fbpx

Dubajból jelentjük: A sajtóút hatékony PR eszköz lehet

Február közepén öt napon át játszották a budapesti Erkel Színházban A kis herceg c. színházi produkciót, amelyben a tánc és akrobatika, na meg a még kevesek által ismert videomapping technológia kelti életre az immár 81 éves regényhőst és adja át az örök bölcsességeket, amiket gyerekként még nem értettünk, és amikre felnőttként rácsodálkozunk. Ezt a show-t Budapest előtt a világ számos nagyvárosában játszották teltházzal, és hazánkba Dubajból érkezett, ahol januárban volt műsoron.

Mit gondoltok, megérte a produkciónak Dubajba újságírókat utaztatni? Vajon az ő élménybeszámolóik hatására megugrottak a jegyeladások? Őszinte leszek, ez utóbbit csak sejtem, de az, hogy a sajtóúton részt vett újságírók tollából született cikkek sokkal több elérést hoztak, mint amiket sajtóközleményekkel sikerült elérnünk, az tény.

Manapság már nem csak azt tudjuk megmondani, hogy mennyit kellett volna fizetnünk egy megjelenésért, ha PR vagy natív cikket vásároltunk volna, hanem különböző szoftverek azt is megmutatják nekünk pár kattintás után, hogy egy-egy kampánnyal milyen elérést generáltunk. Bevallom, kicsit szkeptikusak voltunk azt illetően, hogy vajon egy produkciónak megéri-e 7 újságírót plusz egy PR-est is elutaztatni több napra Dubajba, hogy az ottani operában nézze meg azt a produkciót, ami később hazánkba érkezik, és nem lenne-e egyszerűbb a free PR kampány mellett simán felületeket vásárolni.

Egyszerűbbnek biztosan egyszerűbb lett volna, de a csodás élményen túl – vagy éppen ezért? – szuper ajánlók születtek, és mi is okosabbak lettünk, merthogy:

A számok magukért beszélnek: megéri.

7 cikk áll szemben az 54 earned media megjelenéssel (valljuk be, ez utóbbi is egészen pazar eredmény). Mégis, ha a 7 személyes hangvételű cikket állítjuk szembe az 54 sajtóközlemény, háttéranyag alapján íródott – egyébként csodálatos – ajánlóval, beharangozóval és a hozzájuk tartozó social media megosztások eredményeivel, akkor azt látjuk, hogy azok a cikkek, amiket az újságírók az élményeik alapján írtak:

  • közel kétszer akkora megtekintést generáltak,
  • közel másfélszer akkora közönséghez jutottak el és
  • több mint háromszor akkora engagement-et értek el.

Meggyőző számok, nemde? És ha már számok: ha összeadjuk, hogy egy-egy újságíró utaztatása összesen mennyibe került, akkor kb. ott vagyunk, mintha PR vagy natív cikket vettünk volna az egyes médiumok felületein.

És az már csak hab a tortán, hogy a 7 előadásból többet is teltházzal játszottak a budapesti Erkel Színházban.

Azzal azonban számolni kell, hogyha maga a termék (ebben az esetben az előadás) nem tetszik az újságíróknak, akkor nem fognak dicsérő szavakat írni, és ekkor a sajtóút vélhetően nem hozza vissza az árát.

 

 

A szerző

Pálffy-Bernáth Zsófia

PR tanácsadó