valamiféle egységes trendet vagy irányt meghatározni – talán csak annyit, hogy a megkérdezettek egyike sem vár drámai átrendeződést a kommunikációs iparágban. Persze tavaly sem jelentkezett senki forradalmi várakozásokkal, ugyanakkor az idei év olyan globális történéseket hozott, amelyek talán örökre megváltoztatják a kommunikációs munkát.

 

Az anyag túlságosan hosszú ahhoz, hogy részletesen elemezzük, most inkább kiemelek néhány érdekesebb felvetést, illetve megállapítást. Az egyik szerző a kommunikációban egyre nagyobb szerepet játszó robotokról értekezve a következő megállapításokat teszi. Egy iparági felmérés szerint a teljes internet forgalmának 52%-a valójában robotok műve, ugyanez a kutatás azt is megállapította, hogy a robotok több mint fele veszélyes is lehet (képes website-ok megtámadására, illetve megbénítására). Egy másik kutatás, amelyet a University of Southern California (USC) kutatói végeztek, kimutatta, hogy a Twitter fiókok kb. 15%-át valójában nem emberek, hanem robotok kezelik – ez körülbelül 48-50 millió fiókot jelent. Mivel ezek a robotok sohasem pihennek, a Twitter forgalmának 15%-nál messze nagyobb részét adják. És ez a tendencia tovább erősödik…

 

Az egyik ügynökségi oldalon dolgozó szerző azokat a technológiákat veszi sorra (illetve emel ki hármat), amelyek a közeljövőben javítják majd a fogyasztók vásárlási élményét. Persze ezek az eszközök valószínűleg nem nálunk debütálnak majd, de remélhetőleg mi is hamar megtapasztalhatjuk az előnyeiket. Az étel- és italautomaták a fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan igazi interaktív marketingeszközzé, valóságos márkanagykövetté válnak. A viselhető technológiák is egyre nagyobb szerepet játszanak majd a márkák kommunikációjában. Az előrejelzések szerint csak az USA-ban közel 82 millió felhasználó karján virít majd okosóra vagy hasonló eszköz 2018-ban. Az arcfelismerés sem marad a bűnüldözés eszköztárában, hanem marketingcélok szolgálatába áll. Az egyik amerikai repülőtársaság éppen most vezeti be ezen a technológián alapuló csomagfeladási rendszerét.

 

A Salesforce kommunikációs igazgatója a mesterséges intelligencia (AI) marketingkommunikációs felhasználhatósága kapcsán egy kutatási eredménysort idéz. Cégük több mint 3500 hirdetőt kérdezett meg szerte a világon. A válaszok egyértelműen az AI használatának szükségességét támasztják alá. A válaszadók több mint fele már jelenleg is használ különféle AI megoldásokat, negyedük pedig az elkövetkező két évben tervezi bevezetését. A belső folyamatokra vonatkozóan a szakemberek java része a hatékonyság növelését és produktivitást vár az új technológiától, a fogyasztókra vonatkozóan pedig a marketingeszközök személyre szabottságának növelését. Ez egybevág a fogyasztói elvárásokkal is: a megkérdezett fogyasztók több mint fele akár márkát váltani is hajlandó, ha azt tapasztalja, hogy egy cég nem tesz erőfeszítéseket a kommunikáció perszonalizálására.

 

Kíváncsian várjuk a hasonló előrejelzéseket…

A szerző

R. Nagy András

Ügyvezető partner