fbpx

Hogyan kommunikáljunk a környező országokban? Második rész: Csehország

Az utóbbi időben számos olyan kérés, kérdés érkezett hozzánk, hogy a középkelet-európai régió piacain hogyan lehet hatékony kommunikációs kampányokat folytatni. Ilyen projektek esetében mindig nagy segítségünkre vannak a Worldcom PR Group hálózatunk helyi partnerügynökségei. Azt találtuk ki, talán sokak számára érdekes lehet, ha körbekérdezzük a helyi kollégákat néhány régiós országban, hogy mit érdemes tudni az ő piacaikról. Az elkövetkező hetekben lengyel, cseh, román és bolgár kommunikációs körkép következik Következő tanácsadónk Patrik Schober, a cseh PRAM kommunikációs ügynökség alapítója.

Melyek a legfontosabb kommunikációs trendek Csehországban 2021-ben?

Három fő tendenciát láthatunk a piacon. A vállalatok minden lehetséges fizetett, szerzett, megosztott és saját kommunikációs csatornát felhasználnak arra, hogy tartalmat közöljenek a stakeholder-eikkel. A második trend szorosan összefügg a PESO kommunikációs modellel, és ez a kommunikáció értékének követése, ellenőrzése. Ezért a vállalatok odafigyelnek a kommunikáció megbízható mérésére. A harmadik trend együtt jár a geopolitikai helyzettel, és ez a dezinformációk kezelése, akár kormányzati, akár kereskedelmi szinten.

 

Melyek a fő kommunikációs kihívások, amelyekkel a vállalatok / márkák szembesülnek, amikor belépnek Csehországba?

Ez a nyelv és a piac mérete. Szerintem ez nagyon hasonlít más kelet-európai piacokhoz, Lengyelország kivételével. A piacok kicsik, ezért nem lehet nagy eladásokat várni, és a nyelvek egyedülállóak, ezért a vállalatok nem tudnak megtakarítani bizonyos költségeket a fordítással és a kapcsolódó műveletekkel vagy a marketinggel kapcsolatban. Mindez eléggé drágává teszi a piacra lépést. Éppen ezért a vállalatoknak biztosnak kell lenniük abban, hogy sikerrel járnak, amikor belépnek a piacra.

Melyik a 3 legfontosabb közösségi média platform az országban?

A cseh piac másolja a világ többi részét. A Facebook a legnagyobb, bár inkább idősebb emberek vannak ott, és a vállalatok mind B2B, mind B2C kommunikációra használják. Az Instagram a második, és nagyon népszerű a fiatalok vagy az idősebb közönség számára. A vállalatok már megszokták, hogy termékeiket rajta keresztül értékesítsék. A LinkedIn mint B2B platform az elmúlt két évben növelte elérését, és a vállalatok számára nagyon népszerű kommunikációs platformmá vált.

Vajon a hagyományos médiacsatornák (nyomtatott, lineáris televízió, hagyományos rádió) továbbra is népszerűek, vagy fokozatosan teret veszítenek?

Vannak állandóan új médiatermékek, print lapok, tévécsatornák, rádiók, ugyanakkor fokozatosan mindannyian elveszítik olvasói körüket és hirdetőiket. A vállalatoknak annyi más platformjuk van, hogy hirdessenek! De a hagyományos média önmagát tartalomszolgáltatónak tekinti, amely multiplatform módon is használható: hagyományos média + közösségi média + videó + podcast.

Mi a helyzet az új csatornák, például a podcast népszerűségével az országban? A vállalatok megpróbálják használni őket?

A hagyományos kiadók nagyon jók az új kommunikációs csatornákban, például podcastokban vagy videókban. Például a legnépszerűbb podcast a Cseh Nemzeti Rádió „Vinohradska 12” című műsora, vagy az Economia kiadó, amely a Hospodarske Noviny üzleti napilapot publikálja, de közben az Aktualne.cz weboldalt és a DVTV.cz nevű beszélgetős tévécsatornát is üzemelteti. Sok úgynevezett influencer van, akiknek podcastja különböző témákat ölel fel, és néhány kereskedelmi vállalat is befektet podcastokba, de megkérdőjelezhető eredménnyel vagy ROI-val.

Milyen nyelvi preferenciák vannak a cseh újságíróknál? Egy külföldi cég / márka csak helyi nyelvű anyagokat használhat (sajtóközlemények, háttéranyagok stb.), vagy az angol is elfogadható?

A sajtóközleményeket feltétlenül cseh nyelven kell kiküldeni. Az újságírók nem olvassák el őket más nyelven, mivel elegendő tartalmat kapnak lokalizált sajtóközlemények vagy a Cseh Sajtóügynökség révén. Másrészt, ha a tartalom érdekes, az újságírók angol nyelven is tudtak anyagokat használni. Ugyanakkor nem szeretik az angol nyelven tartott sajtótájékoztatókat, és általában nincsenek kérdések tőlük, mivel félnek nyilvánosan beszélni más nyelven.

Melyik a top5 általános érdeklődésre számot tartó online médiaplatformok, amelyeket meg kell célozni, ha egy vállalat a lehető leggyorsabban szeretne láthatóságot elérni az országban?

Miért jobb helyi PR ügynökséget igénybe venni a nemzetközi newswire szolgáltatás helyett?

Tudomásom szerint az újságírók többsége automatikus törlést állított be a newswire szolgáltatásokból érkező mailekre, és inkább azokra a PR-menedzserekre támaszkodnak, akikkel napi kapcsolatban állnak, vagy a Cseh Sajtóügynökségtől érkező anyagokat használják, esetleg saját kutatómunkát folytatnak.

A PRAM-ról

A PRAM Consulting-ot 2002-ben Patrik Schober alapította, hogy üzleti lendületet adjon a cseh piacra lépő nemzetközi szervezeteknek. Az ügynökség leginkább azért dolgozik, hogy segítsen az ügyfeleknek a területükön vezetőnek lenni. A szervezet vagy a teljes piac vezetésének képessége egy szóval összefoglalható: „vezetőképesség“. Ennek a vezetőképességnek biztosítása az ügyfelek számára a vállalat tevékenységének központi eleme. A PRAM tagja a Worldcom PR Group-nak, a Cseh PR Szövetségnek, a Cseh Kereskedelmi Kamarának és néhány más szövetségnek.

Patrik Schober

Patrik az egyetemen nemzetközi kapcsolatokat és társadalmi kommunikációt hallgatott, ösztöndíjjal a sydney-i Holmes College-ban és a kaliforniai University of Irvine-ben is tanult. Pályafutását a Computer Press kiadónál kezdte. A PRAM Consulting PR-ügynökség alapítója és ügyvezető partnere, Patrik a Cseh PR Szövetség igazgatóságának elnöke, korábban pedig a független ügynökségeket tömörítő Worldcom PR Group elnöke volt. 2018-ban az év PR személyiségévé választották, és csapatával számos globális és helyi PR-díjat nyert. Családjával Prágában él, hobbija a hosszútávfutás.

A szerző

R. Nagy András

Ügyvezető partner