fbpx

Gyárlátogatás pandémia idején

A Lucart nyergesújfalui papírgyárába szerveztünk gyárlátogatást a koronavírusjárvány hazai 2. hullámának elején. A sajtókapcsolati munka fontos része, amikor az újságírók személyesen is ellátogatnak egy gyárba. Hiszen ekkor lehetőség nyílik arra, hogy jobban megértsék a folyamatokat, be tudjuk mutatni a cég szakértelmét, izgalmas, érdekes háttérinformációkat tudunk adni az újságíróknak a piacról, a nyersanyagokról és a gyártáshoz kapcsolódó egyéb témákról.

Nagy tapasztalatunk van az ilyen események szervezésében. Az évek során számos gyárlátogatást szerveztünk már, pl. az Unilever nyírbátori és veszprémi gyáraiba, de a koronavírusjárvány alatt ez volt az első. Egy interjú sem lehet kivétel az alól, hogy az egészségügyi szabályoknak megfeleljünk.

Alább összefoglaltuk a tapasztalatainkat:

KELLEMES BESZÉLGETÉS UTÁN OLDOTTABBAN INDUL AZ INTERJÚ

Furcsa ugyan egy első találkozás kézfogás és a teljes arcmimika hiányában, de egy kellemes párbeszéd után máris felenged mindenki.

KÉSZÍTSD FEL ELŐRE AZ ÚJSÁGÍRÓT ÉS A STÁBOT A SZABÁLYOKRÓL

Érdemes minden a gyárban várható egészségügyi/higiéniai intézkedésről előre tájékoztatni az újságírót és a stábot, hogy ne a helyszínen érje őket meglepetés! Van, ahová kizárólag testhőmérséklet-mérést követően lehet belépni, máshol nemcsak a kéz, de a ruházat fertőtlenítése is kötelező. A tájékoztatás a gyárak esetében különösen fontos, hiszen akár védőruha és védőcipő viselésére is szükség lehet.

JELÖLD KI TE AZ INTERJÚKÉSZÍTÉS PONTJAIT

Irányítsd te, hogy ki hová álljon, hol üljön, hogy ne az interjúalanynak, újságírónak kelljen feszengenie a kötelezően megtartott távolság miatt. Az újságíró/stáb számára a védőtávolságok betartása nemcsak az interjúalanyok esetében, hanem a gyár dolgozóival szemben is fontos.

SZÜLESSENEK MASZK NÉLKÜLI FOTÓK IS

(persze a megfelelő távolságból, szigorúan csukott szájjal)

A képek és a videós anyag a normál életet is tükrözzék. Az interjúalany csak a fotó, videós anyag kedvéért vegye le a maszkot. Ekkor ne beszéljen, maximum csak pl. mutasson valamilyen gépre.

VÍRUSTÓL FÜGGETLENÜL: EGYEZTESD ELŐRE A BEJÁRHATÓ ÚTVONALAT

Nemcsak a járvány idején, de ilyenkor kiemelten fontos: előre egyeztetni kell az ügyféllel és a stábbal/újságírókkal a gyárban bejárható útvonalat, hiszen számos helyen biztonsági vagy higiéniai okokból nem lehet letérni a kijelölt útvonalról. Szintén általános tanács: egyeztesd előre, ha van olyan esetleg, amit nem szabad fotózni, videózni.

Ha szeretnél hasonló eseményt szervezni, vagy kérdésed van tervezett eseménnyel kapcsolatban, keress minket az rnagy@probako.hu e-mail címen.

A szerző

Pálffy-Bernáth Zsófia

PR tanácsadó