fbpx

A médiapiac változása

A Dél-Kaliforniai Egyetem Annenberg Kommunikáció és Újságírás Iskolája idén is elkészítette a public relations iparág jövőjére vonatkozó felmérését. Az izgalmas munkában ügyféloldali és ügynökségi szakemberek is részt vettek, és hálózatunk, a Worldcom PR Group is aktívan támogatta. Amennyiben érdekel a teljes anyag, add meg e-mail címed.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Most a tanulmánynak azt a részét emelném ki, amely a média, illetve a médiatartalmak változását boncolgatja. A válaszadók szerint (sok-sok országban tevékenykedő PR-esektől érkeztek válaszok, így az amerikai egyem kutatása teljes joggal nevezhető globálisnak) a médiapiac változása, alakulása idén is folytatódik. De mindez hogyan érinti a médiafogyasztókat? Tavaly a szakemberek 51 százaléka vélekedett úgy, hogy az elkövetkező években egy átlagos fogyasztó képtelen lesz különbséget tenni ingyenes, fizetett és saját médiatartalmak között. Idén ez a vélemény tovább erősödött: most a válaszadók 64%-a gondolta így. Ennél is ijesztőbb képet fest a folyamatokról, hogy a PR-szakemberek közel kétharmada (60%) szerint a médiafogyasztókat egyáltalán nem is foglalkoztatja, hogy különbséget tegyen a különböző tartalomtípusok között. Az egyetemi hallgatók között ez a vélemény némiképp még erősebb: 65%. Ráadásul ez a folyamat univerzálisnak tűnik, ugyanis nem látszik lényegi eltérés az egyes országok között.

    Ha az egyes médiatípusok szerepét és fontosságát próbáljuk vizsgálni az ügynökségek, illetve a vállalati pr-osztályok mindennapjaiban, a bevételek és a költések alakulása jelenthet jó tájékozódási pontot. Manapság az ügynökségek életében még mindig az ingyenes médiafelületekkel (earned media) kapcsolatos munka hozza az összbevétel felét, ám ebben az elkövetkező öt évben visszaesés várható (37%), és a haszonélvező a közösségi média (shared media), a saját médiafelületek (owned media) és a fizetett felületek (paid media) lesznek. A vállalati világban ez a folyamat még erősebb. Az ingyenes médiafelületeken történő megjelenésre már jelenleg is csupán a budget körülbelül egyharmada megy, és az elkövetkező öt évben a saját médiafelületekre irányuló költés utoléri ezt. Mindezzel párhuzamosan megjegyezhető, hogy a megkérdezett diákok alig több mint fele (51%) érzi magát felkészültnek arra, hogy hagyományos média területén dolgozzon, míg több mint háromnegyedük (77%) kész arra, hogy a közösségi média területén helyezkedjen el.

    A tanulmány többi része foglalkozik a pr-szakma változásának tempójával, a növekedés kérdésköreivel, illetve a szakma etikai szempontjainak alakulásával.
    A teljes anyagot elküldjük e-mail címedre.

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

       

      Egy család nézi a tévét.

      A médiafogyasztókat egyáltalán nem is foglalkoztatja, hogy különbséget tegyen a különböző tartalomtípusok között.

      A szerző

      R. Nagy András

      Ügyvezető partner